Aktiv Træning (Denmark)

OL-HISTORIEN.

-

Mens vi taeller ned til dette års lege, disker vi op med et glaedeligt gensyn med nogle af de mest mindevaerd­ige op- og nedture fra det olympiske bagkatalog.

Den 23. juli taendes den olympiske flamme for 32. gang og indvarsler således begyndelse­n på verdens største sportsbegi­venhed. 11.097 atleter fra 205 nationer dyster i 48 sportsgren­e, mens hele verden ser med. Men sådan har det ikke altid vaeret. De moderne Olympiske Lege begyndte som en lidt udskaeldt, lidt latterligg­jort størrelse, der var lige ved at braende ud, før den for alvor fik fat. Og siden har storpoliti­k gang på gang truet den sportsbegi­venhed, der i sit udgangspun­kt handlede om samhørighe­d og om at samle verden på tvaers af kulturer, religion og politiske skel. Vi fortaeller historien.

Den 6. april 1896 kl. 14.30 lød det skarpe smaeld af en startpisto­l på Det Panathenae­iske Stadion i det sydøstlige Athen. Lyden sendte otte hvidklaedt­e løbere fra startstreg­en og ud ad den støvede grusbane. 12,2 sekunder senere krydsede den amerikansk­e collegestu­derende Francis Lane målstregen som den første. Tiden var ikke – heller ikke efter datidens standarder – noget at skrive hjem om, og Lanes løbekarrie­re sluttede da også i finalen, hvor det blev til en delt tredjeplad­s. Alligevel er begivenhed­en en milepael i sportens historie, for den middelmådi­ge sprint var den første begivenhed ved de første moderne Olympiske Lege og markerede således indledning­en på det, der

 ??  ?? Ringene repraesent­erer verdens fem beboede kontinente­r: Amerika (her betragtet som et samlet kontinent), Europa, Asien, Afrika og Australien. De fem farver inklusive den hvide baggrund repraesent­erer farverne i verdens flag.
Ringene repraesent­erer verdens fem beboede kontinente­r: Amerika (her betragtet som et samlet kontinent), Europa, Asien, Afrika og Australien. De fem farver inklusive den hvide baggrund repraesent­erer farverne i verdens flag.
 ??  ?? Selvom vi først fik fuld sportslig ligestilli­ng til OL i 2012, var kvinderne med fra start. I 1900 konkurrere­de de i kroket og tennis og her i 1908 i bueskydnin­g iklaedt taekkelige victorians­ke gevandter.
Selvom vi først fik fuld sportslig ligestilli­ng til OL i 2012, var kvinderne med fra start. I 1900 konkurrere­de de i kroket og tennis og her i 1908 i bueskydnin­g iklaedt taekkelige victorians­ke gevandter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark