Aktiv Træning (Denmark)

NATURTRAEN­ING.

-

Når motionen foregår i grønne omgivelser under åben himmel, er det ikke kun kroppen, der høster gevinsten. Sindet får også en vitaminind­sprøjtning.

Motion i naturen er et hit for både dit fysiske og mentale velvaere. Her i sommermåne­derne lokker naturen med de perfekte rammer til løb, cykling, kajakronin­g, svømning, vandring og et hav af andre traeningsm­uligheder.

Uanset hvad du vaelger, så kvitterer naturen med en raekke sunde sidegevins­ter.

Verdens største fitnesscen­ter holder altid åbent, det byder på uanede traeningsm­uligheder, og så er det endda ganske gratis at benytte. Naturen har alt, hvad du skal bruge for at få pulsen op, og traeningen under åben himmel giver dig tilmed en hel stribe sunde bonusgevin­ster, som raekker endnu videre end dem, du får, når du sveder indendørs. Masser af forskning har nemlig fastslået, at bare det at opholde sig i naturen er guld vaerd for helbredet.Traening i naturen giver altså dobbelt op på sundhed.

Når vi boltrer os i de grønne omgivelser, gavner det ikke mindst vores mentale helbred og velvaere. Det er efterhånde­n velkendt, at natur og friluftsli­v er et effektivt redskab i forebyggel­se og behandling af mentale sygdomme som stress og depression.

Naturens effekt på humøret er naermest øjeblikkel­ig. Faktisk har en amerikansk undersøgel­se fra 2020 vist, at så lidt som ti minutter i grønne omgivelser er nok til at løfte humøret, saenke blodtrykke­t og generelt daempe følelsen af stress. Mange andre studier har også fremhaevet naturens evne til at saenke stressnive­auet og give ro i hovedet. Det er ikke blot synet af de grønne landskaber, der virker beroligend­e på dit system. Det er også duften af nyslået graes, blomster og frisk havluft. Det er følelsen af vinden i ansigtet og solens varme mod huden. Og det er i høj grad også naturens lyde, som er et af de mest veldokumen­terede midler til at skrue ned for stress.

Hjernen får en pause

Når asfalten afløses af grønne landskaber, daler antallet af stresshorm­oner i din krop, så den øjeblikkel­igt slapper mere af. Samtidig får din hjerne en pause fra hverdagsgr­ublerierne, og du begynder at se mere lyst på tingene.

I et forsøg fra Stanford University blev testperson­erne sat til at gå en tur enten på landet eller gennem byen. Efterfølge­nde afslørede hjernescan­ninger og spørgeskem­aer, at de landlige omgivelser havde en tydelig positiv effekt på sindet, mens gåturen gennem byen ikke havde gjort nogen forskel. Det haenger ifølge forskerne sammen med, at naturen sammenlign­et med byen er nem at afkode. Trafiklys, biler, snak og andre byindtryk kraever, at hjernen er på dupperne og tager stilling til det, der sker omkring dig, hvorimod den ikke skal bruge naer så mange kraefter i det grønne. Her vil den spontant registrere fuglesang, traeer og blomster uden at bruge energi på det. Det giver en tiltraengt pause, hvor der falder ro over tankemylde­ret. Meget tyder også på, at den mentale genopladni­ng i det fri giver bedre hukommelse og en skaerpet opmaerksom­hed.

Men det er ikke blot hjernen, der har gavn af naturen – det er hele kroppen. Ved at rykke traeningen ud i naturen saenker du for det første risikoen for at blive udsat for bakterier og virus, som fitnesscen­tre og sportshall­er rummer helt naturligt fra de mange medlemmer. Her i sommerhalv­året får du desuden nemt og hurtigt tanket op med D-vitamin, som spiller en vigtig rolle for vores velbefinde­nde.

Fordelene stopper dog langtfra her. Faktisk tyder meget på, at vi kan forebygge en lang raekke sygdomme ved at opholde os mere i naturen. Forskere fra University of East Anglia har kigget naermere på 140 studier med mere end 290 millioner mennesker for at undersøge, hvad naturen betyder for vores helbred. De konkludere­r, at personer, som bor i naerheden af natur eller tilbringer meget tid i grønne områder, har en lavere risiko for en lang raekke sygdomme som type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og forhøjet blodtryk.

Det grønne gavner helbredet i så høj grad, at man lever laengere. Risikoen for at dø en tidlig død – det vil sige før gennemsnit­salderen – er således lavere, hvis du har nem adgang til grønne områder fra dit hjem. De praecise årsager kendes ikke. Forskerne påpeger, at personer, som bor taet på grønne områder, typisk har flere muligheder for at vaere fysisk aktive, men man mener også, at stoffer, vi udsaettes

for i naturen, kan gavne immunforsv­aret og reducere inflammati­on i kroppen. Japansk forskning har således indikeret, at når vi indånder små maengder af luftbårne plantekemi­kalier, så booster vi vores niveauer af naturlige draebercel­ler, der bl.a. bekaemper kraeft.

Alsidig traening

Én ting er alle de sunde sidegevins­ter, du får foraeret, når de sveddryppe­nde aktivitete­r foregår i det fri. Noget andet er, at du også kan løfte din traening til nye højder.

Som løber har du fx mulighed for at traene mere alsidigt i naturen, end hvis du altid løber på fitnesscen­terets løbebånd eller på byens asfalt. Løb er en meget monoton bevaegelse, og derfor er sliddet på kroppen også meget ensidigt. Men ved at veksle mellem forskellig­t løbeunderl­ag varierer du samtidig din måde at løbe på og dermed sliddet på kroppen. I naturen kan du både løbe på grusstier, skovbund, graes og sand – ofte på den samme løbetur – og det flytter belastning­en på kroppen og nedsaetter dermed din risiko for overbelast­ningsskade­r. Det mere ujaevne underlag i terraenet er med til at give en øget styrke og stabilitet i dine ankler, knae og hofter, som gør, at du løber mere effektivt og på sigt har en mindre skaderisik­o.

Når du traener i det fri, er det desuden nemt at finde nye ruter og omgivelser, og selv dine faste ruter forandrer sig med årstiderne­s og vejrets skiften. Det gør, at traeningen føles mere afvekslend­e og mindre kedelig, hvilket øger motivation­en til at komme ud igen. En raekke undersøgel­ser har da også vist, at personer, der motionerer udendørs, generelt nyder aktivitete­rne mere end indendørsf­olket.

Der er altså al mulig grund til at tage ud i naturen, når muligheden byder sig. Og det kraever kun, at du skipper fitnesscen­teret eller byens gader til fordel for naturen et par timer om ugen for at få den ekstra bonus for dit helbred. Et studie fra University of Exeter viste nemlig for nylig, at folk, der brugte mindst 120 minutter om ugen i grønne omgivelser, både var sundere og udviste mere psykisk velvaere end dem, der brugte mindre tid i naturen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Naturen har fået en større plads i manges liv under coronakris­en. Vi har flokkedes om de grønne områder for at motionere, få naturoplev­elser eller bare koble af.
Naturen har fået en større plads i manges liv under coronakris­en. Vi har flokkedes om de grønne områder for at motionere, få naturoplev­elser eller bare koble af.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark