Aktiv Træning (Denmark)

3 trin til sund gr ll

-

Egentlig kan det undre, at der er SÅ meget hygge forbundet med at tilberede kød på varme metalstaen­ger. Men forklaring­en er nok, at det handler om meget mere end blot at lave mad. For dét at grille er for mange af os lig med lune, lyse sommerafte­ner, god tid, bare taeer, venners selskab og måske en kølig øl eller to.Tilsammen bringer det os langt op af hyggeskala­en. Så vidt, så hyggeligt – tager du sundhedsbr­illerne på, kan du nemlig hurtigt få grillpølse­n i den gale hals. En klassisk grillmenu tilberedt med kul, bøf og hvide pølsebrød kan vaere lig med flere forskellig­e kraeftfrem­kaldende stoffer. Den gode nyhed er, at det relativt nemt kan undgås.

Der er ikke meget sundhed at hente i branket bøf og fed frankfurte­r. Men heldigvis kan du med få justeringe­r gøre både grillmetod­en, det, du putter på grillen, og tilbehøret meget sundere. Find kullene frem, og fyr op for flammerne. Du er inviteret til grillfest.

Farlig fornøjelse

Måden, du griller på, har betydning for, hvor (u)sundt resultatet bliver. Når du griller, kan der både dannes røg- og stegemutag­ener, og begge dele kan vaere kraeftfrem­kaldende.

Røgmutagen­er opstår, hvis du griller med kul. De kommer både fra kullene i sig selv – inden de er helt klar – samt fra den røg, der dannes, hvis der drypper marinade eller fedt fra kødet ned på kullene under grillninge­n. Stegemutag­ener dannes under stegningen, når kød og de andre ting, du griller, udsaettes for høje temperatur­er i lang tid.

Fisk eller frankfurte­r

Det er dog ikke kun den måde, du griller på, der kan øge risikoen for kraeft. Det, du smider på grillen, spiller også en rolle. Når vi griller, er der ofte en tendens til, at vi spiser mere kød end vanligt. Måske har du købt en grillbakke med et bredt udvalg af bøffer, eller måske har du som mange af os en tradition med lige at ‘lukke af’ med en pølse eller to. Men uanset om du griller eller kokkererer ved komfuret, gaelder anbefaling­en om maksimalt at få 350 gram tilberedt kød om ugen. Et højt indtag af rødt og forarbejde­t kød øger nemlig risikoen for visse kraeftform­er.

Det klassiske tilbehør med kartoffels­alat, lyse pølsebrød og thousand island-dressing er heller ikke ligefrem noget, der vil få dit helbred eller dit taljemål til at bryde ud i jubelsang.

Så hvornår kommer vi til de gode nyheder, sidder du måske og taenker? De kommer lige nu, for hvis du bladrer videre, giver vi dig vores bedste bud på, hvordan du kan score sundhedsha­ttrick og gøre både selve grillninge­n, det, du putter på, og tilbehøret meget sundere uden at gå alt for meget på kompromis med smagen og stemningen.

Måden, du griller på, har betydning for, hvor (u)sundt resultatet bliver.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark