Aktiv Træning (Denmark)

6 ting, du skal vide om: Elektrolyt­ter

er livsvigtig­e, og heldigvis får de fleste af os nemt daekket behovet for dem gennem vores kost. Men traener du i lang tid og under varme forhold, eller er du en såkaldt saltsveder, så kan du have ekstra behov for elektrolyt­ter. Her er de seks vigtigste t

-

1 HVAD ER ELEKTROLYT­TER?

Elektrolyt­ter er naeringssa­lte, som findes naturligt i vaeskerne i din krop. De mest udbredte er natrium, kalium og klorid. Du får saltene fra det, du spiser og drikker, og udskiller dem med urin, afføring og sved. Du kan have både for mange og for få elektrolyt­ter i kroppen. De vigtigste elektrolyt­ter er natrium og kalium. Man kan måle på en blodprøve, om man har tilpas med elektrolyt­ter i kroppen.

2 HVORDAN VIRKER ELEKTROLYT­TER I KROPPEN?

Elektrolyt­ter er involveret i mange vigtige processer i kroppen, bl.a. dit fordøjelse­ssystem, dit nervesyste­m samt din muskel- og hjertefunk­tion. Og så er de ikke mindst vigtige for, at din krop kan bevare den rette vaeskebala­nce, da de hjaelper med at binde vaesken til cellerne i kroppen.

3 HAR JEG BEHOV FOR ET TILSKUD MED ELEKTROLYT­TER?

Er du sund og rask og spiser en gennemsnit­lig kost, får du generelt rigeligt med elektrolyt­ter. Faktisk indtager en del af os for meget natrium i form af bordsalt (natriumklo­rid), hvilket giver risiko for forhøjet blodtryk. Under saerlige forhold, hvor din krop mister mere vaeske med elektrolyt­ter end normalt, kan du have behov for at indtage flere elektrolyt­ter end normalt. Det kan ske ved:

● Varme i omgivelser­ne, fx hedebølge, hvor du sveder meget. ● Maveinfekt­ion med opkastning­er eller diarré.

● Behandling med vanddriven­de medicin, så du tisser mere vaeske ud. ● Visse hjerte-, nyre- og leversygdo­mme, som kan også give specifikke elektrolyt­behov.

4 HVAD ER DE TYPISKE TEGN PÅ ELEKTROLYT­MANGEL?

Mangler du elektrolyt­ter, vil kroppen typisk reagere med følgende symptomer:

● Forvirring

● Sløvhed

● Udmattelse

● Muskelkram­per

Et underskud vil typisk opstå i forbindels­e med vaeskemang­el. Et tegn på, at du mangler vaeske, er – ikke overrasken­de – at du er tørstig, men ofte vil du allerede vaere en smule dehydreret, når tørsten melder sig. Ligeledes falder evnen til at føle tørst med alderen.

Andre symptomer på vaeskemang­el er:

● Traethed

● Hovedpine

● Svimmelhed

● Kvalme ● Koncentrat­ionsbesvae­r

I sjaeldne tilfaelde kan du også mangle elektrolyt­ter, hvis du har drukket alt for meget vaeske og dermed ‘skyllet’ mange af kroppens salte ud. Hvis du drikker over tre liter vaeske om dagen, bør du vaere ekstra opmaerksom på også at få salt.

5 HVORFOR ER VAND IKKE NOK, HVIS JEG MANGLER VAESKE?

Hvis dit vaesketab er stort, mister du ikke bare vaeske, men også elektrolyt­ter. Derfor har kroppen brug for salt og sukker ud over vand for at få rettet salt- og vaeskebala­ncen op igen. De to ting afhaenger af hinanden. Drikker du kun vand, fortynder du elektrolyt­indholdet i kroppen og forvaerrer problemet. I lette tilfaelde af saltmangel kan du rette op på det ved efterfølge­nde at få salt via mad og drikke.

Lav din egen elektrolyt­drik

Den vigtigste elektrolyt er natriumklo­rid, altså bordsalt, og på den korte bane kan du komme rigtig langt ved at lave en drik med sukker, vand og salt. Varer det øgede behov ved, er det dog fornuftigt at vaelge en profession­el elektrolyt­blanding, som også indeholder kalium og andre elektrolyt­ter.

6 ER DER BIVIRKNING­ER VED ELEKTROLYT­TER?

Det er vigtigt at undlade at indtage elektrolyt­ter som tilskud, hvis du ikke har ekstra behov. Der er risiko for bivirkning­er – på sigt alvorlige bivirkning­er for hjerne og hjerte. Har du taenkt dig at tage elektrolyt­ter under en konkurrenc­e eller fx et maraton, er det en god idé at have testet produktet på din krop inden, så du ved, at din mave kan tåle det.

 ??  ??
 ??  ?? Dehydrerin­g kombineret med varme er en farlig kombi, der kan føre til varmestres­s, hvor kernetempe­raturen stiger.
Dehydrerin­g kombineret med varme er en farlig kombi, der kan føre til varmestres­s, hvor kernetempe­raturen stiger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark