Aktiv Træning (Denmark)

6 spørgsmål til eksperten: Farmaceute­n

-

Kan jeg roligt vaelge den billigste medicin?

De billige piller er nok dårligere, taenker mange af os måske, når vi bliver spurgt, om vi vil have lavprisudg­aven i stedet for den dyre medicin. Men faktisk kan du helt uden tøven takke ja til den budgetvenl­ige kopimedici­n, for den indeholder nøjagtig det samme aktive stof som originalen. Fyldstoffe­t, der kan bestå af fx bindemidle­r og farvestoff­er, kan dog vaere anderledes. Så oplever du en forskel, kan årsagen ligge begravet her.

Kan jeg gemme medicin og bruge det igen?

Gemmer du fx øjendråber til naeste gang, du får øjenbetaen­delse, er det ikke optimalt. Flydende laegemidle­r som naesespray, cremer og dråber til øre og øjne kan nemlig blive inficeret med bakterier, og i så fald gnider du unødigt mange bakterier i såret, eller hvad du nu behandler, hvis du bruger af en åben flaske, du har fundet bagerst i skabet. Tabletter kan derimod som hovedregel godt bruges, så laenge holdbarhed­sdatoen ikke er overskrede­t.

Hvor er det bedst at opbevare sin medicin?

Bor medicinen på badevaerel­set, er det en god idé at finde et nyt hjem til den. Når du snupper et dejligt varmt bad, bliver der fugtigt, og den fugt optager nogle laegemidle­r. Det kan fx ske med Kodimagnyl, hvor det aktive stof bliver omdannet til eddikesyre. Opbevar din medicin mørkt, tørt og gerne aflåst, hvis du har børn eller unge i huset.

Kan det vaere et problem at dele piller i to?

Inden du deler tabletter i to, er der lige et par ord, du skal kigge efter: retard, prolonged, depot og entero. Ser du et af disse ord på pakken, kan tablettern­e ofte ikke deles. Entero betyder fx, at tabletten først bliver opløst i tarmen. Knaekker du den, ødelaegger du belaegning­en, og så opløses den i stedet i maven og er nytteløs. De fleste tabletter kan dog godt deles.

Hvad skal jeg holde øje med på indlaegsse­dlen?

Hvis du ikke orker at laese hele indlaegsse­dlen, er der nogle punkter, du isaer skal naerstuder­e. Laes altid punkterne “Eventuelle advarsler, du skal vaere opmaerksom på” og “Det skal du vide, før du begynder at tage medicinen”. Punktet med de mest almindelig­e bivirkning­er kan også vaere god at tjekke. Skip derimod bare listen med de mest sjaeldne bivirkning­er. Den kan tage pusten fra enhver, og det er så usandsynli­gt, at du vil opleve disse bivirkning­er, at det eneste, du får ud af din laesning, er nervøsitet.

Hvorfor spørger de så meget på apoteket?

Er personalet meget nysgerrigt og spørger, om du fx spiser grape, drikker cola, har prøvet pillerne før eller er allergisk, så se det som en rigtig god ting. Det kan virke som et helt forhør, men apotekerne spørger faktisk, fordi de prøver at finde ud af, hvordan de kan give dig den bedste rådgivning. Der er nemlig noget medicin, der fx går rigtig skidt i spaend med bestemte madvarer, og derfor er det, der kan virke som et lidt spøjst spørgsmål, ganske velbegrund­et.

 ??  ?? Apoteket får et fast beløb, når de udleverer receptmedi­cin. De tjener altså det samme, uanset om du vaelger det dyre eller det billige.
Apoteket får et fast beløb, når de udleverer receptmedi­cin. De tjener altså det samme, uanset om du vaelger det dyre eller det billige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark