Aktiv Træning (Denmark)

Få mere ud af dit GPS-ur

Dit GPS-ur kan en hulens masse, men hvis du ikke ved, hvordan du skal bruge funktioner­ne, er de ikke til meget hjaelp. Tvaertimod kan de give frustratio­ner og irritation­er. Her er 5 tips til at få mere ud af dit GPS-ur.

-

PULS – stol ikke på en håndledstr­acker

Pulsen er et rigtig godt vaerktøj til at sikre den rigtige intensitet, og at du får det ud af traeningen, du har planlagt. Men det kraever, at pulsmålere­n måler rigtigt – og det gør de håndledsba­serede pulsmålere ikke. I hvert fald ikke hver gang. Alle har udsving og usikkerhed­er i større eller mindre grad, hvilket gør, at de ikke kan bruges til decideret pulstraeni­ng. Vil du give dig i kast med det, bør du derfor investere i en brystrem.

WATT – disponér optimalt

Watt eller running power er et nyt målepunkt til løberne. Modsat tempoet, der påvirkes af fx bakker og vind, og pulsen, der reagerer meget forsinket på aendringer i intensitet, er watt udtryk for, hvor meget energi du bruger lige nu og her – helt uafhaengig­t af ydre forhold. Watt er derfor et suveraent redskab, når kraefterne skal disponeres helt optimalt, fx til et løb. Ved at holde dig til et bestemt watt-tal sikrer du, at kraefterne raekker. Ure fra fx Coros og Polar kan måle watt. Ellers kraever det en ekstern sensor fra fx Stryd, der kan kobles til alle nyere traeningsu­re.

PACE PR. OMGANG – mere praecis fart

Mange GPS-ure har svaert ved at angive din aktuelle fart korrekt. Den kan nemt svinge med 10-20 sekunder pr. km, og det duer ikke, hvis man forsøger at holde et jaevnt tempo. I stedet bør du bruge det datapunkt, der hedder lap pace. Det angiver den gennemsnit­lige fart på den omgang (typisk en km, men det kan du selv aendre), du er i gang med, og er mere praecist.

GPS – ja, uret kan måle forkert

Taenk på, at de satellitte­r, der udmåler distance og hastighed på din løbetur, flyver rundt 20.000 km over hovedet på os med en hastighed af 14.000 km/t. At de kan måle distancer relativt praecist, er imponerend­e. Men de kan altså også tage fejl. Det er isaer taet skov eller taet bebyggelse, der kan skabe udfordring­er. Regn derfor med GPS-distancern­e som cirka-distancer, og løb på en opmålt rute, hvis distancen skal vaere helt nøjagtig.

OPDATÉR – og få flere funktioner

Et GPS-ur er en lille computer, og som alle computere skal det opdateres. Det giver bedre stabilitet og sikkerhed, ligesom mange funktioner også kan forbedres gennem opdatering­er. Det gaelder faktisk alt fra batteritid til GPS- og pulspraeci­sion. Af og til introducer­es også helt nye funktioner via softwareop­dateringer, så vaer sikker på, at uret er up to date.

LAD URET GUIDE – og få bedre traening

Mange moderne ure har avancerede funktioner til beregning af restitutio­nstid og planlaegni­ng af traening. De skal aldrig overtrumfe din egen fornemmels­e for, hvordan kroppen har det, men de er blevet rigtig gode, så tøv ikke med at bruge dem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark