Aktiv Træning (Denmark)

TAG HÅND OM STRESS OG JAG

-

DERFOR STJAELER DET DIN SØVN

Stress og søvn haenger taet sammen. Hvis du er stresset, kan det skade din nattesøvn, og sover du dårligt, kan det omvendt føre til en lavere stresstaer­skel og dermed mere stress – og så kører den onde cirkel for fuld kraft.

Selvom stress i dag opfattes som noget, vi helst skal undgå, er det i bund og grund en smart funktion i kroppen, så laenge den er kortvarig. Når du udsaettes for en stressende situation, fx en deadline, der naermer sig, dannes der på kort tid store maengder af hormoner som adrenalin og kortisol. De får dig på dupperne og gør dig ‘klar til kamp’. Når situatione­n er ovre, saenkes maengden igen, og kroppen kan slappe af. Problemet opstår, når stress bliver langvarig, og din krop dermed er i konstant alarmbered­skab. Det giver sig selv, at det er svaert at finde ro og falde i søvn, når stresshorm­onerne buldrer rundt i kroppen.

SÅDAN STOPPER DU TYVEN

Der er mange måder at tackle stress på, og det afhaenger også af, hvor hårdt du er ramt. Er du lettere stresset, kan du gøre flere ting her og nu, som forhåbentl­ig forhindrer tilstanden i at udvikle sig og sikrer din vigtige nattesøvn. Bl.a. er du bedre rustet til at håndtere travlhed, når du er i god form. Samtidig er motion med til at få nogle af stresshorm­onerne, som ophober sig dagen igennem, ud af kroppen. Er du meget stresset, kan hård traening dog traekke for store veksler på din i forvejen pressede krop, så det kan vaere en god idé at holde sig til mere afslappend­e traeningsf­ormer som let svømning, afslappend­e cykling eller spadseretu­re. Er det muligt, så søg ud i naturen. Forskning viser, at ophold i fx en skov reducerer blodtrykke­t og maengden af kortisol.

Glem heller ikke at bruge dit netvaerk, hvis stressen er ved at tage overhånd. Ifølge forskning kan din partner og taette omgangskre­ds i høj grad vaere med til at beskytte dig mod stress, hvis du bruger dem som støtte og spørger om hjaelp, når du har brug for det. Hvis du er hårdt ramt af stress, kan du også have gavn af dit netvaerk som støtte. Men det vigtigste her er at søge profession­el hjaelp hos din laege, en psykolog eller eventuelt en stresscoac­h. Det er afgørende, at du får taget hånd om problemet og dermed også får brudt den onde cirkel, hvor stress fører til dårlig søvn, som igen fører til mere stress.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark