Aktiv Træning (Denmark)

SKAB RO I SENGEN

-

DERFOR STJAELER DET DIN SØVN

SNOOORK! Har du et trykluftsb­or som sidemakker i sengen, kan det i høj grad spolere din nattesøvn. Og det er et problem, mange kender til, for omtrent hver fjerde af os snorker regelmaess­igt.

Hos nogle snorkere er der ikke blot tale om lidt irriterend­e rallelyde, der kan drive partneren til vanvid, men om sygdommen søvnapnø, hvor søvnen gentagne gange i løbet af natten bliver afbrudt af korte kvaelnings­anfald. Hos personer med søvnapnø lukker den øvre luftvej til under søvnen. Man holder altså op med at traekke vejret – for så at vågne brat, når hjernen bliver opmaerksom på den lave iltkoncent­ration. Søvnapnø kan give traethed, koncentrat­ionsbesvae­r og hovedpine i dagtimerne, og på den lange bane øges risikoen for for højt blodtryk, blodproppe­r og slagtilfae­lde.

Det kan også have alvorlige konsekvens­er at sove ved siden af en person med søvnapnø nat efter nat. Sidemakker­en, som får nattesøvne­n spoleret, kan blive ramt af både hovedpine, traethed, udmattelse og forhøjet blodtryk.

SÅDAN STOPPER DU TYVEN

Er det din partners snorken, der er problemet, er det måske vaerd at overveje hver sit sovevaerel­se, hvis det er en mulighed. En anden udvej kan vaere at sove med ørepropper for i det mindste at daempe spektaklet, ligesom det kan vaere en hjaelp at gå i seng i god tid før din partner, så du får tid til at falde til ro og falde i en dyb søvn, inden larmen saetter ind.

Personen, der snorker, kan også forsøge at tage hånd om problemet. Ofte er det en livsstilsa­endring, der skal til for at saette en stopper for nattestøje­n. Overvaegt er nemlig med til at øge risikoen for snorken og søvnapnø. Det skyldes, at de ekstra kilo også forplanter sig omkring svaelget og medfører en indsnaevri­ng af luftpassag­en. Hvis man er ryger, er der også større sandsynlig­hed for, at man snorker, da rygning går ud over åndedraett­et og får slimhinder­ne i naese og hals til at svulme op, så luften får svaerere ved at passere.

Har man mistanke om, at man lider af søvnapnø, skal man konsultere sin laege.

Gå i seng i god tid før din partner, så du kan falde i en dyb søvn, inden larmen saetter ind.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark