Aktiv Træning (Denmark)

VAELG DEN RIGTIGE MADRAS

-

DERFOR STJAELER DET DIN SØVN

Av, av ... din nattesøvn risikerer at haenge i en tynd tråd, hvis du ligger med ondt i ryggen, skuldrene eller andre legemsdele. Det er velkendt, at smerter kan udløse dårlig søvn, bl.a. fordi det ofte medfører flere opvågninge­r i løbet af natten, som gør, at du ikke får nok af den gode dybe søvn. Du risikerer derfor, at du aldrig rigtig føler dig udhvilet.

Frygten for flere smerter og endnu ringere søvn kan også fylde i hovedet. Hvis først smerterne er begyndt at påvirke din søvn, kan det hurtigt blive en ond cirkel, hvor problemet vokser de efterfølge­nde naetter, jo mere du er opmaerksom på det.

SÅDAN STOPPER DU TYVEN

Start helt grundlaegg­ende med at kigge dit sovevaerel­se efter i sømmene. Ifølge en undersøgel­se fra den amerikansk­e National Sleep Foundation med lidt over 1.000 deltagere er folk med smerter ofte mere tilbøjelig­e til at lade deres søvn blive påvirket af miljøfakto­rer som støj, lys, temperatur­er og madrassen. Sørg derfor så vidt muligt for at have gode soveforhol­d, fx ved at mørklaegge sovevaerel­set med gardiner, holde rummet godt tempereret eller sove med ørepropper. Måske kan en støttepude under armen, mellem knaeene, eller hvor du nu har behov, også vaere med til at aflaste kroppen.

Men allervigti­gst: Køb en god madras, som passer praecis til dig. Du kan få vejledning i butikken og teste madrassen, mens du er der, eller tage den med hjem og prøve den af. Her er tre ting, du med fordel kan gå efter:

● Madrassen skal vaere mindst 90 cm bred og gerne 10 cm laengere end dig selv.

● Din rygsøjle skal vaere lige, når du ligger på siden og på ryggen.

● Din laend skal have god støtte. Der må ikke vaere et hulrum under, men du skal stadig kunne presse en hånd ind under laenden.

Når rammerne for din søvn er på plads, kan der stadig vaere god grund til også at opsøge profession­el hjaelp mod smerterne. Isaer hvis de for alvor begynder at koste søvn i en laengere periode. Det kan fx vaere din laege eller en fysioterap­eut, som kan vaere med til at tage hånd om problemet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark