Aktiv Træning (Denmark)

5 spørgsmål om opvarmning

-

1 Hvad sker der i kroppen, når jeg varmer op?

Du saetter gang i en hel stribe gavnlige processer i kroppen, når du varmer op. Som navnet indikerer, øges kropsvarme­n, både i kroppen generelt og i de specifikke dele af kroppen, som efterfølge­nde skal belastes.

Den øgede temperatur saetter skub i energiproc­esserne, som foregår i musklernes energistat­ioner. Ledvaeske flyder til og medvirker til at mindske stød og friktion hen over leddene. Samtidig bliver musklerne mere smidige. Blodet kanalisere­s vaek fra bl.a. fordøjelse­ssystemet og flyder kraftigere gennem årerne og i større grad til de arbejdende muskler, og med blodet leveres større maengder ilt og naering.

Også nervesyste­met påvirkes gennem opvarmning­en. Det resulterer i en bedre koordinati­on af de relevante bevaegelse­smønstre. Dine bevaegelse­r bliver med andre ord mere praecise.

2 Skal jeg tilpasse opvarmning­en til den sport, jeg skal dyrke?

Ja, ud over at foretage generel opvarmning, hvor du bringer kroppen op på arbejdstem­peratur, så er det også vigtigt, at du tilpasser dit opvarmning­sprogram til de specifikke bevaegelse­r og typer af belastning, som venter.

Skal du fx traene tungt baenkpres, er det vigtigt, at skuldre og albuer varmes grundigt op, så led, sener og slimsaekke er varme og velsmurte, inden du smider de tunge vaegtskive­r på. Et saet med let vaegt på stangen egner sig fremragend­e til formålet og har den ekstra fordel, at du får øvet den korrekte udførelse af baenkpress­et, inden du for alvor skruer op for intensitet­en og begynder at presse med alle dine kraefter.

Dette gaelder dog ikke kun for styrketrae­ning. Tennisspil­lere vil som en del af opvarmning­en slå med ketsjeren, mens fodboldspi­lleren har gavn af at drible og sparke inden kamp eller traening.

3 Hvilke fejl skal jeg undgå, når jeg varmer op?

Den hyppigste fejl er, at man japper de forskellig­e trin i opvarmning­en igennem. Sørg derfor for at afsaette den fornødne tid. Under normale forhold skal du regne med 5 minutter til at få pulsen i vejret, 5 minutter til at arbejde med ledspecifi­k bevaegelig­hed og yderligere 3-4 minutter til at fyre helt op under kedlerne.

Det kan godt vaere, at 13-14 minutter lyder af meget, men det er ingenting, i forhold til hvad man skal igennem, hvis der venter en ekstrem kraftudfol­delse som 100 meter sprint eller styrkeløft. Her kan den optimale opvarmning nemt tage tre kvarter.

4 Hvor lang tid inden traening kan jeg varme op?

Du mister effekten af din opvarmning, hvis du afslutter den, for lang tid før du skal traene. Typisk vil det vaere optimalt at komme i gang med selve traeningen senest 10 minutter efter afsluttet opvarmning. På det tidspunkt er kroppen i peak state i forhold til at yde en toppraesta­tion og absorbere belastning­en fra denne.

5 Er det nødvendigt at varme op til al motion?

Nej, som udgangspun­kt er det ikke påkraevet at varme op til lette aktivitete­r, der indeholder rolige, kontroller­ede bevaegelse­r, såsom en almindelig gåtur, transportc­ykling eller et par rolige baner i svømmehall­en. Til gengaeld er der andre aktivitete­r, hvor man måske ikke lige taenker over, at det faktisk er klogt at varme op. Det gaelder fx inden en gang bowling – selvom de fleste nok vil undre sig over, at du står og laver spraellema­end og lunges for efterfølge­nde at kaste kugler af stigende vaegt gennem rummet.

 ?? ?? Uanset hvilken traeningsf­orm du skal dyrke, er de minutter, du saetter af til opvarmning, godt givet ud.
Uanset hvilken traeningsf­orm du skal dyrke, er de minutter, du saetter af til opvarmning, godt givet ud.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark