Aktiv Træning (Denmark)

Sådan kan du også lave planken

-

1 PLANKE MED SKULDERKLA­P

Et lille klap på skulderen kan gøre en stor forskel, og det gaelder også i planken. For når du løfter hånden fra gulvet og fører den op til modsatte skulder, vil du straks maerke, at din core bliver ekstra udfordret. Øvelsen her udføres fra en plankeposi­tion med strakte arme og lidt afstand mellem fødderne. Spaend op i din core, og rør så din skulder med modsatte hånd. Gør det samme med den anden hånd og skulder. Sørg for at holde hofterne stille, så du ikke roterer i kroppen.

2 SIDEPLANKE­N

Sideplanke­n går mere i de skrå mavemuskle­r, men du traener også de lige mavemuskle­r, musklerne i laenden samt din stabilitet omkring hoften, rygsøjlen og skuldrene. Laeg dig på siden, og hvil på den ene underarm og ydersiden af den ene fod. Placér albuen lige under din skulder. Spaend op i kroppen, og løft hoften, så kroppen danner en skrå linje fra hoved til fod. Hold positionen, så laenge du kan, og gentag til den anden side. Er øvelsen for hård, så hvil på knaeene. Er den derimod for let, kan du løfte det øverste ben, når du er oppe.

3 TRX-PLANKE

Med fødderne i slyngetrae­neren bliver du ekstra udfordret på stabilitet­en. Variatione­rne er mange – du kan ligge hvilende på underarmen­e eller med strakte arme, og du kan også prøve at straekke den ene arm frem foran dig.

I et studie fra The Journal of Strength and Conditioni­ng Research sammenlign­ede man den klassiske planke med fire andre varianter. Det viste sig, at plankeøvel­ser med slyngetrae­ner gav større aktivering af den lige mavemuskel, de ydre skrå mavemuskle­r samt erector spinae, der sidder langs rygsøjlen.

4 PLANKE PÅ FITNESSBOL­D

En fitnessbol­d kan vaere en effektiv tilføjelse, hvis du vil tage planken til naeste niveau. Når du har albuerne oppe på et ustabilt underlag som en fitnessbol­d, skal mavemuskle­rne nemlig arbejde endnu hårdere for at holde positionen. I den simple version ligger du stille i plankeposi­tionen og forsøger at holde den så laenge som muligt. Skal det vaere endnu svaerere, så prøv den kraevende variant rør i gryden, hvor du fører underarmen­e rundt i cirkler – først den ene vej, så den anden.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark