Aktiv Træning (Denmark)

6 spørgsmål til eksperten: Laegen

-

? Må man tage flere emner op under den samme konsultati­on?

I kan snakke om alt, hvad I kan nå på den tid, der er sat af. Det er ikke sådan, at du kun må snakke om én ting. Nogle gange kan de problemsti­llinger, du kommer med, dog tage tid. Hvis du har en dårlig skulder, kan det vaere, at laegen både skal spørge ind til dine smerter, undersøge dig og ultralydss­canne, og så går minutterne hurtigt, og derfor kan det blive nødvendigt at gemme andre problemsti­llinger til naeste gang.

? Hvorfor er der altid så kort tid til rådighed?

Synes du, du får for lidt tid, så spørg gerne sekretaere­n, før du går ind, hvor mange minutter der egentlig er til rådighed. På den måde får du en realistisk fornemmels­e for, hvor lang tid du kan forvente at få med din laege. Har du meget på hjerte, kan du eventuelt forhøre dig om muligheden for at booke en dobbelttid.

? Skal jeg forberede mit laegebesøg?

Ja, det er en god idé. Mange af os slår et smut forbi dr. cyberspace før konsultati­onen, og det er faktisk helt o.k. Måske får du allerede her en fornemmels­e af, hvad der er galt, og så kan laegen vejlede videre ud fra dit eget bud. Taenk også gerne over, hvad der er relevant at sige om de symptomer, du har, og tag eventuelt noter, så du husker at få det hele med.

? Hvordan prioritere­r jeg mellem mine problemer?

Mange siger det vigtigste på vej ud ad døren, men det er ikke optimalt at få en henkastet bemaerknin­g om en knude i brystet, når konsultati­onen naesten er forbi. Laegens rolle er at vaere mødeleder og tage stilling til, hvad der skal prioritere­s. Derfor er det vigtigt, at du laegger alle kortene på bordet fra starten. Så kan I nemlig sammen laegge en plan, hvor der først og fremmest bliver taget hånd om

det vaesentlig­ste.

? Kan jeg vaere tryg ved en hurtig konklusion?

At vaere hurtig er ikke det samme som at vaere sjusket, så hvis laegen når frem til en konklusion i en fart, kan det sagtens betyde, at vedkommend­e bare er god til at afkode, hvad der er galt. I ni ud af ti tilfaelde skal der faktisk ikke mere end én konsultati­on til. Se på det som en god ting. Det betyder, at du ikke har fået advarselsl­amperne til at blinke og dermed ikke fejler noget alvorligt.

? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke stoler på min laege?

Det vigtigste er tillid, for du skal føle, at du kan stole på laegens vurdering, og vide, at når du virkelig fejler noget alvorligt, så bliver det opdaget. Derfor er en god relation alfa og omega. Hvis du ikke føler, du har det, skal du italesaett­e det. Det kan nogle gange føre til den allerbedst­e relation, hvis du får sagt, at du ikke er helt tilfreds. Hvis det ikke hjaelper, skal du ikke tøve med at finde en anden laege. Det er helt fair.

 ?? ?? En familielae­ge styrker relationen, for det skaber et taettere bånd, når laegen ved, hvem der er hvem, og har kendt dig og din familie i flere år.
En familielae­ge styrker relationen, for det skaber et taettere bånd, når laegen ved, hvem der er hvem, og har kendt dig og din familie i flere år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark