Aktiv Træning (Denmark)

6 spørgsmål til madspildse­ksperten

Hvor stort er omfanget af madspild? Hvad kan jeg gøre i køkkenet, så det bliver nemmere at undgå spild? Hvordan bliver jeg god til det? Hvordan undgår jeg, at madvarer bliver dårlige? Hvad skal jeg taenke på, hvis jeg vil bruge rester fra én ret i en ande

-

Op mod 30 pct. af vores mad går til spilde, og meget forlader slet ikke emballagen. Det skal vi gøre noget ved! Beslut dig for at stoppe dit madspild. Din indsats taeller på vej mod en global halvering af madaffald i 2030, som FN har sat som verdensmål.

Saet dit køkken i system, så det er gearet til at mindske madspild. Sørg fx for at have bøtter nok. Tørvarer som mel, gryn og sukker kan spises laenge efter bedst før-datoen. Luk op, kig på det – dur det? Opbevar det i lufttaette beholdere, så der ikke går dyr i det. Skil resterne i køleskabet ad, så du fx har pasta og kødsovs hver for sig. Det gør det nemmere at bruge i nye retter. Øv dig, hvis du vil blive god til at undgå madspild. Det er ikke noget, du mestrer fra én dag til en anden – isaer ikke fordi dit madspild hele tiden aendrer sig. Fx afhaenger det af, om der var hakket kylling eller citroner på tilbud, om det er sommer eller vinter, og om du har haft gaester. Derfor skal du holde fokus på det hele tiden.

Stil bøtter frem, inden I saetter jer til bords. Mad, der har vaeret varmet op, skal hurtigt på køl bagefter, hvis det skal holde sig. Så ryd ud fra aftensmads­bordet, så snart I har spist – I kan snakke videre bagefter. Lad heller ikke maelken til kaffen stå på køkkenbord­et dagen lang. Den bliver hurtigt dårlig og må smides ud. Brug fx en lille kande.

Spørg dig selv: Hvad består det af? Naesten alle retter indeholder ingrediens­er, der kan bruges i andre retter, selvom det ikke virker oplagt. Jeg så engang en kvinde haelde citronfrom­age i porresuppe. “Hvad?” taenkte jeg, men både citron, fløde og sukker kan smage godt i grøntsagss­uppe. Også en bolledej nyder godt af at blive blandet med rester – fra sovs og kartoffelm­os til revet grønt og havregrød.

Husk de seks p’er, som er pirogger, pier, pita, pizza, pandekager og ‘putterdej’. Al mad pakket ind i dej er genial til at undgå madspild. Eller du kan prøve en af de bedste opskrifter – pastataert­e – ved at laegge pastaskrue­r i et taertefad, fylde grøntsager og kødrester eller kødpålaeg på, fordele det sidste fra bøtten med hytteost eller feta og haelde en aeggemasse over. Efter en tur i ovnen har du god mad – og et køleskab tømt for rester.

 ?? ?? Du kan lave frikadelle­r af alt! Har du aeg, mel og løg i dit køkken, kan alt fra hakket kødpålaeg til slatne grøntsager og rodfrugter bruges i en fars.
Du kan lave frikadelle­r af alt! Har du aeg, mel og løg i dit køkken, kan alt fra hakket kødpålaeg til slatne grøntsager og rodfrugter bruges i en fars.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark