Aktiv Træning (Denmark)

4 klassiske beklaednin­gsfejl

-

1 For MEGET

En klassisk begynderfe­jl er for meget tøj. Når temperatur­en viser 10 grader, det blaeser, og man tilmed er lidt traet, så fryser man og har lyst til at hoppe i vintertigh­ts, jakke, hue og handsker. Men løb genererer altså enormt meget varme, så risikoen for at overophede er naesten altid større end for at fryse (se s. 6 for mere info).

Derfor: Er det over 10 grader, og har du taenkt dig at løbe staerkt, så er det shorts og T-shirt. Er det 5-10 grader, kan du traekke en undertrøje under T-shirten og evt. bruge handsker og et par løse aermer.

Når det er sagt, er der selvfølgel­ig individuel­le forskelle, og er du kuldskaer, skal du opgradere garderoben.

2 For LIDT

Specielt til lange løb, og hvis det regner, kan du godt få for lidt tøj på. Når energinive­auerne er lave, farten går ned pga. traethed, og tøjet begynder at blive gennemblød­t af sved, kan kulden hurtigt melde sig, og det tapper kraefter og koster på løbeopleve­lsen.

Så hvis du ved, at du skal vaere i gang i lang tid, og at intensitet­en bliver moderat, så skal der justeres markant på garderoben. Gå isaer efter at holde torsoen varm. Gerne med en tynd uldtrøje (uld varmer, selv når det er vådt) og evt. en vest til at tage vind og regn. Overvej også en buff, der beskytter halsen, og evt. løse aermer og handsker, der hurtigt kan tages af, hvis det bliver for varmt.

3 For NYT

Det er et helt klassisk råd. Lad vaere at løbe i helt nye sko eller helt nyt tøj. Du ved ikke, hvordan det virker efter 10 km, og den der syning eller fold, du ikke bemaerkede, da du prøvede det i butikken, kan med tiden slide hul i fødder og hud. Så hav afprøvet dit racegear på mindst én laengere traeningst­ur, inden du bruger det til løb.

4 For GAMMELT

Isaer løbesko har en udløbsdato. De små luftbobler i mellemsåle­ns skum trykkes med tiden sammen, og dermed mister skoen sin støddaempn­ing og sit bounce. Den kan også traedes skaev, ligesom overdelen kan gå i stykker eller miste facon. Så sørg for, at dine sko er nogenlunde friske.

Tøjet er mindre problemati­sk. Dog kan fibrene i en nylontrøje blive stive og hårde og slide ubehagelig­t på kroppen, ligesom elastanen i tights og strømper kan miste elasticite­t og blive slap.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark