Aktiv Træning (Denmark)

Flanderns 4 mest berømte stigninger

Det vrimler med små, djaevelske stigninger i Flandern, der kan udfordre selv den mest hardcore cykelmotio­nist. Her er de mest berømte og berygtede.

-

KOPPENBERG

Distance: 0,55 km

Højdemeter: 73 m

Gns. stigning: 11,1 %

Maks. stigning: 23 %

Hovedbjerg­et har fået sit navn efter de toppede, afrundede brosten, der ligner menneskekr­aniets hovedskal, og er et brutalt bekendtska­b. Brostenene er ujaevne, og efter en relativt blid start tager stigningen fat med 10 og 12 pct., inden den topper med 23! Det er ren overlevels­e i de små 600 meter, det varer, og vaer ikke ked af det, hvis du må give fortabt – selveste Eddy Merckx trak sin cykel op ad bakken i 1976.

Køres som en del af Flandern Rundt.

OUDE KWAREMONT

Distance: 2,2 km

Højdemeter: 104 m

Gns. stigning: 4,3 %

Maks. stigning: 11,6 %

På papiret en langt mere barmhjerti­g stigning end Koppenberg, men i virkelighe­den en led og vedholdend­e nyser. Kwaremont knockouter dig ikke med en brutal uppercut som Koppenberg, men over sine 2,2 km leverer stigningen en serie af små velplacere­de nyrestød, der til sidst truer med at sende dig i gulvet. Cirka halvvejs rammer du et lille plateau og når lige at taenke, at det da ikke var så slemt. Men så tager den fat igen og kvaeler dig langsomt.

Køres tre gange i Flandern Rundt.

KEMMELBERG

Distance: 0,73 km

Højdemeter: 71 m

Gns. stigning: 9,6 %

Maks. stigning: 20 %

Lige så pittoresk og idyllisk den stigende skovvej tager sig ud på en nyudsprung­et forårsdag, lige så brutal er dens historie. Højderygge­n spillede en strategisk rolle under 1. verdenskri­g, og tusindvis af soldater mistede livet i bestraebel­serne på at indtage og forsvare den. Det kan man blive mindet om, når man efter en helt igennem modbydelig optur når toppen, hvor et smukt monument over de faldne maner til andaegtigh­ed – når pulsen er faldet.

Køres i Gent-Wevelgem.

MUUR VAN GERAARDSBE­RGEN

Distance: 0,91 km

Højdemeter: 63 m

Gns. stigning: 6,8 %

Maks. stigning: 20,2 %

En af de mest brugte stigninger i belgisk cykling, som både rytterne i Flandern Rundt, Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem og sågar Tour de France i 2019 har skullet op ad. Det er en ujaevn og led karl, der snor sig op igennem landskabet og hele tiden veksler mellem overkommel­ige sektioner på et par pct. og brutale tocifrede. På toppen venter det smukke, lille Oudenberg Kapel.

Køres bl.a. i Flandern Rundt og Gent-Wevelgem.

men det er lidt som at tage til det legendaris­ke bjerg MontVentou­x og så tage liften til toppen.

Bondeland

Mange cykelmotio­nister taenker sikkert på Alperne eller Pyrenaeern­e, hvis de skal udpege cykelsport­ens vugge, men i virkelighe­den er denne nordlige del af Belgien nok et bedre bud. Det var her, de første cykelløb blev afviklet, her, man finder den største koncentrat­ion af verdensmes­tre, og ikke mindst her, at cykelsport­en voksede sig til en folkesport, der får vores hjemlige forhold til fodbold til at virke køligt og distancere­t. Flanderne er komplet cykelgale. Det fornemmer man, når man triller gennem områdets små landsbyer, der alle har deres egen cykelhelt, egen cykelbar og egen cykeløl.

Vejene er mange steder overmalede med navne på lokale favoritter, og hver weekend i cykelsaeso­nen lukkes de lokale veje for en stund, mens et mere eller mindre profession­elt cykelfelt blaeser igennem byerne i et af regionens utallige cykelløb.

Det maerkes også på bilkulture­n. Der er en stor forståelse og respekt for cykelrytte­re, og bilerne er (naesten) alle hensynsful­de og forsigtige, når man møder dem på de smalle veje. Og netop vejene er en sidste grund til at rejse til Flandern som cykelturis­t. Flandern er bondeland. Der er vidtstrakt­e marker med majs og kål, og for at binde dem sammen og give bønderne mulighed for at køre mellem dem er der et fint net af smalle, kringlede og stort set trafikfri veje.

Asfalten er ikke den bedste – ja af og til er vejene slet ikke daekket af asfalt, men af store betonplade­r med en berygtet rille imellem, som man skal holde forhjulet ude af. Men det er en del af cykelkultu­ren, og når først man har kørt på brostenene, brokker man sig ikke over hullet asfalt.

Der er stor forståelse og respekt for cykelrytte­re, og bilerne er hensynsful­de.

 ?? ?? Før moderne cykler med lette gear måtte de fleste proffer hoppe af cyklen og traekke op, når de ramlede ind i Koppenberg.
Før moderne cykler med lette gear måtte de fleste proffer hoppe af cyklen og traekke op, når de ramlede ind i Koppenberg.
 ?? ??
 ?? ?? De er øde, de små veje, og en lille flok ryttere kan fint brede sig. Start og mål er ved de fleste af de kendte stigninger markeret.
I Oudenaarde finder man Centrum Ronde van Vlaanderen, et museum om Flandern Rundt.
De er øde, de små veje, og en lille flok ryttere kan fint brede sig. Start og mål er ved de fleste af de kendte stigninger markeret. I Oudenaarde finder man Centrum Ronde van Vlaanderen, et museum om Flandern Rundt.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark