Aktiv Træning (Denmark)

Suveraene kilder til magnesium

-

Magnesium er et livsvigtig­t mineral, der indgår i mange biokemiske processer. Får du nok, er du mindre tilbøjelig til at lide af kramper, traethed og muskelsvag­hed, så som motionist er det godt at kende (og spise) disse fødevarer.

Paranød

Magnesium: 357 mg/100 g

Den velsmagend­e nød er en fantastisk kilde til magnesium. At du samtidig får en masse hjertevenl­ige fedtstoffe­r fra nødden, er et ekstra plus, der gør, at du meget gerne må gnaske en daglig håndfuld. Vaer blot opmaerksom på, at den er meget kalorietun­g, så det kan vaere, der skal spares på indtaget af øvrige snacks. Andre nødder, som mandler og cashewnødd­er, er ligeledes fine kilder til magnesium, omend ikke helt på niveau med paranødden.

Frø i alle afskygning­er

Magnesium: 320 mg/100 g

Uanset om du spiser sesamfrø, solsikkeke­rner, hørfrø eller de lidt mere eksotiske chiafrø, så giver de dig allesammen en masse magnesium. Det kraever dog, at du tygger dem grundigt, for undersøgel­ser viser, at frøene kan have en tendens til at passere ufordøjet gennem systemet, hvis ikke taenderne maler deres hårde skal i stykker. Brug dem som drys hen over salaten, i din mysli eller i bagvaerket. Jo bedre du er til at integrere dem i dagens måltider, jo lettere er det at få spist en anseelig maengde. Ud over magnesium kan du glaede dig over at få en masse muskelopby­ggende proteiner og fordøjelse­sfremmende kostfibre fra de små frø.

Vinbjergsn­egle

Magnesium: 250 mg/100 g

Vi er godt klar over, at de ikke ligefrem ligger i alle køleskabe, men kan du få fingre i dem, er de krybende magnesiumb­omber. Proteinind­holdet er højt, mens fedt og kalorieind­holdet er helt i bund. I hvert fald lige indtil du kommer hvidløgssm­ør hen over ... Det store indhold af letoptagel­igt jern gør, at sneglene også kan bidrage til produktion­en af røde blodlegeme­r. Perfekt for dig, der dyrker en masse kredsløbst­raening og gerne vil booste kroppens ilttranspo­rt.

Tørrede bønner

Magnesium: 185 mg/100 g

De tørrede baelgfrugt­er er alment kendt for deres tårnhøje proteinind­hold, langsomme kulhydrate­r og fordøjelse­sfremmende kostfibre. De kan dog også bryste sig af at indeholde en del magnesium. Det gaelder for hvide bønner, der er oplagte at smide i salaten eller gryderette­n, men absolut også for mungbønner og sojabønner, der ligger på samme fornemme niveau. De naert beslaegted­e kikaerter placerer sig lige i slipstrømm­en og er også en fin kilde.

Havregryn

Magnesium: 155 mg/100 g

Det helt almindelig­e havregryn er et fantastisk fuldkornsp­rodukt, der placerer sig i toppen, når det kommer til magnesium. Brune ris og fuldkornss­pelt er heller ikke helt tossede, men når ikke havrens niveau. At havren så tilmed er en fortrinlig kilde til mavevenlig­e kostfibre, bugnende fuld af proteiner og ikke mindst utrolig billig og letanvende­lig, gør, at den i den grad fortjener en plads på vores liste. Ud over at spise dem med maelk og rosiner egner grynene sig fint til bagvaerk eller til at give frikadelle­r og aeggepande­kager struktur, bid og sundhed.

Mørk chokolade

Magnesium: 120 mg/100 g

Vi vil ikke anbefale, at du daekker dit dagsbehov for magnesium gennem chokolade. Men søger du et slagkrafti­gt argument for at spise en god, mørk chokolade, ud over smagen og nydelsen, så har du det her. Tallene bliver endnu bedre, hvis der er nødder i chokoladen, ligesom en høj kakaoproce­nt gavner koncentrat­ionen af magnesium. Du ved det jo nok godt, men lad os alligevel minde om, at chokolade primaert består af fedt og sukker, så kalorieind­holdet er højt.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark