Aktiv Træning (Denmark)

KOM GODT I GANG MED HAVSVØMNIN­G

Svømning i havet er både genial motion og en fantastisk naturoplev­else. Der er dog lige 5 ting, du bør vide, inden du kaster dig ud i det åbne vand.

-

Forbinder du svømning med klorvand og firkantede bassiner med endeløse raekker af kedelige fliser på bunden? Så venter der en masse store oplevelser på dig ude i det åbne hav. Her kan du se på dyr og planter på bunden, mens du glider forbi i overfladen, ligesom strømmen, bølgerne og temperatur­en gør hver tur unik. Her er 5 råd til at komme godt i gang.

1 SVØM I DRAGT

Du behøver ikke en dragt, men som ny havsvømmer er det en god idé. Den gør, at du ikke fryser så nemt, og sammen med saltvandet holder den dig flyomkring

dende, så du kun skal taenke på at bevaege dig fremad. Du kan sagtens nøjes med en billig neoprendra­gt, indtil du ved, om det er noget for dig. Den skal bare sidde taet til kroppen, og så skal området skuldrene vaere ekstra tyndt.

2 BLIV SET I VANDET

I modsaetnin­g til en pool deler vi havet med mange andre. Robåde, kajakker og windsurfer­e kan have svaert ved at se, om der ligger en svømmer gemt bag den naeste bølge. Husk derfor en farvestrål­ende badehaette samt en såkaldt havtaske. Det er en slags oppustelig bøje, som du traekker efter dig, så du er nemmere at se. Du kan også have dine nøgler i den.

3 ORIENTÉR DIG

Det er nemt at svømme ligeud i svømmehall­en, fordi man bare følger fliserne på bunden. Sådan er det ikke i havet. Her skal du ofte kigge op for at se, om du er på rette vej, for der er som regel strøm, bølger og vind, som gerne vil have dig i en anden retning. Vaelg et punkt ude i horisonten, som du sigter efter, og kig op for hvert 10. armtag, så du kan rette ind. Ved crawl gør du det på den måde, at du – når din hånd rammer overfladen – trykker ekstra hårdt, mens du i samme bevaegelse kigger op og frem. Det løfter dig en smule op, så du kan se bedre.

4 SVØM SIKKERT

Ud over at gøre dig synlig skal du også huske disse råd til sikkerhede­n: A Svøm aldrig alene. Hav en makker med, så I kan holde øje med hinanden og hjaelpe, hvis der opstår problemer. Selv 20 meter kan vaere langt at svømme ind til kysten, hvis man får krampe eller bliver dårlig.

B Tjek vejrudsigt­en hjemmefra. Du kan sagtens svømme i regnvejr, men hvis der er udsigt til lyn og torden, skal du holde dig hjemme.

C Tjek strømmen. Det er fantastisk at svømme med strømmen, men svømning imod strømmen er hårdt, så husk, at du også skal have kraefter til at komme hjem igen.

5 VAEN DIG TIL DET

Forbered dig på, at det er noget helt andet at svømme i havet. Bunden er blød, der er planter og søgraes, som kan strejfe dine fødder, og så er der både fisk og vandmaend. Det kan give et sug i maven, når der pludselig er 10 meter ned til bunden, eller du måske slet ikke kan se den laengere. Og det er helt almindelig­t, hvis du synes, at det er lidt maerkeligt. Men giv ikke op! Du vaenner dig til det, og pludselig er det bare en del af den fantastisk­e oplevelse, vi kalder havsvømnin­g.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark