Aktiv Træning (Denmark)

6 overrasken­de funktioner, du bør bruge

-

Du kender fart, distance og puls og sikkert også smartwatch­funktioner som vejrudsigt­er og beskednoti­fikationer. Men det lille sportsur, du render rundt med om håndleddet, rummer med garanti en lang raekke funktioner, som du slet ikke kendte, men som kan løfte din traening til nye niveauer. Her er seks af dem, du med fordel kan udforske naermere.

KORTOG 1 FIND HJEMFUNKTI­ON

De fleste sportsure har avancerede navigation­sfunktione­r, og isaer find hjem-funktionen giver nogle spaendende muligheder for at løbe på eventyr uden at fare vild. Du kan fx lade dig forføre af den lille, kringlede sti i skoven eller dreje til højre, hvor du plejer at dreje til venstre. Uret skal nok få dig sikkert tilbage til dit udgangspun­kt.

RUNNING 2 DYNAMICS

Mange moderne løbeure giver dig dyb indsigt i, hvordan du løber: hvor mange skridt du tager i minuttet, hvor meget du hopper opad for hvert skridt, hvordan du belaster henholdsvi­s højre og venstre ben osv. Alt det giver en unik mulighed for at arbejde med og forbedre dit løb, så det bliver mere effektivt. Du kan også opdage en skade, før den opstår, hvis du fx kan se, at belastning­en mellem højre og venstre ben aendrer sig.

3 WATT

Watt er en gamechange­r inden for løb, og med den nyeste generation af sportsure kan watt aflaeses med et enkelt blik på uret. Mens hastighede­n påvirkes af fx vind og af, om du løber op eller ned ad bakke, og pulsen reagerer forsinket på aendringer i intensitet, giver wattene dig et her og nu-billede af, hvor hårdt du arbejder. Det er et uvurderlig­t redskab, når traeningen skal strukturer­es, eller kraefterne skal disponeres, fx under et løb.

4 SØVN

Nattesøvne­n er nok den vigtigste parameter, når du skal udvikle dig som atlet. Det er, når du sover, at kroppen bygger sig staerkere. Sover du for lidt og for dårligt, får du ikke gavn af traeningen, og risikoen for skader, overtraeni­ng og sygdom stiger. Brug derfor uret til at holde øje med din søvn og ud fra det justere på ting som sengetider, temperatur- og lysforhold i sovevaerel­set samt alt det andet, der forhindrer dig i at få 7-8 gode timer hver nat.

HRVSTATUS 5

Heart rate variabilit­y står det for, og det er en avanceret form for pulsmåling, der laenge har vaeret anerkendt som et udtryk for, hvor presset kroppen er. Mange traeningsu­re opsamler din HRV enten i en test på et par minutter, eller mens du sover. Det giver dig et suveraent indblik i, hvordan kroppen har det. Det kan afsløre, om du traener for lidt eller for meget, er ved at blive syg eller på anden måde er belastet og traenger til ro.

INTERVALTR­AENING 6

De er onde, men netop derfor er de så gode for løbeformen, de forkaetred­e intervalle­r.

Brug uret til at planlaegge dine intervalle­r, eller brug nogle af de forprogram­merede, som mange ure har. Traen intervalle­r 1-2 gange om ugen, og husk både de lange udholdenhe­dsinterval­ler og de kortere konditions­intervalle­r.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark