Aktiv Træning (Denmark)

5 tips: Pas godt på dit immunforsv­ar

-

SPIS SUNDT

Glem smarte quickfixes og ‘magiske’ kosttilsku­d. Dit immunforsv­ar har brug for en masse forskellig­e byggesten for at fungere ordentligt, og de skaffes bedst gennem en sund, alsidig kost. Dean ti in flam ma tor i skekost principper e ret godt bud p åen kost, som er god for kroppen som helhed og dermed også dit immunforsv­ar. Her skal der bl.a. kål og andre grøntsager, baer, nødder, korn og fede fisk på menuen.

DYRK MOTION

Regelmaess­ig motion styrker på den lange bane dit immunforsv­ar. Udfordrend­e traening, der belaster kroppen, giver ganske vist immunforsv­aret et kaerligt gok i nødden, så det umiddelbar­t svaekkes. Men når du hviler efter traening, bygger immunforsv­aret sig staerkere end før – akkurat ligesom din kondition og styrke. Studier viser, at veltraened­e personer har bedre immunfunkt­ion end inaktive personer.

FÅ DIN SØVN

Søvnen er helt og aldeles afgørende for kroppens styrke. Konsekvens­en af en forsømt nattesøvn er et svaekket immunforsv­ar, som får svaerere ved at bekaempe alt fra forkølelse­svirus til langt mere alvorlige sygdomme. I et amerikansk forsøg havde personer, som kun fik 6 timers søvn eller mindre, fire gange så høj risiko for at blive forkølet i forhold til dem, der sov 7 timer eller mere om natten.

SKRU NED FOR STRESS

Langvarig psykisk stress forårsaget af fx bekymringe­r på jobbet eller konflikter i familien slider på kroppen og immunforsv­aret. Stresshorm­oner øger kroppens inflammati­on og udgør dermed en ekstra kilde til fysiologis­k stress. Om muligt bør du derfor gøre op med årsagerne til din stress, for så laenge stresshorm­onerne pisker rundt i systemet, vil de belaste dig.

UNDGÅ RYGNING

Rygning saetter immunforsv­aret på overarbejd­e. Derfor fungerer det mindre effektivt, når indtraenge­nde virus og bakterier skal nedkaempes. Rygning skaber kronisk inflammati­on i kroppen, for den oplever hver eneste cigaret som en irritation, der skal reageres på. Ud over sygdomme som KOL, hjerte-kar-sygdomme og forskellig­e kraeftform­er har rygere også større risiko for autoimmune sygdomme.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark