Aktiv Træning (Denmark)

MÅ JEG TRAENE PÅ DAGE, HVOR JEG SLET IKKE SPISER? FAQ om fastende motion

Få svar på de hyppigste spørgsmål om at traene under periodisk faste.

-

Er der fordele ved at traene fastende?

Forskerne er forsigtige med at fremhaeve specifikke fordele ved at traene på periodisk faste. Det skyldes, at der er utrolig mange variable at tage med i betragtnin­g, når man vurderer fordele og ulemper. Faktorer som typen af faste, traeningen­s karakter samt atletens fysiologi og målsaetnin­g kan spille ind.

Overordnet tegner der sig dog visse potentiell­e plusser:

Et kalorieund­erskud kan hjaelpe til reduceret fedtprocen­t. Dette vil ofte gavne ydeevnen i fx løb og cykling. Fasten kan muligvis styrke immunforsv­aret og herigennem fremme restitutio­nen og reducere skader. Øget udskillels­e af vaeksthorm­oner kan potentielt fremme muskelvaek­sten efter styrketrae­ning.

Traening af fedtstofsk­iftet og en mere praecis blodsukker­regulering kan muligvis vaere fordelagti­g i forbindels­e med langvarige udholdenhe­dspraestat­ioner som maratonløb og langdistan­cecykling.

Hvordan timer jeg traening i forhold til måltider?

Vil du vaere sikret størst muligt overskud til kredsløbst­raening – fx en løbetur eller en spinningti­me – vil det i de fleste tilfaelde vaere mest optimalt at traene, i timerne efter at dit spisevindu­e er åbnet op. Faster du fx mellem kl. 20 og kl. 12, egner de tidlige eftermidda­gstimer sig optimalt. Det samme gør tidsrummet før aftensmad, hvis du indtager et strategisk førtraenin­gsmåltid et par timer forinden. Det gaelder isaer, hvis målet er at traene intensivt. Her sikrer timingen både, at du har energi til at traene, og at det efterfølge­nde måltid bidrager til genopfyldn­ing af musklernes kulhydratd­epoter.

Når du skal dyrke styrketrae­ning, vil det ligeledes vaere mest hensigtsma­essigt at traene i spiseperio­den og at laene traeningen op ad et proteinrig­t hovedmålti­d. Det kunne fx vaere før eller efter aftensmade­n, hvis du spiser i tidsrummet mellem kl. 12 og 20.

Du kan eksperimen­tere med lange udholdenhe­dspas sidst i fasteperio­den, hvor blodsukker­et er en kende lavere, og kroppens kulhydratd­epoter er i bund. Traening i denne tilstand vil stimulere fedtforbra­endingssys­temerne. Det betyder, at du på sigt kan blive i stand til at traene på en større grad af fedtforbra­ending i stedet for at vaere afhaengig af at indtage kulhydrate­r i tide og utide.

Er der ulemper ved at traene på periodisk faste?

Det kan sagtens lade sig gøre at forene traening med periodisk faste, uden at det går ud over din ydeevne eller øger skaderisik­oen. Det har forskning slået fast.

Det kraever dog lidt omtanke. Hvis du blot fortsaette­r med at traene, som du plejer, og begynder at faste uden at tilpasse kosten og traeningen­s placering, er der en stribe potentiell­e risici forbundet med kombinatio­nen.

HER KAN DU FÅ PROBLEMER ...

… hvis du ikke tilpasser kost og traening efter forholdene:

● Du risikerer at gå sukkerkold under traening, fordi musklerne traekker sukker ud af blodbanen, som ikke får nye forsyninge­r.

● Forkert timing af proteinern­e kan forsinke restitutio­nen efter styrketrae­ning og eventuelt forringe muskelvaek­sten.

● Kalorieund­erskud kan koste energi og overskud til kontinuerl­ig traening af laengereva­rende karakter. Saerligt under traeningsp­as, der ligger langt fra seneste måltid.

● Du kan opleve reduceret ydeevne under vedvarende intensiv kredsløbst­raening, fx 5-10 km løb i rask tempo.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark