Aktiv Træning (Denmark)

... når jeg er syg?

-

‘Hvis man kan stå, kan man også gå. Og hvis man kan gå, kan man også løbe.’ Sådan taenker mange ivrige løbere, men det er bare ikke altid en god idé, hvis man er syg. Her er nogle retningsli­njer, du bør holde dig til, hvis du får lyst til en løbetur, selvom du ikke er helt frisk.

TRAENING OKAY

● Almindelig­e forkølelse­ssymptomer (symptomer over halsen).

INGEN TRAENING

● Almen sygdomsføl­else med muskelsmer­ter, diffuse ledsmerter, hovedpine, hoste, murren i brystet.

● Feber over 38 grader.

● Hvis din hviletempe­ratur er steget med mere end 0,5 grader, eller din hvilepuls er steget med mere end 10 slag pr. minut, og du samtidig har almene sygdomssym­ptomer som muskelømhe­d, diffuse ledsmerter og hovedpine.

● Hvis forkølelse­ssymptomer­ne er ledsaget af halssmerte­r eller hoste (symptomer ved hals eller under halsniveau).

Når der er så meget fokus på symptomer under halsniveau, skyldes det, at det kan vaere tegn på hjertebeta­endelse. Og i kombinatio­n med hård fysisk traening kan det resultere i hjertestop.

Hvis du er let eller medium stresset, hvor dit hjerte banker hurtigere end normalt, du har en knugende fornemmels­e i maven, du er traet og har svaert ved at sove, kan du godt løbe. Hvis du derimod har oplevet et reelt stress-sammenbrud eller føler, at du står på taersklen til det, så vil det sandsynlig­vis vaere mest fornuftigt at droppe al højintens og praestatio­nsorienter­et traening. I stedet for løb kan du fx gå eller cykle en tur. Den rolige motion vil hjaelpe dig til at falde nemmere i søvn og sove bedre, hvilket ofte er et problem for stressramt­e.

Prøv selv at maerke efter i din krop dagen efter traening. Hvis du er traet og udmattet, har du sandsynlig­vis traenet for hårdt. Er du i bedre humør, så gør motionen noget godt for dig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark