Aktiv Træning (Denmark)

... når det er varmt?

-

Du kan sagtens løbe, når det er varmt, men det er vigtigt at tage nogle forholdsre­gler. For det første har kroppen brug for tid til at akklimatis­ere sig, så den vaenner sig til varmen. Det kan tage alt fra et par dage til nogle uger. Derfor er det sjaeldent et problem herhjemme, hvor temperatur­en stiger roligt inden sommeren, men hvis du skal på ferie sydpå, er det godt at vide. Derudover skal du huske solcreme, ligesom det er vigtigt at drikke før, under og efter din løbetur. Din krop kan kun optage 1,2 liter vaeske i timen, så drik jaevnligt og i små maengder, så du ikke drukner maven.

SÅ MEGET SVEDER EN PERSON PÅ 80 KILO TYPISK UD I TIMEN:

Temperatur

Moderat intensitet

Høj intensitet 20° 1,1 l 1,45 l

DET SKER DER I KROPPEN I VARMEN

● Hjernen bliver kølet ned ved hjaelp af blodet, men når blodet bliver varmere, ryger effekten. Centralner­vesystemet­s evne til at aktivere musklerne bliver dårligere.

● Kroppen udvider de små blodkar i huden for at slippe af med varme. Det betyder, at der kommer ekstra meget blod til huden, hvilket igen betyder, at dit hjerte skal arbejde hårdere for at få blod ud til de arbejdende muskler. Derfor skal du arbejde hårdere for at holde dit saedvanlig­e løbetempo.

● Kroppens kernetempe­ratur stiger. I vaerste fald kan det ende med overophedn­ing eller hedeslag, der opstår, når kroppens evne til at regulere temperatur­en svigter. Begyndende hedeslag kan vise sig ved traethed, kvalme, svimmelhed og hovedpine, og det kan føre til forvirring og bevidstløs­hed. 25° 1,3 l 1,6 l 30° 1,5 l 1,8 l 35° 1,6 l 1,9 l

 ?? ?? Når det er varmt, er det smart at lade løberuten gå forbi steder, hvor det er muligt at få vand.
Når det er varmt, er det smart at lade løberuten gå forbi steder, hvor det er muligt at få vand.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark