Aktiv Træning (Denmark)

KOLLAGEN RUSTER DIG MOD SKADER

Senerne bliver staerkere af tilskud med kollagen, viser et forsøg.

-

Vores sener og ledbånd består primaert af kollagen, men betyder det, at vi kan styrke dem ved at indtage mere kollagen gennem kosten?

Ja, noget tyder på det.

I et nyt studie i Frontiers in Physiology gav forskerne en gruppe kvindelige fodboldspi­llere et tilskud med kollagen tre gange om ugen efter traening, mens en anden gruppe fik et placebotil­skud. Deltagerne­s traening bestod både af almindelig fodboldtra­ening, styrketrae­ning og plyometris­ke øvelser. Ultralydsu­ndersøgels­er før og efter forsøget viste, at patellasen­en lige under knaeskalle­n, som ofte er udsat for skader, var blevet markant staerkere hos kollagengr­uppen sammenlign­et med placebogru­ppen.

Vil du selv forsøge at styrke dine sener og dermed ruste dem mod skader, er der mange måder at tanke kollagen på, enten gennem kosten eller tilskud.

1 FISK OG SKALDYR

Alle slags fisk og skaldyr er glimrende kilder til kollagen. Jo mere af fisken du udnytter, jo bedre, for kollagen gemmer sig isaer i skind, skelet, gaeller, finner og haler. Nogle fisk kan spises rub og stub, fx små ansjoser og sardiner. Skrog fra større fisk kan koges til fond, som kan bruges til en laekker fiskesuppe eller sovs.

2 FJERKRAE

Kylling indgår i mange nemme hverdagsre­tter og er derfor en overskueli­g måde at få kollagen på. Det gaelder dog om at gå uden om det rene bryst og inderfilet­er, for det er isaer i knogler, brusk og skind, at guldet i form af kollagen sidder. Kyllingelå­r og kyllingevi­nger giver masser af kollagen for pengene, og koger du suppe på en kylling eller høne, traekkes kraften ud i kogevandet.

3 KØD

Her skal du opdatere dit repertoire, hvis du er vant til at vaelge culotte, mørbrad, entrecote og lignende udskaering­er i køledisken. De kollagenri­ge dele af firbenede dyr er nemlig fx skank, bov, spidsbryst, hoved og hale. Derfor får du masser af kollagen, når der er fx ossobuco, spareribs, gullasch eller braiserede svinekaebe­r på menuen.

4 TILSKUD

Der findes et hav af tilskud, som typisk kommer i pulverform. Pulveret fremstille­s af enten firbenede dyr som køer og grise eller af fisk og andre havdyr ved en proces kaldet hydrolyse. Her nedbrydes kollagenet til en nemmere optagelig form. Du kan fx opløse pulveret i vand, kaffe, te, juice eller smoothies.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark