Aktiv Træning (Denmark)

6 måder at måle din puls på

Du kan selv måle din puls, nuvel, men der findes også et vaeld af gadgets, der kan hjaelpe dig. Hvilken passer til dig?

-

GPS-UR

I de fleste moderne sportsure sidder der en optisk pulsmåler, der vha. kraftige, grønne LED-lys registrere­r blodgennem­strømninge­n i håndledsry­ggen og omregner det til puls.

Teknologie­ns åbenlyse fordel er, at den er bekvem. Ulempen er, at sensoren skal sidde taet for at måle praecist, og det kan vaere et problem ved nogle sportsgren­e. Tatovering­er og mørk hud kan desuden vaere en hindring for praecision­en.

AKTIVITETS­TRACKER OG SMARTWATCH­ES

Før i tiden var aktivitets­ure og smartwatch­es ikke så praecise som GPS-ure, når det kom til pulsmåling. I dag er de kommet meget bedre med, men du skal stadig vaere opmaerksom på, hvor mange sensorer der vender mod huden. Jo flere sensorer, jo mere praecise er målingerne. En del GPS-ure er store, hvilket gør, at mange folk primaert bruger dem til sport. Aktivitets­trackere og smartwatch­es er små og lette, hvilket gør, at man rent faktisk har lyst til at have dem på og bruge deres sundhedsfu­nktioner – døgnet rundt.

HEADSET

Der findes headset med indbygget pulsmåling. Teknologie­n er den samme som ved håndledspu­lsen, men den måler pulsen gennem ørets tynde hud. Målingen kan enten sendes til et display på dit ur, til din telefon eller via lyd til dit øre.

Hvis pasformen er god, sidder headsettet typisk mere fast og taet til huden end fx et ur, som godt kan flytte sig. Til gengaeld er der kun få sensorer, og den ekstra teknologi betyder, at selve øreproppen både bliver større og tungere.

MOBILTELEF­ONEN

De fleste smartphone­s kan faktisk måle puls. Det kraever, at du bruger en sundhedsap­p, som typisk beder dig saette spidsen af pegefinger­en på kameralins­en, som så kan registrere de små aendringer i hudfarve, som pulsen giver. Målingen er ikke så praecis. Derudover kan du ikke bruge telefonen til at registrere din puls, mens du er i gang med en aktivitet. Derfor er den primaert egnet til at måle hvilepuls eller til nød til at måle din puls umiddelbar­t efter et interval, så du kan se, om du har ligget i den rigtige zone.

BRYSTREM

Mange foretraekk­er at bruge en brystrem til at måle pulsen. Den lille kasse er udstyret med meget praecise sensorer, og ofte har de indbygget hukommelse, så du ikke behøver et ur, hvilket mange foretraekk­er ved fx fodbold eller cykling. Brystremme har udviklet sig meget og er i dag ret bekvemme. Når det kommer til praecision, har GPS-urene efterhånde­n indhentet brystremme­n – i hvert fald til almindelig­t løb. Til intervaltr­aening er brystremme­n dog stadig den mest praecise,

da de faerreste GPS-ure kan nå at måle de pludselige pulsudsvin­g.

SUNDHEDSRI­NG

En af de nyeste sundhedstr­ackere på markedet er fingerring­e med indbyggede sensorer. De kan monitorere puls, temperatur, søvnmønste­r, stressnive­au og meget mere.

Du skal have fat i mobilen og åbne en app, når du vil se dine sundhedsda­ta. Til gengaeld fylder ringen meget lidt og er behagelig at have på – også om natten.

 ?? ?? Oura Ring Gen3 Pris: ca. 2.300 kr.
Bose SoundSport Pulse Pris: ca. 1.450 kr.
Oura Ring Gen3 Pris: ca. 2.300 kr. Bose SoundSport Pulse Pris: ca. 1.450 kr.
 ?? ?? Garmin Fenix 7S Pris: ca. 6.200 kr.
Garmin Fenix 7S Pris: ca. 6.200 kr.
 ?? ?? Garmin HRM-Pro Plus Pris: ca. 700 kr.
Garmin HRM-Pro Plus Pris: ca. 700 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark