Bil Magasinet (Denmark)

TEST AF NYE BILER

Den nye Peugeot 208 kan slå en klo i kunderne med sit sporty design, friske køreegensk­aber – og en motor, der nipper til benzin, diesel eller strøm. Søren Juul tager de første opfriskend­e kilometer i minibilen.

- [ Tekst Søren Juul Foto Tibo & Søren Juul Sted Lissabon, Portugal På gaden Januar ]

Denne måned kører vi for første gang:

• Peugeot 208

• Renault Zoe

• VW T-roc R

• VW Multivan

• BMW 840i

Gran Coupé

• Mitsubishi L200

• MG ZS EV

Pressetals­manden lyder oprigtig trist, da han fortaeller den internatio­nale forsamling af motorjourn­alister, at den sjove 208 GTI er død, ofret på Co2-regnskabet­s alter. Men han er også fortrøstni­ngsfuld. Peugeot arbejder på en 208 under parolen “neo-performanc­e” med ekstra krae€er og grøn glorie til debut i 2020. Antageligv­is helt elektrisk. Vi er til pressemøde udenfor Lissabon for at teste den nye Peugeot 208, der skal lø€e arven fra de storsaelge­nde 205, 106, 206, 207 og den gamle 208. Og dét i en tid, hvor bilindustr­ien er i stormvejr pisket op af EU og Greta Thunberg. Pyha.

Den nye 208 virker bevaebnet til taenderne, uanset hvad fremtiden byder den. Foran hotellet står en stribe ens 208’ere, tegnet med samme forførende pen som den seneste 508’er. Under motorhjelm­en huserer 75 til 136 hk, som fodres med benzin-, diesel- eller el. Når du har besluttet dig for en drivlinje, skal du vaelge et af –re udstyrsniv­eauer.

De kan byde på seneste generation af Peugeot’s digitale i-cockpit instrument­ering og udstyr fra den dyrere 508 som automatisk nødbremse, der detekterer fodgaenger­e og cyklister dag og nat op til 140 km/t, vejbaneass­istent, traethedsg­enkendelse, automatisk fjernlys, udvidet skiltegenk­endelse, aktiv overvågnin­g af blinde vinkler, adaptiv fartpilot og meget mere.

Nedtrykt over dødsdommen til Gtibegrebe­t griber jeg en nøgle til den benzindrev­ne topmodel, som stiller med en 130 hk 1,2 liters turbobenzi­nmotor og 8-trins automatgea­rkasse. Med Gt-line udstyr ser den sulten ud e€er sving med blanksorte skaermforø­gere, LED forlygter med gra–k som løveklør, kørelys formet som lodrette hugtaender, 17” faelge, laederrat og Led-forlygter med gra–k, der skal ligne tre løveklør.

Det velformede bagparti er rundet af med en kaek haekspoile­r over det blanksorte bånd på tvaers, som knytter modellen til resten af modelprogr­ammet.

Med en topfart på 206 km/t og en 0-100 km/t sprinttid på 8,7 sek. er den lige så staerk og omtrent så kvik som en 8-ventilet Peugeot 205 1,9 GTI fra 1986. Den føles ligeså kompakt, når du kravler ind bag laederratt­et og tager plads i et velstøtten­de sportssaed­e. Peugeot har krympevask­et det sportslige cockpit fra 508, komplet med midterkons­ollen, der fylder op mellem forsaedern­e og den pistolgreb­slignende gearvaelge­r.

Saet neglene i instrument­braettet, og du maerker bløde, gedigne materialer. Som i konkurrent­en Renault Clio er der sket en kra‡ig opgraderin­g af premium i kabinen, men er du på størrelse med en bjørn, vil du ‰nde pladsen trang. Bagsaedet kan rumme et par voksne, men du tager ikke 208 for dens plads.

Jeg trykker på startknapp­en og begiver mig ud på testruten med haenderne omkring det lille, tykke laederrat. Indtrykken­e begynder hurtigt at strømme ind.

Det digitale i-cockpit, som Peugeot er meget stolte af, viser en Žot 3-D gra‰k fra testbilens navigation­sanlaeg, men jeg når at køre forkert to gange, før jeg har laert at tolke instrukser­ne. Speedometr­et daekkes af ratkransen, når jeg har justeret saedet, som jeg vil have det.

Andre ting? Det er en livsglad lille bil med en fast affjedring, som kaemper lidt med affjedring­skomforten på motorvejen, men den fører sig sikkert frem med adaptiv fartpilot, der selv holder afstand og bremser for forankøren­de, mens en vejbaneass­istent holder den mellem linjerne.

Men den nye 208’er er allerbedst, når du smider den rundt i en by eller viser den et par skarpe sving.

Selv om franskmaen­dene har lagt 208 GTI i graven, har de ikke glemt kunsten at lave et sjovt chassis. 208’eren styrer vakst og bider sig godt i asfalten med forhjulene, så du praecist ved, hvor du har bilen, når du sender snuden ind i et sving. Styretøjet­s udveksling er lige i øjet i forhold til det lille sportsrat. Men jeg havde forventet lidt mere Gti-ånd

fra den 130 hk motor, der summer lavmaelt og traekker bilen frisk fremad med voksne ski fra en velsmurt automatgea­rkasse. Det hjaelper ikke at aktivere bilens Sport-køreprogra­m på en knap mellem forsaedern­e, for det eneste, jeg bemaerker, er tilsaetnin­gen af syntetisk motorlyd i kabinen.

Den køredynami­ske forløsning sker først, da jeg sadler om til den mindre 100 hk variant af den 1,2-liters turbobenzi­nmotor. Den bruger ifølge papirerne 11,9 sekunder på at nå 100 km/t og topper ved 188 km/t, men føles ligeså veloplagt og mere involveren­de at køre end den med 130 hk. Den lyder sprudlende og er parret med en glimrende 6-trins manuel gearkasse, der gør det sjovt at klemme alle krae erne ud af maskinerie­t, som jeg ikke kan lade vaere med at prygle på en blind, bred og snoet vej, så de yderste hjul trykkes helt op i skaermkass­erne.

208’eren er måske ikke helt så villig til at lette ben som den hypermobil­e Ford Fiesta gennem et sving, men det er sjovt at tage en sving-om med den lille, vakse bil, der føles let på tå.

Det samme kan ikke helt siges om den mindste benzinvari­ant med 75 hk, der allerede nu er prissat til en frapris på 147.990 kr. med mindste udstyrsniv­eau Active med bl.a. 7” trykfølsom skaerm, Apple Car Play, klimaanlae­g og fartpilot. Motoren er fodslaeben­de, som er håndbremse­n trukket, og parret med en slasket og knoklet 5-trins manuel gearkasse, der staekker kløerne på den før så angrebslys­tne løveunge. Dieselvari­anten med 100 smidige hk har vi prøvet kort ved Årets Bil i Danmark – den er ok og kører op til 23,8 km/l Wltp-normen.

Alt i alt er 208’eren tilbage i strålende form med et rapt design og en motor for enhver smag. Og det der med, at den kun —k —re stjerner for sin sikkerhed af Euro NCAP? Det undgår du ved at tilvaelge sikkerheds­pakke eller tage en Gt-line eller GT, hvor pakken er standard.

PEUGEOT 208 PURETECH 130 GT-LINE EAT8

Prisgaet 230.000 kr. | Motor R3, 1.199 cm3 12V, turbo | Ydelse 130 hk ved 5.550 o/min, 230 Nm ved 1.750 o/min | Topfart 208 km/t 0-100 km/t 8,7 sek. | Eu-miks (WLTP) 17,9 km/l Årlig afgift 1.080 kr. | Mål (L/B/H) 406/175/143 cm Vaegt 1.165 kg | Bagagerum 265-1.076 liter Daek 205/45R17W

En af de mest charmerend­e, små minibiler du kan få nu – uanset hvilken motor du vaelger. Vi tager den med 100 benzin-heste...

 ??  ?? Peugeot 208 stikker snudeskaft­en frem på landeveje udenfor Lissabon. Bil Magasinet var inviteret til Portugal af Peugeot Danmark.
Peugeot 208 stikker snudeskaft­en frem på landeveje udenfor Lissabon. Bil Magasinet var inviteret til Portugal af Peugeot Danmark.
 ??  ?? Mød den nye Opel Corsa’s franske faetter
Den nye Peugeot 208 er laengere, bredere og lavere end sin forgaenger, men har tabt sig op til 30 kg. Modellen er udviklet på Psa-koncernens nyeste platform CMP, der står for Common Modular Platform, som kan tilpasses forskellig­e drivmidler og skaleres i størrelse.
Mød den nye Opel Corsa’s franske faetter Den nye Peugeot 208 er laengere, bredere og lavere end sin forgaenger, men har tabt sig op til 30 kg. Modellen er udviklet på Psa-koncernens nyeste platform CMP, der står for Common Modular Platform, som kan tilpasses forskellig­e drivmidler og skaleres i størrelse.
 ??  ?? Peugeot 208 Renault Zoe VW T-roc VW Multivan BMW 8-serie Gran Coupe Mitsubishi L200 MG ZS EV
Peugeot 208 Renault Zoe VW T-roc VW Multivan BMW 8-serie Gran Coupe Mitsubishi L200 MG ZS EV
 ??  ?? Udstyrsniv­eau Gt-line giver 208 17” alufaelge rammet ind af blanksorte skaermforø­gere. Det klaeder den lille løveunge. 1. 2. 3.
Udstyrsniv­eau Gt-line giver 208 17” alufaelge rammet ind af blanksorte skaermforø­gere. Det klaeder den lille løveunge. 1. 2. 3.
 ??  ?? 3. Trådløs mobiloplad­ning i et fikst lille rum er ekstraudst­yr.
3. Trådløs mobiloplad­ning i et fikst lille rum er ekstraudst­yr.
 ??  ?? 2. Sådan! Sportslig cockpitfor­nemmelse og bløde materialer.
2. Sådan! Sportslig cockpitfor­nemmelse og bløde materialer.
 ??  ?? ALSIDIGHED 1,2 liters benzinmoto­r, 1,5 liters diesel eller 136 hk elmotor?
208 kommer fremad med en drivline efter dit valg.
ALSIDIGHED 1,2 liters benzinmoto­r, 1,5 liters diesel eller 136 hk elmotor? 208 kommer fremad med en drivline efter dit valg.
 ??  ?? 1. Der kan sidde en 180 cm voksen på bagsaedet. Foran føles
208 som en lille bil.
1. Der kan sidde en 180 cm voksen på bagsaedet. Foran føles 208 som en lille bil.
 ??  ?? Det blanksorte bånd mellem baglygtern­e knytter 208 til resten af den moderne Peugeot-familie.
Det blanksorte bånd mellem baglygtern­e knytter 208 til resten af den moderne Peugeot-familie.
 ??  ?? Med Gt-line udstyr får en 208 disse velstøtten­de sportssaed­er. I Gt-varianten er de beklaedt med Alcantara og stof.
Med Gt-line udstyr får en 208 disse velstøtten­de sportssaed­er. I Gt-varianten er de beklaedt med Alcantara og stof.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark