Bil Magasinet (Denmark)

Gammel kaerlighed LAND ROVER DEFENDER

En Land Rover er i aluminium, så den ruster ikke – i teorien. Sådan haenger virkelighe­den bare ikke sammen, men det er alligevel nemt at elske den.

-

Siden produktion­en af Land Rovers Defender stoppede den 29. januar 2016, er modellen katapulter­et mod helgenstat­us i stil med andre ikoniske bilmodelle­r som Boblen, Jaguar E-type og Ferrari F40. Land Rover’en adskiller sig dog fundamenta­lt fra det ‚ne selskab, fordi den fra fødslen helt tilbage i 1948 er designet som et arbejdsred­skab på marken, i skoven eller på gården. Det er man ikke et sekund i tvivl om, når man saetter sig bag rattet i testbilen.

Det er en Defender 2,4 TDCI fra 2010, som står til salg hos Glad hos Kalundborg til 499.900 kroner. Selv om den har moderne luksusudst­yr som aircon, elruder og antispin-system, så kravler du stadig op og ind i bilen. Bag rattet støder venstre skulder mod karmen, og bilen gynger og hopper ned ad vejen som en rundtosset elefant på en halvŽad Bmx-cykel.

Styretøjet er upraecist, så selv en normalt overkommel­ig opgave som at følge en smal landevej bliver en udfordring, der skal tages seriøst. Den 6-trins gearkasse er knoklet, men skal motioneres o“e, så der skal køres bil, når du kører Defender, og det er faktisk vaeldig charmerend­e. Det er det kantede karrosseri også, og tanken om at en Land Rover Defender er en af de mest kompetente ‚rehjulstra­ekkere i terraenet. Men siden den nye model endnu ikke kan købes, skal vi i dag undersøge, hvordan du ‚nder det bedste brugte eksemplar. Derfor har vi taget fat i landets måske to bedste vaerkstede­r, Sjelle Auto vest for Aarhus og Glad ved Kalundborg.

Det første, du skal gøre, er at inspicere bilen for rust. For selv om Land Rover’s marketinga­fdeling i en menneskeal­der har fortalt, at bilerne er upåvirkede af vind og vejr, fordi karossen er bygget i aluminium, så er rust en af de største fjender mod en Defender. Chassisram­men er nemlig lavet af jern. Så medbring noget at ligge på, en god lommelygte og en hammer eller kra“ig skruetraek­ker.

Lad os starte ved bagenden. Bagerste tvaervange, hvor anhaengert­raekket eksempelvi­s er monteret, ruster o“e. Udriggerne på chassisram­men er også udsat, og generelt kan det vaere en god idé at banke på rammen for at tjekke, om den er sund. Tjek også torpedoen mellem motorrum og kabine. Den er i stål, og da der samler sig vand, kan torpedoen rådne, både i bunden ved dørhaengsl­erne og under forruden. Tjek også bunden af dørene, som kan ruste vaek.

For at det ikke skal vaere løgn, kan selv aluminiume­t irre, specielt ved for

og bagskaerme på grund af galvanisk taering, og med ny skaerm og maling koster det hurtigt 5.000 kroner hos Sjelle.

Når du er faerdig med at inspicere bilen for rust, skal du starte bilen i frigear. Mens den starter, skal du lytte eer en raslende lyd. Hvis den er der, så prøv at starte bilen igen, denne gang med kobling presset ned. Hvis den raslende lyd nu er vaek, er der tegn på, at koblingsna­vet er ved at gå. Det er nemlig en af svaghedern­e på motor og gearkasse, som stammer fra Ford. Allerede fra 100.000 kilometer kan de vaere meget slidte, og du skal regne med en pris på omkring 12.500 kroner for nyt nav og kobling. Drivaksler­ne i bagtøjet har også for vane at gå, så tjek om der er meget slup i dem.

Selve motoren er solid omend sløv. Der kan opstå problemer omkring dyser, så motoren går ujaevnt. Hvis ikke det bliver lavet, kan det i vaerste fald braende hul i stempler. Med renoverede dyser, nye ƒammeskiver og kodet motorstyri­ng kigger du på en pris på 12.000-15.000 kroner.

Som altid er rådet fra ekspertern­e at gå eer en bil, som har overholdt alle service med en motor, der går jaevnt, og som ikke hyler fra turboen. Det er også en klar fordel, hvis bilen har vaeret rustbeskyt­tet. Hos Glad svaerger de til Suvo; noget klistret stads, der kommer ind og beskytter i alle hulrum i chassiset.

Uanset hvad er det nok godt at indstille forventnin­gerne på, at en Land Rover Defender er en kraevende bil med behov for masser af opmaerksom­hed. Det kommer også helt naturligt, for det er svaert ikke at blive forelsket i den britiske legende.

 ??  ?? Testbilen er en Land Rover Defender 110 med syv saeder fra 2010. Den er udlånt af Glad i Kalundborg og har kørt 98.000 km. Pris: 499.900 kr.
Testbilen er en Land Rover Defender 110 med syv saeder fra 2010. Den er udlånt af Glad i Kalundborg og har kørt 98.000 km. Pris: 499.900 kr.
 ??  ?? 1. Få biler kan bryste sig af at have et mere ikonisk design end en Defender. 2. Adgangen til bagagerumm­et er lidt besvaerlig, fordi døren er smal og tung. 3. Trods karrosseri­et i aluminium kan skaermkass­erne irre, og der kan vaere rust i torpedopla­den mellem motorrum og kabine. Tjek ved dørhaengsl­er og rudekanter.
1. Få biler kan bryste sig af at have et mere ikonisk design end en Defender. 2. Adgangen til bagagerumm­et er lidt besvaerlig, fordi døren er smal og tung. 3. Trods karrosseri­et i aluminium kan skaermkass­erne irre, og der kan vaere rust i torpedopla­den mellem motorrum og kabine. Tjek ved dørhaengsl­er og rudekanter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark