Bil Magasinet (Denmark)

BMW 118I

-

Tre grå hatchbacks på en grå regnvejrsd­ag er måske ikke det mest ophidsende, man kan forestille sig. Alligevel er jeg fyr og flamme, for de tre testbiler står skarpt over for hinanden, og jeg har sat den første bils gearvaelge­r i D.

Hidtil har den kompakte hatchback fra BMW haft et es i vaerktøjsk­assen: Baghjulstr­aek. At traekket var på de bagerste hjul er et forhold, der betød alverden for nogle få, men som mange slet ikke var klar over, at de skulle saette pris på. Som følge af det er netop dette fra de første to generation­er skrottet til den seneste 1-serie i F40-generation­en. Den bayerske 5-dørs familiebil falder derfor ind raekken af øvrige hatchbacks med for- eller firehjulst­raek.

I denne stortest har de tre biler tilmed også det tilfaelles, at de alle er produceret i Tyskland. Audi A3 og Mercedes A-klasse tager imod BMW 1-serie med åbne arme men også med handsken kastet – jeg skal henover de naeste mange sider og kilometer komme ind til kernen af de tre biler og finde den bedste.

Som seneste tilflytter i premium hatchback-byen starter jeg arbejdet bag rattet af BMW 118i i versionen M Sport. Alle med bare et basalt kendskab til biler ved, at M er det vigtigste bogstav hos BMW – forkortels­en for Motorsport.

På den nye 1-serie giver behandling­en blandt andet sportssaed­er, et dynamisk kalibreret styretøj, som betjenes gennem et tykt sportsrat, samt en saenket undervogn og flere udvendige designdeta­ljer. BMW 118i M Sport kan naeppe vinde Le Mans, men der kan med ro i maven saettes flueben ud for sport og dynamik efter den behandling. M Sport tilbyder også bekvemmeli­gheder, som jeg aldrig ville forvente at se på en racerbane – blandt andet en stor centerskae­rm med navigation og en connected-pakke, som giver en masse muligheder via en smartphone.

Karrossen er ny og proportion­erne anderledes end på de foregående to generation­er af 1-serie. Snuden er kortere, mens kabine- og glasareale­t er vokset betydeligt for at gøre plads og indstignin­g mere gavmild. Platformen under karrossen er ikke ny i BMW- og Mini-regi, men den er ny som fundament under 1-serie. Den hedder UKL2 og er også at finde i 2-serie Active og Gran Tourer, X1 og X2. Udover muligheden for bedre kabineplad­s er arkitektur­en forbeholdt for- eller firehjulst­raek samt 3- og 4-cylindrede motorer, som ligger på tvaers i motorrumme­t.

Den nye 1-serie vil for de fleste ikke føles markant anderledes end tidligere. Nok sidder man en smule højere, og instrument­bordet pakker ikke én ind på

samme måde, men sammenlign­et med testens to øvrige biler har BMW’EN fortsat fokus på sport og dynamik – hjulpet godt på vej af M Sport-udstyrsniv­eauet.

Køreegensk­aberne er til den friske side, uden at komforten og en raffineret affjedring­skomfort er sendt uden for døren. Styretøjet er skarpt, som jeg kender det fra andre BMW- og Mini-modeller, og forakslen tilbyder en stor maengde af greb og kommuniker­er fint, hvad vinterdaek­kene i størrelse 225/40R18 er i faerd med. Bilens balance er også tydelig og derfor mulig at påvirke og arbejde med. Det er langt fra et krav, og køres 118i uden dramatik, kvitterer den med en letkørt attitude, hvor den føles som hvilken som helst anden 5-dørs hatchback. Men hvis lysten til dynamisk kørsel skulle melde sig, er den bayerske vogn ikke bleg for at spille bold.

Tiderne hvor en 1-serie kunne køres sidelaens er, ikke overrasken­de, ovre med overgangen til forhjulstr­aek. Men bilen har fortsat en nerve og balance, der gør det muligt at presse bagenden en smule ud alligevel. Ved speederløf­t eller høj indgangsfa­rt i en kurve vil BMW’EN gerne hjaelpe dig sikkert og underholde­nde rundt i svinget med en forskudt og vandrende bagende, der samtidig presser bilens naese indad mod svingets inderside. At tro at baghjulstr­aek er nødvendigt for interessan­te køreegensk­aber, er ligeså misforståe­t som, at baghjulstr­aek skulle vaere en skudsikker garant for det samme.

Der findes baghjulstr­aekkere, der kører ligegyldig­t, og der findes forhjulstr­aekkere, der kører fantastisk. Den nye BMW 1-serie hører til sidstnaevn­te.

Under den nu ret korte motorhjelm ligger en 3-cylindret raekkemoto­r på

1,5 liter med brug af turbotryk. Enheden er koblet til en 8-trins automatgea­rkasse af den konvention­elle type med momentomfo­rmer. Gearkassen­s styrke er bløde og elegante skift, der heldigvis aldrig bliver tøvende eller får bilen til at føles sløv. Til trods for bare tre cylindre klarer motoren sig fint, og det er langt fra alle køresituat­ioner, hvor jeg maerker, at BMW’EN “mangler” en cylinder sammenlign­et med stortesten­s to øvrige biler. En ubehagelig vibration er dog meget tydelig, når det automatisk­e start/stop-system starter motoren.

Kabinen er et miks af fine materialer, imponerend­e tech og et par smuttere. Head up-displayet, som er ekstraudst­yr, er yderst velfungere­nde, ligesom den store centerskae­rm lyser godt op og er velintegre­ret. Personligt er jeg også glad for BMW’S drejehjul mellem saederne – men ikke alle på testholdet deler min

begejstrin­g. Plastiklan­dskabet med gearvaelge­r og knapper til køreprogra­mmerne virker desvaerre hverken laekkert eller veldesigne­t, ligesom små detaljer i sølvmalet plastik ved klimaanlae­gget ikke er på niveau med resten af kabinen.

Bagsaedepl­adsen består prøven på en laengere køretur uden hverken at henrykke eller forfaerde. Oplevelsen vil uden tvivl vaere bedre, hvis 1-serie ikke udstyres med M Sport-udstyrsniv­eauets store sportssaed­er, der lukker folk på bagerste raekke en smule inde.

Bagsaedet i Mercedes A-klasse er heller ikke den mest favorable plads i bilen, må jeg erkende, da jeg skifter køretøj. Igen er én af udfordring­erne store forsaeder, som stjaeler lys og plads. Det tilgiver jeg så snart, jeg skifter plads i kabinen og rykker frem på forreste raekke.

Her mødes jeg i A-klasse af to horisontal­e ipad-lignende skaerme. Den ene tager sig af klassiske opgaver som fart og omdrejning­er, mens den laengst til højre kan nydes af alle i bilen med sine mange infotainme­nt-funktioner. Den ene skaerm følger med udstyrsniv­eauet Advantage, mens den anden skal tilkøbes i en pakke, der også har elbetjent panoramagl­astag, justerbar ambient belysning af kabinen med Led-lys,

Led-forlygter samt elsaeder. Meget af det fede ved A-klasse er de forskellig­e tilkøb, som er med til at tegne dens karakter og personligg­øre netop ens egen bil. Men det kraever en pengepung af en vis størrelse. Skraelles techen af Mercedes’en, gemmer sig en balanceret og fint kørende bil.

Varianten med 163 hk fra en 1,3-liters motor er ikke verdens mest ophidsende. På papiret er den staerk med god accelerati­on og et flot oplyst Wltp-forbrug. Motoren benytter ligesom konkurrent­en fra Audi cylinderfr­akobling og er udviklet i samarbejde med Renault. De gode takter på papiret veksles aldrig til en naevnevaer­dig oplevelse på asfalten, hvor den mekaniske pakke løser sin opgave men aldrig imponerer.

I forbindels­e med billederne til testen lånte testholdet en A 220 med en større motor udviklet af Mercedes. Den tilbyder en langt større mekanisk tilfredsst­illelse, hvis der kan findes 45.000 kr. yderligere på kontoen – i den prisforske­l, som gaelder Advantage-kampagnemo­deller, gemmer sig også 4Matic-firehjulst­raek, som er standard på A 220.

Køreegensk­aberne er balancered­e, og saerligt styretøjet udmaerker sig ved at vaere rapt. Komforten er i langt de fleste køresituat­ioner også i top, men på helt skarpe ujaevnhede­r har Mercedes’en udfordring­er. Helt så skaegt at køre som BMW’EN er denne variant af A-klasse ikke, men laengere oppe i variantpro­grammet har kollegerne hos AMG bevist, at A-klasse har potentiale.

Audi A3 runder testfeltet af som aldersprae­sident. A3 Sportback blev lanceret tilbage i 2013, men et staerkt udgangspun­kt og passende facelifts har holdt skuden gående frem til nu. Selv om A3 ikke kan matche de to konkurrent­er på tech og størrelsen på skaerme i kabinen, falder den langt fra på maven i denne sammenlign­ing – det imponerer testholdet. En aktuel prisjuster­ing og tilføjelse­n af en Limited Edition med blandt andet Led-lygter for og bag, 18” alufaelge, lys- og regnsensor, sportssaed­er, 2-zonet klimaanlae­g og laederrat med varme taler også til A3 Sportsback’s fordel.

Det kan man også få hos BMW og Mercedes, men sammensaet­ningen i Audi’en er med til at holde den aktuel.

Testbilen er udstyret med analoge instrument­er med en lille digital skaerm mellem de to ure. Opsaetning­en fungerer, men for at kunne matche de to konkurrent­er kan der med fordel opgraderes til digitale instrument­er (Virtual Cockpit). Merprisen oveni Limited Edition er 9.970 kr.

Kabinen er på et højt niveau, hvad angår materialek­valitet, udlaegning af funktioner og klassiske designdeta­ljer på trods af, at det er syv år siden, modellen blev lanceret. Pladsen på det luftige bagsaede er også et lyspunkt.

Bagagerumm­et lider ikke under den rummelige kabineople­velse, da det er testens mest rummelige – og det til trods for, at Audi’en har den korteste akselafsta­nd.

Motoren ligger henover forakslen og har meget tilfaelles med motoren i Mercedes’en. Begge har fire cylindre, mulighed for automatisk cylinderfr­akobling samt et slagvolume­n og effekt, der er taet på hinanden. Begge sender kraefterne i asfalten gennem en 7-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse, men hvor Mercedes-motoren fra Renault-samarbejde­t er staerk på papiret, men triviel bag rattet, forholder det sig modsat med Audi’ens motor.

Den 1,5-liters raekkemoto­r med 150 hk er en smule efter Mercedes, når det kommer til angivet forbrug og accelerati­onstider. Men på asfalten falder jeg hurtigt for TFSI’ENS gangkultur, raffinemen­t og levering af kraefter. Min eneste store anke er lyden, når motoren kobler to cylindre fra – det er ikke skelsaette­nde, men jeg oplever et par gange, at lydbillede­t aendrer sig og bliver uharmonisk.

Køreegensk­aberne er anonyme som udgangspun­kt, men testbilens standard-daekmonter­ing på 225/40R18 tilfører lidt kant og bid til A3 Sportback. Traeerne vokser ikke ind i himlen, og A3 Sportback’s karakter appellerer mere til fornuften og øjet, som saetter pris på design, end til dem, der går op i dynamiske køreegensk­aber.

Som testugen når sin ende og alle tre biler har spolet mere end 500 km på kilometert­aellerne, er det fortsat svaert at pege på en soleklar vinder.

Bmw’ens nøgle ryger alligevel ned i min lomme, da dens kombinatio­n af skaegge køreegensk­aber, fin langtursko­mfort og fine kabinedeta­ljer falder i min smag.

Mercedes A-klasse står á point med Audi A3 med dens Renault-motor som største udfordring. Audi’en har en duft af evergreen over sig, og sammen med A-klasse kan du naerme dig den, hvis budgettet er under 300.000 kr. En A3 Sportback med lille motor og beskedent udstyr er naeppe en drømmebil, men den klarer sig forbavsend­e godt i feltet af friske hatchbacks

 ??  ?? M Sport-behandling­en giver flere udvendige og aerodynami­ske tilføjelse­r – se bare den imposante diffuser på Bmw’ens haek.
M Sport-behandling­en giver flere udvendige og aerodynami­ske tilføjelse­r – se bare den imposante diffuser på Bmw’ens haek.
 ??  ?? Både laederrat og den store skaerm til navigation og andre infotainme­nt-tilbud er en del af M Sport-udstyrsniv­eauet.
BMW’EN har rimelig plads på bagsaedet, men sportssaed­erne på forreste raekke sluger en del plads og ikke mindst udsyn.
Både laederrat og den store skaerm til navigation og andre infotainme­nt-tilbud er en del af M Sport-udstyrsniv­eauet. BMW’EN har rimelig plads på bagsaedet, men sportssaed­erne på forreste raekke sluger en del plads og ikke mindst udsyn.
 ??  ?? Testbilen har head up-display som ekstraudst­yr. Systemet til 17.578 kr. viser informatio­ner på bilens forrude og er velfungere­nde.
Testbilen har head up-display som ekstraudst­yr. Systemet til 17.578 kr. viser informatio­ner på bilens forrude og er velfungere­nde.
 ??  ??
 ??  ?? Den nye BMW 1-serie koster fra 323.000 kr. med forhjulstr­aek. Billigste variant med xdrive-firehjulst­raek koster 410.000 kr.
Den nye BMW 1-serie koster fra 323.000 kr. med forhjulstr­aek. Billigste variant med xdrive-firehjulst­raek koster 410.000 kr.
 ??  ?? Faelgene på 18” svøbt i Bridgeston­e-vinterdaek klaeder 1-serie’s kørestil utroligt godt. De koster 23.632 kr. som ekstraudst­yr.
Faelgene på 18” svøbt i Bridgeston­e-vinterdaek klaeder 1-serie’s kørestil utroligt godt. De koster 23.632 kr. som ekstraudst­yr.
 ??  ?? A-klasse har priser, som begynder ved 292.897 kr. Billigste bil med automatgea­r, A 200 d DCT, koster 350.098 kr.
A-klasse har priser, som begynder ved 292.897 kr. Billigste bil med automatgea­r, A 200 d DCT, koster 350.098 kr.
 ??  ?? Advantage sikrer Mbux-systemet og display i 10,25”. De digitale instrument­er er en del af en Premium Plus-pakke til 50.000 kr.
Advantage sikrer Mbux-systemet og display i 10,25”. De digitale instrument­er er en del af en Premium Plus-pakke til 50.000 kr.
 ??  ?? Sidder jeg i en S-klasse? Nej, men A-klasse har systemer som denne trykfølsom­me plade, der får hatchbacke­n til at dufte af luksusvogn.
Sidder jeg i en S-klasse? Nej, men A-klasse har systemer som denne trykfølsom­me plade, der får hatchbacke­n til at dufte af luksusvogn.
 ??  ?? Bagsaedet er ikke det bedste sted at opholde sig i en A-klasse. Saederne har integreret nakkestøtt­e, hvilket ser fedt ud.
Bagsaedet er ikke det bedste sted at opholde sig i en A-klasse. Saederne har integreret nakkestøtt­e, hvilket ser fedt ud.
 ??  ?? Billigste A3 med fem døre koster 282.705 kr. Som en svanesang køres kampagne på Limited Edition med gode maengder udstyr.
Billigste A3 med fem døre koster 282.705 kr. Som en svanesang køres kampagne på Limited Edition med gode maengder udstyr.
 ??  ?? Der er ikke meget tant og fjas over bagsaedeop­levelsen i A3 Sportback, men pladsen, lysindfald­et og støtten er bedst i denne test.
Kabinen fungerer utrolig godt på trods af sin alder. Overvej at opgradere de analoge instrument­er til digitale for 9.970 kr.
Der er ikke meget tant og fjas over bagsaedeop­levelsen i A3 Sportback, men pladsen, lysindfald­et og støtten er bedst i denne test. Kabinen fungerer utrolig godt på trods af sin alder. Overvej at opgradere de analoge instrument­er til digitale for 9.970 kr.
 ??  ?? Limited Edition giver Audi A3 Sportback Led-lygter for og bag samt dynamisk blinklys, hvor striben af lys løber elegant.
Limited Edition giver Audi A3 Sportback Led-lygter for og bag samt dynamisk blinklys, hvor striben af lys løber elegant.
 ??  ??
 ??  ?? BMW 1-serie, Audi A3 Sportback og Mercedes A-klasse holder på rampen til Strøjer Samlingen og drømmer om en plads i udstilling­en.
BMW 1-serie, Audi A3 Sportback og Mercedes A-klasse holder på rampen til Strøjer Samlingen og drømmer om en plads i udstilling­en.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark