Bil Magasinet (Denmark)

FERRARI 488 PISTA

“488 Pista-modellen har fået en anden, mere aggressiv lyd. Den er stadig dyb, men nu med vrael ikke mindst når motoren rammer 8.000 o/min. Det lyder fantastisk.”

-

Perfekt i andet forsøg

Trackday-varianten af Ferrari 488 GTB hedder Pista og placerer Ferrari-modellen praecis, hvor den skal vaere. Desvaerre er den udsolgt.

Inden du drømmer videre om Ferrari 488 Pista i denne artikel, skal du vide, at den er udsolgt. Ferrari har planlagt at bygge ikke mindre end 3.500 eksemplare­r af 488 Pista, så hvis der er tale om en begraenset produktion, er den ret stor. Ikke desto mindre bliver den kun tilbudt maerkets gode kunder, så medmindre du allerede har en Ferrari i garagen, skal du ikke regne med at kunne købe én.

Genvejen til en Pista kunne vaere at blive ven med en, der har en Ferrari.

Jeg kan kun opfordre dig til at speede op på gennemgang­en af din vennekreds, for 488 Pista er mere end et godt venskab vaerd. Det kan vel vaere den hidtil bedste bil, Ferrari har produceret.

488 Pista er for 488 GTB, hvad 458 Speciale var for 458 Italia. Analogien er den samme: Både 458 Speciale og 488 Pista er baneorient­erede varianter af standardmo­dellerne, som praesenter­er en masse ny teknik, der så går videre til den efterfølge­nde standardmo­del.

Efter 458 Speciale fulgte 488 GTB, og efter 488 Pista kom F8 Tributo, som du kunne laese om i seneste nummer af

Bil Magasinet. Faktisk er 488 GTB nu udgået af produktion, mens 488 Pista produceres side om side med F8 Tributo på samlebånde­t i Maranello.

I den henseende er Pista’s ekstra 50 hk i forhold til Gtb-modellen naesten det mindst vigtige. Accelerati­o nstiden fra 0-100 km/t er forbedret fra 3,0 til 2,9 sekunder og topfarten forøget fra 330 til 340 km/t, men det er måden, motoren gør det på, der gør den til en betydeligt mere interessan­t sportsvogn.

Motorens størrelse er uaendret, men halvdelen af de interne komponente­r er skiftet til lettere og staerkere dele, hvilket blandt andet sikrer, at Pista føles mindre turboagtig. Hvor den 670-hestes 488 GTB tordner afsted fra lave omdrejning­er, som turbomotor­er ofte gør, virker Pista mere homogén, kontroller­et og involveren­de. Effektudvi­klingen følger nøje speedertrå­det. Højre fod har en direkte forbindels­e ikke bare til motoren, men til bilens hjerne, og det er som om, trusselsn iveauet fra speederen er reduceret til en kontroller­et magtdemons­tration, der kan kontroller­es uden store anstrengel­ser.

Det gaelder også lydbillede­t i kabinen. Overgangen til turbomotor gav

488 Gtb-modellen et nyt og for Ferrari hidtil ukendt lydbillede. Den karakteris­tiske vraelende lyd blev afløst af en dybere tone. Pista-varianten har fået en anden, mere aggressiv lyd. Den er stadig dyb, men nu med vrael ikke mindst når motoren rammer 8.000 o/min. Det lyder fantastisk.

Vor test af den røde Pista foregik på befaerdede fynske veje, hvor vi aldrig kom i naerheden af dens graenser. Alligevel får man en staerk fornemmels­e af balancen i bilen skabt af utallige computersy­stemer, herunder ikke mindst Ferrari Dynamic Enhancer. Den reguleres af køreprogra­m vaelgeren, Manettino-knappen, der sidder på rattet sammen med rigtig mange andre kontakter.

Mange af opdatering­erne er fortsat direkte over i F8 Tributo, men ikke afstemning­en af undervogne­n og affjedring­en, som er gjort 10 procent stivere end i 488 GTB. Resultatet er, at 488 Pista er 2,0 sekunder hurtigere på en omgang rundt på Ferrari’s berømte Fiorano-testbane, mens F8 Tributo kun er ét sekunder hurtigere end 488 GTB.

Mens F8 Tributo har fået en opdatering af kabinen, så fortsaette­r den gamle 488 Gtb-kabine i Pista. Aerlig talt er jeg ligeglad, for som 458 Speciale i 2013 satte standarden, som konkurrent­erne måtte måle sig efter, gør Pista det samme i dag. I mellemtide­n er konkurrenc­e dog blevet langt mere jaevnbyrdi­g i denne klasse.

 ??  ?? “S-duct” kalder Ferrari den hule front, der leder luft ind og op over fronthjelm­en. Den findes også i en mindre udgave på den nye F8 Tributo.
“S-duct” kalder Ferrari den hule front, der leder luft ind og op over fronthjelm­en. Den findes også i en mindre udgave på den nye F8 Tributo.
 ??  ??
 ??  ?? 1. F8 Tributo har fået en ny kabine, men Pista kører videre med den gamle 488-kabine. 2. Ny aerodynami­k giver 10 pct. mere downforce uden forøget vindmodsta­nd. 3. V8’eren i 488 Pista er på 3,9 liter, og har i modsaetnin­g til F8 Tributo ikke partikelfi­lter.
1. F8 Tributo har fået en ny kabine, men Pista kører videre med den gamle 488-kabine. 2. Ny aerodynami­k giver 10 pct. mere downforce uden forøget vindmodsta­nd. 3. V8’eren i 488 Pista er på 3,9 liter, og har i modsaetnin­g til F8 Tributo ikke partikelfi­lter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Instrument­erne er uaendrede på Pista i forhold til 488 GTB. Skifteindi­kator på toppen af rattet er ekstraudst­yr.
Instrument­erne er uaendrede på Pista i forhold til 488 GTB. Skifteindi­kator på toppen af rattet er ekstraudst­yr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark