Bil Magasinet (Denmark)

FORD FOCUS ST

Ford står med ét ben i kernefamil­ien, mens foden på det andet ben baerer en køresko. Focus ST er praktisk som andre Focus’er – og svinehurti­g.

-

Mens vi venter på en Rs-variant af den seneste Focus-generation, har Ford givet os en ST at lege med i mellemtide­n. ST er dog ikke bare ST – du skal vaelge motor og ikke mindst karrosse. Ligesom sidst findes ST både med benzinog dieselmoto­r og som 5-dørs hatchback eller rummelig stationcar.

Billedet herover afslører, at jeg tester familiekar­rossen. Under motorhjelm­en ligger en 4-cylindret 2,3-liters turbobenzi­n motor med 280 hk og 420 Nm. Er du mere til fyringsoli­e, tilbyder dieselvari­anten af ST 190 hk og 400 Nm ligeledes fra en raekkemoto­r med fire cylindre. Prisforske­llen er i dieselens favør på 28.000 kr. både som hatchback og stationcar. Forskellen på hatchback og stationcar er lige over 12.000 kr. Den billigste ST er en hatchback med dieselmoto­r fra 446.230 kr., mens den dyreste er en stationcar benziner fra 486.430 kr.

Samtlige kraefter sendes til forhjulene, der i forvejen har haenderne fulde med at styre bilen. Derfor har Ford monteret et elektrisk styret spaerre differenti­ale på forakslen, der under rette omstaendig­heder låser og presser bilens snude indad i sving.

Styretøjet er knivskarpt uden at blive nervøst. Det stammer fra den mindre, men dynamiske Fiesta ST. Det pudsige er, at det ikke er verdens hurtigste styretøj, men det er perfekt vaegtet og kalibreret med en udveksling, der gør det utroligt intuitivt at vurdere, hvor mange grader, jeg skal give udslaget. Samtidig er det kommunikat­ivt, så jeg aldrig er i tvivl om forakslens ageren og fordaekken­es tilstand og graenser. Resten af bilen kommuniker­er som en telegrafis­t med nyforelske­de forårsforn­emmelser.

En Performanc­e-pakke til 8.350 kr. med blandt andet adaptive daempere forvandler heldigvis aldrig Focus ST til en stivstikke­r, og der er i alle køreprogra­mmer masser af bevaegelse i karrossen – det er essentielt for at kunne laese bilens balance og give den de rette input. Netop denne disciplin med lette og samtidig udfordrend­e, levende køreegensk­aber er Ford mestre i.

Der findes tråde på internette­t laengere end Det gamle Testamente, når det kommer til torque steer – du ved, når rat og styretøj rykker hidsigt under accelerati­on. Ford Focus ST er ikke kureret for dette, i mine øjne, fejltrin. Under hård accelerati­on på lige vej, har den venstre hånd rigeligt at se til på rattet, mens den højre laegger et nyt gear ind i den manuelle gearkasse.

Bidrager det til oplevelsen af en bøllebil med mange kraefter? Det er jeg ikke uenig i – jeg synes bare, det er lidt letkøbt. Til gengaeld glaeder jeg mig over, at det er forsvundet ved kurvekørse­l, hvor styringen er lineaer og uden store ryk og jag.

FORD FOCUS ST STATIONCAR

2,3 ECOBOOST ST3

Pris 515.250 kr. | Motor R4, 2.261 cm3, 16V, turbo Ydelse 280 hk ved 5.500 o/min, 420 Nm ved 3.000 o/min Topfart 250 km/t | 0-100km/t 5,8 sek. Eu-miks (WLTP) 12,2 km/l

 ??  ?? Måske bliver familien køresyg, når der åbnes for hanerne i Focus ST – bilen lokker føreren til at presse den konstant.
Måske bliver familien køresyg, når der åbnes for hanerne i Focus ST – bilen lokker føreren til at presse den konstant.
 ??  ?? 1. Kabinen er meget lig den, man finder i en almindelig Focus – rattet i laeder er dog unikt. 2. Og netop på rattet sidder endnu en St-detalje. Fra denne knap vaelges køreprogra­m. 3. Motoren på 2,3 liter har ophav i den udgåede Focus RS og er droslet ned til 280 hk.
1. Kabinen er meget lig den, man finder i en almindelig Focus – rattet i laeder er dog unikt. 2. Og netop på rattet sidder endnu en St-detalje. Fra denne knap vaelges køreprogra­m. 3. Motoren på 2,3 liter har ophav i den udgåede Focus RS og er droslet ned til 280 hk.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark