Bil Magasinet (Denmark)

Mudderhull­et

Forsøget på at lave mere enkle regler for beregning af afgift på aeldre biler er ikke lykkedes.

- MIKKEL THOMSAGER CHEFREDAKT­ØR Email bilmagasin­et@benjamin.dk Hjemmeside bilmagasin­et.dk Facebook facebook.com/bilmagasin­et Instagram @bilmagasin­et.dk Podcast bilmagasin­et.dk/podcast-bilsnak

Graensetra­fik for brugte biler er en vanskelig affaere i Danmark. En menneskeli­g vurdering skal afgøre vaerdien af brugte biler, der im- eller eksportere­s. Siden 1. juli 2018, hvor Skat blev delt op i syv nye styrelser, og placerede bilafgifte­rne i én dedikeret styrelse, synes der at vaere kommet mere ensartet behandling på området. Motorstyre­lsen har – efter eget udsagn – fået flere kvalificer­ede medarbejde­re, som har medvirket til en mere ensartet vurdering og klarere retningsli­njer. Der er dog stadig udfordring­er for entusiaste­r, som ønsker en specialbil importeret fra udlandet. De må fortsat leve med en sagsbehand­lingstid på mindst tre uger ved køb, og to måneder på bindende svar, hvilket de faerreste saelgere kan leve med. Laes mere om at importere en speciel bil på side 74-75.

Men der er yderligere to grundlaegg­ende, juridiske problemer. Den ene er afgiftsber­igtigelsen af biler over 35 år. I 1990 besluttede politikern­e, at afgiften på disse skulle vaere symbolske 5.000 kr. ud fra en betragtnin­g om, at biler aeldre end 35 år ikke er brugsbiler. Til gengaeld kunne man ikke få afgiften retur ved eksport. Siden blev de 5.000 kr. haevet til op til 40 pct. af bilens oprindelig­e nyvognspri­s, hvilet ofte gør afgiften langt højere end symbolsk. Men man kan stadig ikke få afgiften retur ved eksport, hvilket reelt udgør den handelshin­dring, som var årsagen til indførelse­n af eksportgod­gørelsen for biler yngre end 35 år.

Den anden udfordring gaelder det såkaldte originalit­etskrav, som den nye Motorstyre­lse har fået resurser til at kontroller­e mere hyppigt end hidtil. Kravet medfører, at nogle klassiske biler til enhver tid skal fremstå helt originale, men ikke alle. Problemet er, at det kan vaere umuligt at finde ud af, hvilke regler der gaelder hvilke biler. Nogle klassikere er importeret som nye eller nyere, og så må man gerne modificere dem, mens andre er importeret som aeldre, og så skal de til enhver tid fremstå helt originale i Motorstyre­lsens forstand. For nogle klassiske biler er det umuligt at gennemskue, hvad der gaelder. Har du en aeldre klassiker, risikerer du at støde på en kontrol, som konstatere­r, at din bil er ulovligt ombygget, og så skal du betale ny afgift, som du i øvrigt ikke kan få retur, hvis du saelger bilen til udlandet.

Begge tilfaelde er uholdbare. Ikke bare på grund af beløbene i sig selv, men fordi det er et juridisk mudderhul, der holder bilentusia­ster i mudderet.

 ??  ?? 1. 1. Stortesten fra side 52 er fotografer­et hos Strøjer Samlingen, hvor Jørgen Strøjer gav en af sine veloplagte rundvisnin­ger.
1. 1. Stortesten fra side 52 er fotografer­et hos Strøjer Samlingen, hvor Jørgen Strøjer gav en af sine veloplagte rundvisnin­ger.
 ??  ?? 3.
3. En helt almindelig dag på Bil Magasinets P-plads, hvor Ad’er Mathias Larsens Panda måske føler sig lidt klemt.
3. 3. En helt almindelig dag på Bil Magasinets P-plads, hvor Ad’er Mathias Larsens Panda måske føler sig lidt klemt.
 ??  ??
 ??  ?? 2.
2. Redaktøren blev helt frivilligt opgraderet til en Ford Transit, da han fik behov i den retning. Han sagde den kørte godt (?)
2. 2. Redaktøren blev helt frivilligt opgraderet til en Ford Transit, da han fik behov i den retning. Han sagde den kørte godt (?)
 ??  ?? 4.
4. Mathias Brandt fik monteret et saet 30 mm saenknings­fjedre på sin BMW Z3 Coupé. Bare rolig, han har lovet at stoppe her.
4. 4. Mathias Brandt fik monteret et saet 30 mm saenknings­fjedre på sin BMW Z3 Coupé. Bare rolig, han har lovet at stoppe her.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark