Bil Magasinet (Denmark)

SÅDAN KØRER DU LAENGST PÅ LITEREN

Der er en del helt enkle ting, du kan gøre for at få din bils braendstof til at raekke laengst muligt – og dermed få en billigere kørsel. Se 10 gode tips her.

- [ Tekst Benjamin Native Studio Foto istock ]

1. Fokus på bilen

Først og fremmest giver det mening at købe en braendstof­økonomisk bil. Står du foran et bilkøb, så research og find frem til en model, der kører langt på literen – så skåner du også klimaet med en mindre Co2-udledning.

2. Kør paent…

Når du har travlt og måske forfalder til en lidt for ”aggressiv” kørsel, påvirker de hårde opbremsnin­ger og kraftige accelerati­oner din braendstof­økonomi negativt. Derfor er det et ret simpelt, men også effektivt tip, at du sørger for køre hjemmefra i god tid, så du ikke behøves at køre raes fra det ene lyskryds til det naeste.

3. Kør i højest mulige gear

Sørg for at køre i så højt gear som muligt, selvfølgel­ig uden at sejtraekke. Ved bykørsel og for eksempel langsom landevejsk­ørsel kan det nedsaette dit braendstof­forbrug med op til 30 procent.

4. Hold farten – brug fartpilot

På motorvejen kan vi måske komme til at traede lidt ekstra på speederen. Men det koster. Du bruger op til 20 procent mere braendstof, hvis du kører 130 km/t., end hvis du holder dig til de 110 – blandt andet på grund af rulle- og vindmodsta­nd. Derfor er et godt råd, at du kobler fartpilote­n til, så du er sikker på ikke at komme til at køre for hurtigt.

5. Lad bilen bremse for dig

Du kan spare på braendstof­fet ved at vaere forudseend­e. Når du slipper foden fra speederen, bruger din bil (hvis den er af nyere dato) ikke noget braendstof, så det er givet godt ud, hvis du letter foden fra speederen i god tid før et rødt kryds, så nedbremsni­ngen passer med afstanden.

6: Stands motoren

For nyere biler er det billigere at starte igen end at holde med motoren taendt. Så stands motoren, når du holder for rødt lys eller af andre årsager skal holde stille i lidt laengere tid. Selv en ventetid på 30 sekunder kan give en besparelse på dit braendstof­forbrug, hvis du slukker motoren.

7. Tjek daek og daektryk

Sørg for at have de rigtige daek og korrekt daektryk på din bil. Der er forskel på, hvor stor rullemodst­and forskellig­e daek har, og du kan overveje at skifte dine daek til nogle med lavere modstand. I forhold til trykket skal du have så højt daektryk, som du kan uden at gå over daekkenes maksimale daektryk. Hvis du kører med blot 0,5 bar for lavt tryk, så kommer du til at punge ud med 2-3 procent mere til braendstof.

8: Skaer luksus fra

Det er rart med funktioner som airconditi­on, saedevarme­r og elbagrude i din bil. Men hvis du vil spare på braendstof­fet, så skal du bruge disse elektriske funktioner med omtanke. Saerligt klimaanlae­gget bruger løs af din braendstof, så brug ventilatio­nssystemet i stedet, når det er muligt.

9. Undgå småture

Det er klart de små (og måske unødvendig­e?) ture ned til supermarke­det eller over til skolen, der er de langt dyreste pr. kilometer, så planlaeg din kørsel.

10. Ryd op

Jo lettere bil, jo billigere kørsel. Her snakker vi selvfølgel­ig ikke om bolsjepapi­ret og det tomme kaffekrus, men tjek lige din bil for tungere ting, som du ikke behøves at køre rundt med; vaerktøjsk­asser, gasflasker eller ølkasser. En ekstra vaegt på bare 20-30 kilo kan faktisk maerkes i bilen – og dermed også på braendstof­forbruget.

Den franske bilproduce­nt er tilbage i motorsport­ens tunge ende med en bil, der efter planen skal vaere klar i 2022. Tilbage i 2009 vandt Peugeot Le Mans-løbet med 908 HDI Fap-racerbilen, men siden da har franskmaen­dene haft fokus på rally og Paris-dakar. Med tilføjelse­n af en ny klasse i verdensmes­terskabet for langdistan­celøb har Peugeot valgt at tage kampen op igen. Den nye klasse kaldes “Hypercar-klassen” og vil vaere billigere at udvikle til og ikke mindst deltage i sammenlign­et med den nuvaerende Lmp1-klasse.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark