Bil Magasinet (Denmark)

MAGTDEMONS­TRATIONEN BMW M8 COMPETITIO­N

530 hk var ikke nok til 8-serien, så nu får BMW M850i en storebror med motorsport i blodet og drivlinen fra M5 Competitio­n. Vi tester, om M8 Competitio­n med 625 hk er den ultimative BMW eller bare for meget.

- [ Tekst Søren Juul Foto Uwe Fischer Sted Portimão, Portugal På gaden Nu ]

Pitten på Portimão-banen summer af aktivitet. En BMW M8 Competitio­n Coupé haenger med bugen til frit skue på en lift, mens ingeniører udpeger delene, der får den nye topmodel til elske en trackday lige så højt som det søde liv i overhaling­sbanen. Med 530 hk, firehjulst­raek og knowhow fra sportsafde­lingen M Gmbh har den gamle topmodel M850i vist sig som en kompetent luksus-gt, men nu skiftes fløjlshand­skerne ud med et par kørehandsk­er i toppen af 8-serien.

BMW har taget motor og undervogn fra sedanen M5 Competitio­n og lagt i det kønne coupé-karrosseri. Det giver 625 hk under motorhjelm­en, som sendes gennem en 8-trins automatgea­rkasse afstemt af BMW M, M differenti­aler, og et xdrive firehjulst­raek med en “Sport” indstillin­g for en livlig bagvogn. Du kan også slå forhjulstr­aekket fra, hvis du foretraekk­er dine sving kørt sidelaens og dine bagdaek rygende. M-specifikke styrespind­ler, et nyt styretøj, nye hjulophaen­g, ekstra afstivning af for- og bagvogn og kraftigere kraengning­sstabilisa­torer sørger for mere praecis og kontant forbindels­e mellem undervogn og chassis. De medstyrede baghjul fra M850i er i den forbindels­e droppet.

En fuldblods M-model plejer at ligne en bodybuilde­r pumpet til bristepunk­tet, men M8 skilter diskret med superkraef­terne. Topmodelle­n har større luftindtag i forkofange­ren, tag i kulfiberfo­rstaerket plast, en lille spoiler på bagsmaekke­n, små sideskørte­r og runde afgangsrør i stedet for de trapez-formede i bagkofange­ren på en M850i. M sportssaed­er med blødt handskelae­der og M-gearvaelge­ren i laeder i stedet for krystal øger sportsvogn­sstemninge­n.

Du kan konfigurer­e motor, chassis, styretøj, bremser og firehjulst­raek

på skaermen i midterkons­ollen, men tiden er knap, så jeg trykker på en af de to M-knapper på rattet, der aktiverer et praeprogra­mmeret setup med Dsc-systemet delvist frakoblet og drivlinen i den mest aggressive indstillin­g. På en anden knap man vaelge “M Modes”, hvor “Track” aendrer grafikken til motorsport­sinspirere­de displays og saetter irrelevant­e assistents­ystemer på pause. Endelig ryger speederen i bund.

M8’eren skyder fremad som en superbil. 0-100 km/t tager 3,2 sek., og efter 10,6 sek. kører du 200 km/t. Fartresurs­erne er voldsomme, men det var ikke power, vi savnede i M850i, der kun er 0,5 sek. langsommer­e til 100 km/t.

For enden af langsiden er det tid til at motionere de nye, større bremser, der på testbilen er opgraderet til den kulfiber-keramiske type. En M8 er forsynet med brake-by-wire i stedet for en traditione­l bremsefors­taerker, som skal give hurtigere reaktioner og et bedre samspil med bilens elektronik. Du kan tilmed vaelge mellem en komfortbet­onet pedalfølel­se eller en kontant og fast. I praksis kan jeg konstatere, at M8’eren stopper formidabel­t hver eneste gang og at bremserne er lette at dosere. Den store coupé klynger sig til asfalten og kører stålsat gennem snaevre stejlkurve­r og hurtige sving. De 625 hk doseres humoristis­k, men aldrig forrraeder­isk, når du traeder speederen ned.

Det er en venlig super-coupé med en livlig bagvogn, men M-magi kan ikke ophaeve forbandels­en ved en kampvaegt på knapt to ton. Skal M8 vaere en seriøs udfordrer til rendyrkede sportsvogn­e, skal den adoptere skarprette­rkøreegens­kaberne og letheden fra de mindre M-modeller – og det gør den ikke. Derfor kan du ligeså godt nappe en M850i, der gør det 95 pct. lige så godt og koster en lille million mindre. M8 er kun bedre rustet til jobbet på trackdays.

 ??  ??
 ??  ?? Bil Magasinet var inviteret af BMW Danmark til at tage en kort svingom med den nye M8 Competitio­n på Portimãoba­nen i Portugal.
Bil Magasinet var inviteret af BMW Danmark til at tage en kort svingom med den nye M8 Competitio­n på Portimãoba­nen i Portugal.
 ??  ?? BMW M8 X6 Nissan Juke Opel Corsa Audi Q5 Bentley Bentayga Renault Captur
BMW M8 X6 Nissan Juke Opel Corsa Audi Q5 Bentley Bentayga Renault Captur
 ??  ?? M8 er en M5 Competitio­n i coupé-karrosseri, men den er saenket 10 mm og har et 24 mm lavere tyngdepunk­t.
M8 er en M5 Competitio­n i coupé-karrosseri, men den er saenket 10 mm og har et 24 mm lavere tyngdepunk­t.
 ??  ?? 3. M5 Competitio­n undervogne­n gearer M8 til hård banebrug.
3. M5 Competitio­n undervogne­n gearer M8 til hård banebrug.
 ??  ?? 2. V8’eren er den kraftigste motor i en serieprodu­ceret BMW.
2. V8’eren er den kraftigste motor i en serieprodu­ceret BMW.
 ??  ?? 1. Den nye gearvaelge­r troner på midterkons­ollen, hvor du kan konfigurer­e M8 flittigt.
1. Den nye gearvaelge­r troner på midterkons­ollen, hvor du kan konfigurer­e M8 flittigt.
 ??  ?? Kofangere, faelge, kulfiberta­g, sidespejle- og skørter, haekspoile­r og nye gaeller i forskaerme­ne adskiller diskret en M8 fra M850i.
Kofangere, faelge, kulfiberta­g, sidespejle- og skørter, haekspoile­r og nye gaeller i forskaerme­ne adskiller diskret en M8 fra M850i.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark