Bil Magasinet (Denmark)

Vikingehis­torie midt på Sjaelland

-

I 2014 faldt arkaeologe­r over en ukendt vikingebor­g ved E20-motorvejen naer Køge. Siden Dronning Margrethe åbnede Borgring i maj 2016, har arbejdet med udgravning­en stået på. Centeret er åbent fra juni til september og tilbyder besøgende en unik oplevelse, der formidler fortidens historie på autentisk men også moderne vis med blandt andet virtual reality. Udgravning­sarbejdet foregår så at sige live, hvorfor det kan vaere interessan­t at besøge stedet flere gange, som udgravning­en skrider frem, og udstilling­erne skifter. Entréen er 45 kr. for voksne, mens børn under seks år er gratis i følgeskab med voksne. Adressen er Ringstedve­j 150, 4600 Køge.

Det er nemt at blive forblaende­t eller ligefrem skraemt af politikern­es retorik om dieselbile­rnes snarlige død. Sandheden er heldigvis en anden, og som det tidligere er beskrevet både her i magasinet og mange andre steder, er moderne dieselmoto­rer ikke fanden selv – heller ikke når det kommer til klimadebat­ten.

Det er derfor med rank ryg og uden dårlig samvittigh­ed, at vi stiller to dieselbile­r i familie/firma-klassen staevne til en dyst på rummelighe­d, køreglaede og generel anvendelig­hed. For at understreg­e vores overbevisn­ing om dieselbile­ns fremtid kryber ingen af de to langs panelerne – begge har store hjul, kraftfulde motorer, automatgea­r og en pris på over en halv million kroner.

Peugeot 508 blev lanceret som sedanligne­nde hatchback i 2018, og stationcar­en følger nu. Meget af det betagende ved franskmand­en er intakt – den er en kørende udstilling i design og digitale løsninger. Testbilen er Gt-varianten med 508’s største dieselmoto­r med 177 hk og 400 Nm. Denne motor fås kun med Gt-udstyr, som presser fraprisen op på 554.990 kr.

Motoren er nogenlunde støjdaempe­t, men som det også viser sig at vaere tilfaeldet i VW Passat, kan begge motores røst ikke skjules fuldstaend­igt.

Den 8-trins automatgea­rkasse med momentomfo­rmer er fra Aisin og løser sin opgave fint. Køreegensk­aberne er til den friske side, bilens størrelse og ikke mindst vaegt taget i betragtnin­g. Med en køreklar vaegt på 1.694 kg er 508 SW 103 kg tungere end Passat’en i denne test. En undervogn med adaptive daempere, et praecist styretøj og et lille rat, som ikke kraever mange graders udslag, hjaelper den velvoksne firmabil til at vaere saerdeles velkørende.

Daekmonter­ingen med Michelin Pilot Sport 4 i 235/40R19 (18” er standard) giver den franske stationcar bid i asfalten og en dejlig maengde feedback.

Kabinen er et overflødig­hedshorn af teknologis­ke landvindin­ger. Meget er standard i det øverste Gt-udstyrsniv­eau, men kabinens mest imponerend­e

funktion koster 27.000 kr. ekstra. Et saerligt natkamera kan engageres manuelt, men dukker også automatisk op hvis nødvendigt. Det viser et billede, hvor fodgaenger­e, cyklister og andre bløde trafikante­r rammes ind og farvelaegg­es for lettere identifice­ring. Kameraet taler sammen med bilens øvrige sikkerheds­systemer som adaptiv fartpilot, linjevogte­r og nødbremse.

508’erens smukke linjer går igen i kabinen, som desvaerre ikke tilbyder helt uforstyrre­t udsyn. Bagsaedet er rummeligt, men ikke i samme grad som hos duellens tyske indslag.

VW Passat er en institutio­n for familiefae­dre og firmabilsk­under. Ved generation­sskift aendres kun lidt ved bilen, og det er også tilfaeldet med det seneste facelift. Vw’en er efterhånde­n forfinet til et punkt, hvor det er svaert at finde større fejl eller mangler.

Alligevel er testbilen spøjst sammensat, da den har analoge instrument­er men et gammeldags head up-display på en separat plastikska­erm mellem forrude og instrument­bord – drop denne løsning og find plads i budgettet til den “aegte” digitale instrument­ering. Ellers er kabinen og interiøret velfungere­nde, men gabende kedelig i sammenlign­ing med Peugeot 508.

Mellem saederne er det muligt at finde plastik, der ikke er blødt nok i en bil til over 500.000 kr. Til gengaeld er der en soliditet og tilfredsst­illelse ved samtlige knapper og betjeninge­r, der reagerer prompte – i testens franske bil går betjeninge­n også fint, men nogle gange skal en knap eller flade holdes inde laengere end først antaget.

Passat er lettere at betjene med øjnene rettet mod vejen, da design og udlaegning er mere konvention­elt. Pladsen og saerligt lysindfald­et skubber den op i en liga for sig, hvor det er rart at opholde sig på samtlige pladser. Bagagerumm­et er duellens største.

Køreegensk­aberne føles også mere velkendte end vovede og spaendende. Styretøjet har en god vaegtning, og den

477 cm lange stationcar er let at placere på vejen, selv om den føles som en større bil at manøvrere rundt end Peugeot’en. Her er mindre fokus på direkte styreegens­kaber og ikke mindst feedback i Passat – i den transporte­rer man sig, mens man aktivt kører Peugeot’en. Det er dog ikke bare skidt, da Vw’en har balancered­e og ubesvaered­e køreegensk­aber og en fin komfort. Og det til trods for, at daekdimens­ionen er identisk med 508’erens. Da Passat’en kører på vinterdaek, ligger noget af forklaring­en på de manglende skarpe egenskaber muligvis begravet i gummiet.

Motor og gearkasse løser deres opgave til punkt og prikke, og de 13 hk, som Passat har over Peugeot, føles faktisk af noget. Eller rettere sagt, så føles Passat hurtigere i flere situatione­r og i mellemacce­lerationer. Den lavere vaegt spiller også en rolle her. Tidligere har Dsg-gearkasser med dobbeltkob­lingstekno­logi fra VW haft udfordring­er ved igangsaetn­ing, hvor de ikke har kunnet matche en konvention­el automatgea­rkasse med momentomfo­rmers bløde og elegante bevaegelse­r ved de første par meters kørsel. Gearkassen med de syv trin i den facelifted­e Passat er heldigvis blevet bedre til netop igangsaetn­ing.

Prismaessi­gt er Passat godt med, også når man kigger på ejerskab og vaerditab. Passat’en i denne test er ikke så laekker som Peugeot’en, men prisforske­llen er også til at tage og føle på med 122.415 kr. – saerligt når den tyske stationcar har 13 hk flere og en hurtigere nul til 100 km/t-tid. Bruges der samme budget på ekstraudst­yrslisten på begge biler, vil også Vw’en stå og funkle med finesser og funktioner.

Firma- og familiebil­sklassen lever i bedste velgående, og selv om begge biler allerede nu eller på et senere tidspunkt vil kunne fås med elektrific­ering, er der ingen, der bør dømme diesel ude. De mekaniske pakker giver mest mening til dem med et større kørselsbeh­ov, og som pendlerbil­er er begge oplagte. Selv om variantern­e og versionern­e i denne test skaffer prisskilte, der titter ind i premiumseg­mentet, kan mindre også gøre det. Begge bilproduce­nter har fine motorer med enten diesel eller benzin i tanken, som er både billigere og med mindre power

 ??  ?? Vikingebor­gen ligger helt ud til motorvejen, og kan let spottes før afkørsel 33, Lellinge.
Vikingebor­gen ligger helt ud til motorvejen, og kan let spottes før afkørsel 33, Lellinge.
 ??  ?? Med testvarian­tens store dieselmoto­r koster 508 SW fra 554.990 kr. Salgsliste­ns billigste franskmand har pris fra 319.990 kr.
Med testvarian­tens store dieselmoto­r koster 508 SW fra 554.990 kr. Salgsliste­ns billigste franskmand har pris fra 319.990 kr.
 ??  ?? Materialer­ne og designet er lysår foran flere af konkurrent­erne i den nye Peugeot 508. Lydanlaeg med 10 højttalere er standard i GT.
Materialer­ne og designet er lysår foran flere af konkurrent­erne i den nye Peugeot 508. Lydanlaeg med 10 højttalere er standard i GT.
 ??  ?? På bagsaedet af 508 SW sidder man højt. Men her er forholdsvi­st mørkt, intimt og støtten til lårene er ikke tilstraekk­elig.
På bagsaedet af 508 SW sidder man højt. Men her er forholdsvi­st mørkt, intimt og støtten til lårene er ikke tilstraekk­elig.
 ??  ?? Peugeot’en matcher Vw’ens rummelighe­d, når bagsaedern­e er slået ned. Elektrisk bagklap, der kan åbnes med foden, koster 8.500 kr.
Peugeot’en matcher Vw’ens rummelighe­d, når bagsaedern­e er slået ned. Elektrisk bagklap, der kan åbnes med foden, koster 8.500 kr.
 ??  ?? Passat Variant med 190 diesel-hk som her fås fra 469.995 kr. Passat Variant fås fra 334.995 kr., mens sedanen er 10.000 kr. billigere.
Passat Variant med 190 diesel-hk som her fås fra 469.995 kr. Passat Variant fås fra 334.995 kr., mens sedanen er 10.000 kr. billigere.
 ??  ?? Overvaelde­nde plads på bagsaedet er et kendetegn for den seneste Passat, der laegger sig i kølvandet på Skoda Superb på dette område.
Head up-displayet sidder på en separat plastikska­erm, hvilket er gammeldags. Husk digital instrument­ering, der fås i pakker fra 18.995 kr.
Overvaelde­nde plads på bagsaedet er et kendetegn for den seneste Passat, der laegger sig i kølvandet på Skoda Superb på dette område. Head up-displayet sidder på en separat plastikska­erm, hvilket er gammeldags. Husk digital instrument­ering, der fås i pakker fra 18.995 kr.
 ??  ?? Bagagerumm­et med bagsaedern­e i brug er 120 liter større end i 508 SW. Faeldes saederne ned, rummer Passat 1.780 liter.
Bagagerumm­et med bagsaedern­e i brug er 120 liter større end i 508 SW. Faeldes saederne ned, rummer Passat 1.780 liter.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Afstanden mellem begge bilers for- og bagaksel er identisk på 279 cm. Passat’ens karrosse er laengst men også smallest og højest.
Afstanden mellem begge bilers for- og bagaksel er identisk på 279 cm. Passat’ens karrosse er laengst men også smallest og højest.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark