Bil Magasinet (Denmark)

EN BMW M5 DU HAR RÅD TIL

Vi er vilde med M5 E39, der kom på markedet i 1998 med en herlig V8-motor, baghjulstr­aek og mulighed for manuelt gear. Husk at trykke på Sport-knappen, hvis du vil have adgang til alle 400 hk.

-

Med fire udstødning­srør kan de fleste regne ud, at dette er noget specielt, og lyden, de udsender, er også nok til at vende en del hoveder. Hvis det ikke er nok, spotter mange de unikke faelge i farven “Shadow Chrome”. Jep, dette er en BMW M5 af E39-generation­en, som i de senere år har vundet større og større anerkendel­se blandt entusiaste­rne. Mange mener nemlig, at dette er en af de sjoveste og mest brugbare M5’ere, der findes, og de har ret.

BMW M5 i E39-generation­en kom til verden i 1998, hvor den med det samme fik konkurrent­erne fra Audi og Mercedes til at klappe i. Klassen for supersedan­er var nemlig i fuldt flor i 90’erne, og BMW M5 kørte straks i front.

For første gang nogensinde blev en M-bil udstyret med en V8-motor, og det var noget af et maskineri. Motoren tog udgangspun­kt i den 4,4-liters V8-motor, som lå i datidens 540i, men der blev lavet en del om. Slagvolume­n blev øget til 4,9 liter, og der blev udført en lang raekke andre aendringer. Hvis bilens Esc-system maerker, at det kommer på arbejde i svingene, aktiverer det oliepumpen, som holder gang i smøringen, mens G-kraefterne traekker – smart!

I alt fik M-afdelingen fremtrylle­t 400 hk fra motoren, og det var banebryden­de dengang. Effekten er blandt andet opnået ved at bruge BMW’S Vanossyste­m, som er variabel ventilstyr­ing lidt i stil med det, som hedder VTEC hos Honda. Netop det system er dog noget, du skal tjekke, hvis du overvejer at købe en M5 E39 til carporten.

Vanos-enhederne er monteret ude i enden af motoren, og de sidder i toppen, hvor knastaksle­rne slutter. I tomgang, og når du starter op fra kold, må de gerne rasle en smule. Men tager støjen overhånd, kan der vaere noget galt, hvilket gør, at enhederne skal renoveres. At Vanos-enhederne fejler er bredt anerkendt i Bmwkredse, og der findes flere renovering­skits, som kan afhjaelpe fejlene. Du kan også få enhederne renoveret hos en specialist i USA for 12.000 kr. uden fragt.

De 400 hk er lige rigeligt i forhold til koblingen, som flere ejere mener, godt kan tåle at blive opgraderet. Typisk vil den ikke holde saerlig lang tid. Det kommer dog meget an på, hvordan bilen køres: Husk at slippe koblingen hurtigt – fedter du for meget, slider den hurtigt op. Det er muligt at få en opgraderet kobling, som typisk holder lidt laengere.

Et højt olieforbru­g er normalt på de tidlige udgaver fra mellem 1998 og til modellen fik et facelift i 2001. At motoren bruger en liter pr. 1.000 km er ikke unormalt. Efter faceliftet blev hvert stempel udstyret med en ekstra stempelrin­g, hvilket saenker olieforbru­get. Du kan genkende den facelifted­e model på forlygter med såkaldte “angel eyes”, der ses som runde lysringe. Samtidig er rattet af den nyere type, som den også deler med M3 E46.

En BMW M5 E39 er en sejlivet bil, så hvis den er passet ordentlig med service, skal du ikke nødvendigv­is vaere bange for et højt kilometert­al. Det bør den kunne holde til. Indrømmet, den er ikke helt lige så hurtig som den nyeste M5, men du sparer 1,7 mio. kr., hvilket også er en sjat...

BMW M5 E39 ÅRG. 2001

Brugtpris Fra 250.000 kr. | Motor V8, 4.941 cm3, 32V Ydelse 400 hk ved 6.600 o/min, 500 Nm ved 3.800 o/min Topfart 250 km/t | 0-100km/t 5,4 sek.

Forbrug 6,9 km/l

 ??  ?? Faelgene er lakeret i en helt saerlig mørkchrome-farve, som kun nogle få autolakere­r kan ramme eksakt.
Faelgene er lakeret i en helt saerlig mørkchrome-farve, som kun nogle få autolakere­r kan ramme eksakt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark