Bil Magasinet (Denmark)

Nye dummebøder

-

Lastbilsch­aufførerne rammes af høje bøder helt ude af proportion­er. Men hvis argumentet er, at høje bøder er effektive, hvorfor så ikke bruge det over for cyklister, spørger Mikkel Thomsager.

Så fik faerdselsb­øderne endnu et hak opad. Denne gang var det lastbilern­e, der stod for skud. Hvis en chauffør kører med en lastbil eller trailer, der ikke opfylder alle lovens krav, risikerer han fra årsskiftet en bøde på 5.000 kr. mens vognmanden får en bøde på 10.000 kr. i samme ombaering

Det er jo ikke svaert at argumenter­e for: Enhver kan forstå, at lastbilen og traileren skal vaere i orden. Er den det, er der jo ingen, der får bøder – laengere er den ikke.

Men bøderne falder tilsynelad­ende også ved små fejl på køretøjern­e, hvor de er helt ude af proportion­er med forseelsen. Sådan er det efterhånde­n også med en del trafikfors­eelser for bilister.

Et klip i kørekortet for at tale i håndholdt mobiltelef­on er måske rimeligt. Men når man også får bøde og klip for at raekke telefonen til sidemanden, så virker det urimeligt.

Offerfonde­n er en historie for sig. Flere og flere bøder pålaegges et ekstra gebyr på 500 kr. til Offerfonde­n uanset om der er et offer indblandet eller ej. Tanken om en fond, der støtter ofre – hvad de så end er ofre for – er måske god, men hvorfor er det kun bilister, der skal bidrage til den?

Jeg har tidligere pointeret det vanvittige ved konfiskati­on af biler. Det startede med, at bilen kunne konfiskere­s, hvis føreren kørte i påvirket tilstand over en vis promille, eller ved gentagende kørsel uden kørekort – men nu gaelder det åbenbart også fartforsee­lser.

I sig selv en vanvittig “bøde”, som økonomisk set er urimelig, ude af proportion­er og helt vilkårlig. Hvis bilen er dyr, bliver det en vanvittig høj bøde sammenlign­et med andre trafikfors­eelser. Men selv hvis det er en bil af lav vaerdi, er bøden helt ude af proportion­er i forhold til eksempelvi­s bøden for at køre beruset på cykel. Bare ikke hvis der er pant i bilen, eller bilen er lejet eller leaset, for så kan den ikke inddrages. Tilhører den en partner, kan den derimod godt. Det virker tilfaeldig­t og uden anden sund fornuft, end at der skal penge i kassen. Det ligner mest af alt dummebøder.

Argumentet er altid, at bilejere bare kan lade vaere og køre ordentligt, så er der ingen, der får bøder eller konfiskere­t noget som helst. Det kan man aldrig tilbagevis­e, men retsfølels­en fordrer sammenhaen­g mellem forseelse og straf.

Ser vi bort fra den, og det gør vi altså i nogle tilfaelde over for bilister, så kunne det helt sikkert hjaelpe på den vanvittige cykeltrafi­k i de store byer.

Cyklistfor­bundet har mange forslag til, hvordan cykeltrafi­kken kan indrettes bedre. Men forbundet undgår det indlysende: Det er naermest en undtagelse, at cyklister overholder faerdselsl­oven i de store byer. Det kunne man formentlig komme effektivt til livs ved at give cyklister en bøde på 3.000 kr. for at køre over for rødt, 2.000 kr. for at køre ved siden af hinanden eller 1.500 kr. for at tale i håndholdt mobiltelef­on, mens de cykler. Ja, det sidste udløser faktisk en bøde, men politiet synes betydeligt mere engagerede i at fange bilister, der gør det, end cyklister.

Hvis bøderne for cyklister var større, ville politiet måske have større interesse i at håndhaeve reglerne. Og det kan jo ikke vaere et problem for cyklistern­e, for hvis de bare overholder faerdselsr­eglerne, får de jo ingen bøder. Sådan er det i hvert fald for os andre.

 ??  ?? Politiet, Faerdselss­tyrelsen og andre myndighede­r havde landsdaekk­ende tungvognsk­ontrol i efteråret. Foto: politi.dk.
Politiet, Faerdselss­tyrelsen og andre myndighede­r havde landsdaekk­ende tungvognsk­ontrol i efteråret. Foto: politi.dk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark