Bil Magasinet (Denmark)

NU ER DER OGSÅ KABEL PÅ AUDI Q5

Den populaere allrounder er endelig stemplet ind i nutiden med en harmonisk, elektrific­eret drivline med hybridtekn­ologi. Lader du lithium-batteriet i din indkørsel inden afgang, kan den klare op til 50 km alene på energien fra batteriet.

-

Dét der med elbiler kan vaere skraemmend­e. Selv om angsten for raekkevidd­e og udsigten til timelange ventetider på en rasteplads på Fyn er ved at vaere ovre, er der stadig usikkerhed forbundet med dem. Er du ikke klar til at gå fuldt Audi e-tron, er den nye Q5 plug-in hybrid måske løsningen. Kører du omkring 50 km om dagen, og du har adgang til en stikkontak­t på din bopael eller job, kan du nemlig bruge den som en elbil uden begraensni­nger.

Den komfortabl­e allrounder Audi Q5 stempler ind i den elektrisk revolution med ny teknologi, der både prøver at redde verden med lavere forbrug og gør Q5 endnu mere komfortabe­l med helt lydløs kørsel.

Audi Q5 konkurrere­r normalt mod BMW X3 og Mercedes-benz GLC, men i skrivende stund er den ret alene, når det kommer til premium plug-in varianter i samme størrelse. En af de få konkurrent­er er Volvo XC60 T8 Twin Engine

med 390 hk, en elektrisk raekkevidd­e på 50 km og en startpris på 930.000 kr. Både BMW og Mercedes Benz er dog på vej med direkte konkurrent­er i form af BMW X3 xdrive30e og Mercedes GLC 300 e, der begge er plug-in hybrider og lanceres til foråret. Batterikap­aciteten og den elektriske raekkevidd­e bliver meget lig specifikat­ionerne på plug-in variantern­e af Audi Q5 og Volvo XC60.

Audi Q5 55 TFSI e drives af den 2-liters benzinmoto­r med fire cylindre, som er koblet sammen med et batteri på 14,1 kwh og en elmotor, der sammen med benzinmoto­ren yder 367 hk og 500 Nm.

Q5 som plug-in hybrid kører til 100 km/t på 5,3 sekunder – kun 0,2 sekunder langsommer­e end nuvaerende flagskib SQ5. Samtidig kører den over

40 km udelukkend­e på el. På vores testrute, der både indeholder kørsel på landevej, motorvej og bykørsel, naermer vi os 50 km udelukkend­e på el.

Samspillet mellem benzinmoto­r og elmotor er i en liga for sig. Selv ikke hvis vi virkelig koncentrer­er os, er vi helt sikre på, hvornår benzinmoto­ren er i gang, og hvornår vi kun drives frem af el. Benzinmoto­ren er støjsvag, og overgangen mellem benzin og el er ikke til at maerke ved almindelig kørsel. Kun når vi rigtigt trykker til den, snerrer

benzinmoto­ren med ude foran, men uden på noget tidspunkt at virke overbebyrd­et.

En anden fordel ved hybriden er, at du kan fjernstyre klimaanlae­gget ved hjaelp af din smartphone, så Q5 altid har den ønskede temperatur ved afgang. Det har isaer sin berettigel­se i de kolde vintermåne­der, hvor kabinen er behageligt tempereret og ruderne fri af is, når du er klar til at køre.

Målet med hybridtekn­ologien er at køre så meget på el som muligt, og det hjaelper den opdaterede forudseenh­edsassiste­nt med. Når navigation­en er aktiv, sørger fartpilote­n for at tilpasse hastighede­n efter vejens forløb. Hvis du naermer dig et skarpt sving eller en rundkørsel, sørger assistente­n for at saenke hastighede­n og øge den igen efterfølge­nde. Det virker overrasken­de godt men har selvfølgel­ig sine begraensni­nger. For eksempel stopper Q5 ikke ved vigepligt samt rødt lys ved lyssignale­r. Og enkelte gange overser systemet forankøren­de i sving, så vi selv må bremse.

Som noget nyt sørger assistente­n også for at udnytte elreserver­ne bedst muligt. Med radar samt data fra navigation­en om hastigheds­graenser, sving, bakker og flere andre parametre på ruten finder systemet selv ud af, hvornår der skal køres på el og hvornår der skal bruges benzin. På den måde vil batteriet vaere taet på tomt, når vi ankommer til destinatio­nen. Og det virker. Efter to forsøg med ruter på omkring 60 km var der omkring fem km tilbage i batteriet på begge ture.

Der er hverken praecis lancerings­dato eller pris endnu, men Audi Danmark forventer at introducer­e plug-in varianten af Q5 i starten af 2020. Herefter følger både hybridvari­anterne af Audi Q7, A6, A7 og A8. De kompakte A3 og Q3 bliver ligeledes introducer­et naeste år som plug-in hybrider.

Alle modellerne bidrager til Audi’s målsaetnin­g om at have 30 elektrific­erede og 20 fuldt elektriske modeller inden 2025.

 ??  ?? Audi Q5 som opladnings­hybrid er i Danmark efter nytår. Bil Magasinet var inviteret til München af Audi Danmark.
Audi Q5 som opladnings­hybrid er i Danmark efter nytår. Bil Magasinet var inviteret til München af Audi Danmark.
 ??  ?? STRØM PÅ
Batteriet bor under gulvet i bagagerumm­et og kan lades med op til 7,4 kw. Du bør have din egen lader til en plugin.
STRØM PÅ Batteriet bor under gulvet i bagagerumm­et og kan lades med op til 7,4 kw. Du bør have din egen lader til en plugin.
 ??  ?? Bilen hjaelper med at udnytte elektrisk energi og benzin optimalt. Man kan også gemme strømmen til senere brug.
Bilen hjaelper med at udnytte elektrisk energi og benzin optimalt. Man kan også gemme strømmen til senere brug.
 ??  ?? Bagfra er der intet udover det lille ’e’ i modelnavne­t, der signalerer, at det er en hybridbil.
Bagfra er der intet udover det lille ’e’ i modelnavne­t, der signalerer, at det er en hybridbil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark