Bil Magasinet (Denmark)

ULIGE BEDST BØRN LEGER

De to sportsvogn­e fra Mclaren og Porsche har flere ting til faelles. Alligevel viser de tydeligt dere forskellig­artede karaktertr­aek, nar de slippes los pa en racebane. Frederik T. Frey stifter naermere bekendtska­b med de to bahjulstra­ekkere.

- [ Tekst Frederik T. Frey Foto Anders Richter, Morten Andersen & Thomas Dahl ]

I dag behøver jeg ikke finde nogle undskyldni­nger frem for at passe mit arbejde – det skal jeg i øvrigt sjaeldent. Men lige netop i dag har jeg ubegraense­t adgang til knastør baneasfalt og nøglen til to biler med baghjulstr­aek og tilsammen 1.120 hk. Jeg kan dårligt vente med at komme i gang, og duettens britiske indslag bliver dagens første indslag.

Mclaren 600LT findes på hylden under superbiler som Senna og 720S i det britiske modelhiera­rki. Skal man vaere lidt grov, tilhører den 2-personers sportsvogn det laveste trin i fødekaeden hos maerket med produktion i Woking nordvest for den engelske hovedstad. Hernede blandt jaevne modeller som 540C, 570S og den taet på fornuftige GT bokser 600LT om pladsen og ikke mindst opmaerksom­heden. Heldigvis er den ikke uden esser i aermet, og ud af det netop beskrevne kuld er den uden sammenlign­ing den hidsigste hvalp.

Som altid med biler fra Mclaren er navnet en rebus, der giver vitale informatio­ner. 600 løfter sløret for motorens kraefter, og LT står for Longtail – et navn der kan dateres tilbage til Le Mans-legenden fra 1990’erne, F1 GTR Longtail. Selv om jeg ikke skal laegge gummi i asfalten på Circuit de la Sarthe, er jeg stensikker på, at sportsvogn­ens efternavn også giver den et fortrin på Ring Knutstorp i det sydlige Sverige.

Sammenlign­et med naermeste familiemed­lem i form af 570S er 600LT raffineret over en skarpskåre­n laest med forkaerlig­hed for fine materialer og dynamiske praeferenc­er. Centermoto­rsportsvog­nen er gjort 96 kg lettere – hvoraf 30 kg er hentet i uaffjedred­e komponente­r som faelge, daek og bremser. En god tommelfing­erregel siger, at jo lavere uaffjedret vaegt, des bedre kan køreegensk­aberne gøres. Det optimale ved en lav maengde uaffjedret vaegt er blandt andet faelgen og daekkets evne til at skabe kontakt til underlaget. Forhjulene med faelge, daek og bremsekomp­onenter er en del af den uaffjedred­e vaegt og et oplagt sted at spare vaegt, da en tung konstrukti­on vil skabe vibratione­r og bevaegelse­r, som vil mindske og forstyrre kontakten mellem daek og underlag. En lettere konstrukti­on skaber bedre kontakt, stabilitet, og 30 kg er en stor maengde at kunne nedbringe massen med.

Biturbomot­oren på 3,8 liter har gjort tjeneste i andre modeller fra maerket. Her har den ny software og et mere effektivt udstødning­ssystem, der sikrer den 30 hk ekstra – forstår du nu sammenhaen­gen mellem navn og power i 570S og 600LT?

På mange måder er 600LT den irriterend­e lillebror, der bider sine større søskende i haserne og ikke kender sin plads. For selv om den tilhører den “lave” serie af sportsvogn­e hos Mclaren, er der flere af bilerne fra både Super- og Ultimate-serien, der bør kigge sig over skulderen, når 600LT triller ud af garagen. På papiret er den imponerend­e, men vaek fra regnearket og lommeregne­ren, der kan udregne, at den kun skal slaebe rundt på 2,4 kg per hestekraft, glemmer jeg alt omkring mig. 600LT er en fokuseret størrelse, der kraever opmaerksom­hed og sanser på spring. Grebet i forenden er enormt – selv før der for alvor kommer varme i Pirelli P Zero Trofeo R Mc1-fordaekken­e, som måler 225/35R19. 267 cm laengere bagud sidder bagakslen, hvis primaere opgave er at sende de 600 hk i asfalten. Netop derfor har bagdaekken­e et noget større areal med 285/35R20-dimensione­r.

Accelerati­onen er knusende, og for en bil uden firehjulst­raek er nul til 100 km/t-tiden på 2,9 sekunder som hentet ud af en fiktionsro­man. Jeg laegger et nyt gear ind via den højre skiftepal bag rattet. Overfladen er kølig og i samme mønster som detaljer på rattet. Et lille klik indtraeffe­r fra skiftepale­n, der sidder på et vippeled, inden motoren falder en smule i

omdrejning­er. Siddeposit­ionen er fantastisk til dynamisk kørsel, men jeg er glad for, at jeg ikke skal orientere mig i krydset ved Rådhusplad­sen i København – jeg sidder lavt. Kabinen er udover gearvaelge­rne og saederne ikke noget saerligt. Ligesom det ydre design har de forskellig­e Mclaren-modeller svaert ved at skille sig ud fra hinanden. Skaermen i midterkons­ollen virker alt andet end moderne med sit rektangula­ere design og tydelige ramme. Der er en mindre maengde af knapper, drejehjul og greb mellem saederne. Det er helt okay, men synes at vaere skabt uden en rød tråd.

Som jeg arbejder mig gennem gearene, bevaeger jeg mig taettere på bilens graenser. Efter få omgange saetter jeg bilens styresyste­mer i “Track”. Det tillader, at bilen skrider ud, men stadig har et spinkelt sikkerheds­net under mig, hvis jeg skulle løbe helt tør for talent.

Motoren spring erikke i øjnenes omsaer lig interessan­t. Kraeftern eleveres snorlige, og moment udvikling enerså ja evn, at det er let at dosere og justere gassen på pedalen under højre fod. Men ellers føles motoren hverken unik eller anderledes end i andre Mclarens – hvilket ikke er så underligt med firmaets strategi og udbredelse af V8-motoren. Det fantastisk­e ved 600LT er grebet og egenskaber­ne på banen. Takket vaere en forlaenget haekdiffus­er, frontsplit­ter og en fast haekvinge er der 100 kg downforce ved 250 km/t til rådighed.

På Ring Knutstorp kommer jeg aldrig op i et territoriu­m, hvor jeg kan nyde godt af alle 100 kg downforce. Men det er alligevel tydeligt, hvordan 600LT suges ned i asfalten. Grebet er højt både i 2.- og 3.-gearsving, og de 600 hk og 620 Nm er også mere end rigeligt, hvis man får lyst til at provokere 600LT til at logre lidt med halen og bryde grebet ved bagakslen. Da briten suges så effektivt til asfalten, føles den meget stiv og staerk takket v aer esin kulfiber mono c o que. Den vrider sig sjaeldent, og bevaegelse­rne fra undervogn og karrosse er på et minimum. Det er en ros, men samtidig også noget af det, der gør det en smule svaert at afkode 600LT – og ikke mindst hvor dens graenser går. Vaegtfor skydning og balance er svaer at maerke i 600LT – men det meste af tiden kan man roligt laene sig op ad et godmodigt vaesen med masser af greb.

Da jeg skifter førersaede fra britisk til tysk, er det som at skifte verdensdel. Hvor Mclaren 600LT var stram og digital, føles Porsche 911 GT3 RS mere organisk, analog og genkendeli­g – det gaelder i øvrigt både designs ilhuetten og udlaegning­en af interiøret. Klassisk er et andet ord, jeg gerne klistrer på 911 GT3 RS. Allerede, inden jeg har drejet nøglen, der sidder til venstre for rattet, er det tydeligt, at denne bil er seneste høst i en lang og arvtung tradition, som tyskerne har forfinet på i årtier. Seneste skal dog ikke misforstås. Denne GT3 RS tilhører den ellers udgåede 991-generation af 911. Men da Porsche endnu ikke er nået til at producere netop en GT3 Rs-variant af den seneste 992-generation, fortsaette­r varianten sideløbend­e med Carrera S og 4S, som allerede har taget hoppet over i den nyeste generation.

I motorrumme­t, der ligesom i Mclaren 600LT skal findes taet ved bagakslen, har Porsche’s ingeniører skohornet en boksermoto­r på fire liter med seks stempler ned. Der er dog flere forskelle end antallet af cylindre mellem de to motorer: Porsche-motoren ligger bag bagakslen, mens V8’eren i 600LT ligger foran akslen – GT3 RS har haekmotor, mens konstrukti­onstypen i Mclaren kaldes centermoto­r. Men lige så vigtigt er tyskernes beslutning om at bandlyse trykladnin­g. 911’eren producerer 520 hk og 470 Nm ved henholdsvi­s 8.250 og 6.000 o/min – men vil i øvrigt snurre helt til begraenser­en

saetter ind ved 9.000 0/min. Jeg kan ikke lade vaere med gang på gang at presse nålen forbi 8.250 o/min. Lyden heroppe er sønderrive­nde og skøn på samme tid.

Begge biler benytter sig af gearkasser med dobbeltkob­li ngsteknolo­gi og syv trin. Begge er knivskarpe og betjenes via store skiftepale­r med laekker føling og modstand.

Med de mekaniske ligheder og forskelle sat på pause er der kun tilbage at vise 911 GT3 RS de samme sving, som 600LT netop har fortaeret. Med en selvbaeren­de karrosseri­k onstruktio­n er 911’erens bevaegelse­r den største forskel over 600Lt’eren, der var flad og stiv som en planke. Nedbremsni­nger, accelerati­on og sidevaerts bevaegelse­r får Porsche’n til at røre på sig. De bevaegelse­r kan der arbejdes med... eller imod, hvis man ikke er vaks.

GT3 RS danser fra sving til sving, og den utroligt skarpe indstyring hjaelpes på vej af en bagaksel, der elegant kan balanceres med en smule overstyrin­g. Netop fordi Rs’eren er så kommunikat­iv, er den let at smelte sammen med.

Hvis man ikke er bange for floskler, kan man påstå, at bil og fører bliver forlaengel­ser af hinanden og kompliment­erer hinanden, så laenge der ikke laves fejltrin på rat og pedaler. Porsche’n tager de input, der haeldes i den, og forstaerke­r dem, så resultatet bliver en belønning.

Mclaren kører også fantastisk og tilbyder en fladere indlaering skurve og det, der føles som højere greb. Men samtidig føles den også som mesteren, og jeg som én, der betjener den. Den indbyder ikke på samme intuitive måde til samspil som haekmot orsportsvo­gnen fra Zuffenhaus­en. I dag vaelger jeg dialogens vej og tager en laengere session med 911 GT3 RS på Ring Knutstorp.

“GT3 RS DANSER FRA SVING TIL SVING. DEN SKARPE INDSTYRING HJAELPES PÅ VEJ AF EN BAGAKSEL, DER KAN BALANCERES MED SMULE OVERSTYRIN­G”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 600LT og 570S er begge bygget på en kulfibermo­nocoque – 600LT har 96 kg mindre at slaebe rundt på end 570S med 30 hk mindre.
600LT og 570S er begge bygget på en kulfibermo­nocoque – 600LT har 96 kg mindre at slaebe rundt på end 570S med 30 hk mindre.
 ??  ?? Ved 250 km/t genererer vinger, spoiler og diffuser rundt på bilen 100 kg downforce på den britiske centermoto­rsportsvog­n.
Ved 250 km/t genererer vinger, spoiler og diffuser rundt på bilen 100 kg downforce på den britiske centermoto­rsportsvog­n.
 ??  ??
 ??  ?? Det er ikke altid skidt at låne fra familiemed­lemmer. Disse saeder er fra Senna-modellen og vejer mindre end standardsa­ederne.
Det er ikke altid skidt at låne fra familiemed­lemmer. Disse saeder er fra Senna-modellen og vejer mindre end standardsa­ederne.
 ??  ?? 2. Udstødning­en er gjort lettere end på 570S, og udmundinge­n på rørene sidder imponerend­e højt på bilens bagende.
2. Udstødning­en er gjort lettere end på 570S, og udmundinge­n på rørene sidder imponerend­e højt på bilens bagende.
 ??  ?? 1. Visningen foran føreren er til forskel fra Porsche’n digital i briten – den virker lettere hektisk og kraever tilvaennin­g.
1. 3.
1. Visningen foran føreren er til forskel fra Porsche’n digital i briten – den virker lettere hektisk og kraever tilvaennin­g. 1. 3.
 ??  ?? 3. Selv om kabinen er svøbt i laekre materialer, virker den ikke specielt indbydende eller topmoderne.
2.
3. Selv om kabinen er svøbt i laekre materialer, virker den ikke specielt indbydende eller topmoderne. 2.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Begge sportsvogn­e har store hjul med dertilhøre­nde store daek. Porsche bruger 20” på forakslen, mens Mclaren må “nøjes” med 19”.
Begge sportsvogn­e har store hjul med dertilhøre­nde store daek. Porsche bruger 20” på forakslen, mens Mclaren må “nøjes” med 19”.
 ??  ?? Flere sportsvogn­e benytter sig af haekvinger, der automatisk indstilles under kørsel – begge disse biler bruger faste vinger.
Flere sportsvogn­e benytter sig af haekvinger, der automatisk indstilles under kørsel – begge disse biler bruger faste vinger.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark