Bil Magasinet (Denmark)

SHHH... FELTET KOMMER FORBI NU!

Traek lige vejret, inden du går i fra Berlin: gang med Bachmanns Han er taget til batterier. racerløb, reportage Det er underligt, hvor bilerne kører men ikke så tosset, på som det lyder.

- [ Tekst Steen Bachmann Foto Mikael Kunkel ]

Audi Sport trak sig fra langdistan­ceracing i oktober 2016, fordi de hellere ville køre i en serie med samme type motorer som hårtørrere. Argumentet var, at nu havde de altså vundet 24-timers løbet i Le Mans med en benzin-, diesel- og hybridbil, så nu var det tid til at gå videre til at køre på el.

Aj, for helvede, fnøs vi, og tilgav dem kun fordi Tom K kører Audi. Porsche vandt herefter Le

Mans tre år i traek, og trak sig så, fordi de også ville køre Formula E. Det er ikke engang løgn! Formel 1-verdensmes­ter Mercedes-benz og BMW M er også med, så nu er alle de store maerker med i Formula E. Hvad foregår der? Jeg tager til et sommervarm­t Berlin for at overvaere det tyske e-prix og få bekraeftet fordommen om, at det i hvert fald ikke er noget for en gammel benzinroma­ntiker.

Der er en stemning af typisk audisk ydmyghed og selvsikker­hed i Audi Sport/abt Schaeffler pitten en fredag morgen i juni.

Vi er to tredjedele henne i mesterskab­et, der er helt åbent, og Audi er på hjemmebane. Det tyske e-prix (det hedder det altså) køres for femte gang i Berlin, hvor den nedlagte Tempelhof Lufthafen midt i byen laegger ujaevn beton til.

Hvor mange tilskuere kommer der – 100 eller 500? Nej, mere end 20.000 er mødt frem. Her er mange børn, hvidhårede gaester af begge køn, og masser af yngre e-fans. Der er udsolgt!

Formula E er en serie, hvor 24 batteridre­vne racerbiler dyster i et løb på 45 minutter. De fire første saesoner var det nødvendigt at lade kørerne skifte bil halvvejs i løbet, fordi batteriern­e ikke havde kapacitet til mere, men fra og med 2019 har det ikke vaeret tilladt hverken at skifte bil eller batteri.

Tristan Summerscal­e, der er projektled­er for Formula E hos Audi Motorsport, forklarer, at bilerne med den nuvaerende batteritek­nologi har energi nok til 70 pct. af et løb på 45 minutter. Resten må køreren finde undervejs ved at samle energi fra nedbremsni­nger. Det åbner for

en anden måde at køre race på, end vi kender. I en fossildrev­et racerbil bremser man i sidste øjeblik for at nå hurtigst muligt hen til svinget. Energien fra nedbremsni­ngen fiser ud i ingenting. I en batteridre­vet racer kan man vende strømmen, så drivlinen fungerer som en stor dynamo. Dermed sendes energien tilbage i batteriet, hvilket er smartere.

Køreren kan supplere med de almindelig­e bremser – men så forsvinder der energi, som der kan vaere desperat brug for senere i løbet. Det er en delikat balancegan­g at dosere de to måder at bremse på, og det er med til at afgøre løb. Det laegger ansvaret på køreren frem for på elektronik­ken – og det er noget, vi motorsport­stilskuere kan lide.

Jeg prøver en simulator med en nøjagtig gengivelse af den midlertidi­ge betonbane i Berlin på 2,3 km. Det er godt nok en underlig fornemmels­e at køre formelbil uden gear og at skulle bremse så lidt som muligt. Jo hurtigere man slipper speederen, des kraftigere motorbrems­er bilen. Det er let at forstå, at det stiller andre krav til racerkører­ne, men Audi-kører Lucas di Grassi, der har vaeret med i alle saesoner, forklarer, at der ikke er den store tilvaennin­gskurve:

“Racerkører­e vil altid gøre alt for at komme først, og så er det mindre vigtigt, hvad motoren kører på, og hvordan man skifter gear og den slags,” forklarer han.

Løber en bil tør for elektrisk energi (det sker), er det bare aergerligt – det svarer til at løbe tør for benzin på Le Mans. Omvendt er der ingen ros til den, der kører over målstregen med ekstra kilometer på batteriet – så har han åbenbart kørt morfar i stedet for at presse sin bil optimalt.

Og det bliver aldrig kedeligt at se på. Der køres på snaevre bybaner uden afkørselsa­realer, og der kaempes om hver en centimeter. Når en Formula E-racer går forbi med fuld skrald, er der forskel på lyden, alt efter hvor megen energi, køreren har til rådighed. Bevares, man kan tale med sidemanden, selv om hele feltet kører forbi, men man accepterer den manglende lyd. Det er simpelthen en anden slags sport.

Der køres med identiske kulfiberch­assiser, identiske lithium-batterier og én type daek fra Michelin for at holde omkostning­erne nede. Elmotoren må yde op til 340 hk i kvalifikat­ionen og traekker direkte på bagakslen uden gearkasse, og det er tanken at forlaenge løbene fra 45 til 60 minutter, når batteriern­e kan klare det.

Audi og Luca di Grassi vinder på hjemmebane­n i Berlin, hvor der kunne vaere solgt dobbelt så mange billetter.

Og kedeligt var det i hvert fald ikke.

“Det er godt nok en underlig fornemmels­e at køre formelbil uden gear, og at skulle bremse så lidt som muligt.”

 ??  ?? Den midlertidi­ge bane i Berlins nedlagte Tempelhofl­ufthavn er 2.375 meter lang og har underlag af beton.
Den midlertidi­ge bane i Berlins nedlagte Tempelhofl­ufthavn er 2.375 meter lang og har underlag af beton.
 ??  ?? DE HAR MEST ERFARING
DS Automobile­s, Jaguar og Nissan er blandt de teams, der har vaeret med i flest saesoner af Formula E.
DE HAR MEST ERFARING DS Automobile­s, Jaguar og Nissan er blandt de teams, der har vaeret med i flest saesoner af Formula E.
 ??  ??
 ??  ?? Porsche og Mercedes vil også vaere med
I 2018/19-saesonen debuterede BMW i Formula E, og i den nye 20192020-saeson er Porsche og Mercedes-benz også med. Det er mere end 30 år siden, et fabrikstea­m fra Porsche stillede op i en single seat formelbil, men efter tre sejre i traek i 24-timers løbet i Le Mans med en hybridbil er tiden moden. Det sker blandt andet for at kunne høste erfaringer til kommende eldrevne Porsche gadebiler.
Stem på din favoritkør­er med en app
FIA’S eksperttea­m bag Formula E-serien har fra starten haft som ambition, at publikum skal involveres. Derfor kan man stemme på sin favoritkør­er i en app. De fem kørere, der får flest stemmer, får tildelt et ekstra power-boost efter 22 minutters race, hvilket raekker til en overhaling eller to. Der er også indført en boost-zone, hvor hver kører to gange i løbet kan låse op for ekstra kraefter i elmotoren i fire minutter ad gangen.
Porsche og Mercedes vil også vaere med I 2018/19-saesonen debuterede BMW i Formula E, og i den nye 20192020-saeson er Porsche og Mercedes-benz også med. Det er mere end 30 år siden, et fabrikstea­m fra Porsche stillede op i en single seat formelbil, men efter tre sejre i traek i 24-timers løbet i Le Mans med en hybridbil er tiden moden. Det sker blandt andet for at kunne høste erfaringer til kommende eldrevne Porsche gadebiler. Stem på din favoritkør­er med en app FIA’S eksperttea­m bag Formula E-serien har fra starten haft som ambition, at publikum skal involveres. Derfor kan man stemme på sin favoritkør­er i en app. De fem kørere, der får flest stemmer, får tildelt et ekstra power-boost efter 22 minutters race, hvilket raekker til en overhaling eller to. Der er også indført en boost-zone, hvor hver kører to gange i løbet kan låse op for ekstra kraefter i elmotoren i fire minutter ad gangen.
 ??  ?? Taber til lokale knaegte
Kort før løbsstart kører Audi-kører Lucas di Grassi Playstatio­n mod tre knaegte, der har vundet retten til at køre mod en virkelig kører i en simulator. Lucas bliver nummer tre, og giver highfive til vinderen, der ikke er en dag over 15 år, og nummer to, der er 10 år. På sigt vil det vaere muligt at deltage i det virkelige løb på computer i realtime.
Taber til lokale knaegte Kort før løbsstart kører Audi-kører Lucas di Grassi Playstatio­n mod tre knaegte, der har vundet retten til at køre mod en virkelig kører i en simulator. Lucas bliver nummer tre, og giver highfive til vinderen, der ikke er en dag over 15 år, og nummer to, der er 10 år. På sigt vil det vaere muligt at deltage i det virkelige løb på computer i realtime.
 ??  ?? Må hverken lade eller skifte batteri
Mekanikern­e fra det tyske ABT Schaeffler-team arbejder taet sammen med Audi Sport, som bruger Formula E til at udvikle Audis elektrific­erede gadebiler. De fire første saesoner af serien var det nødvendigt at lade kørerne skifte bil halvvejs i løbet, fordi batteriern­e ikke havde kapacitet til mere, men fra og med 2018/19-saesonen har det ikke vaeret tilladt hverken at skifte bil eller batteri i løbsweeken­den.
Må hverken lade eller skifte batteri Mekanikern­e fra det tyske ABT Schaeffler-team arbejder taet sammen med Audi Sport, som bruger Formula E til at udvikle Audis elektrific­erede gadebiler. De fire første saesoner af serien var det nødvendigt at lade kørerne skifte bil halvvejs i løbet, fordi batteriern­e ikke havde kapacitet til mere, men fra og med 2018/19-saesonen har det ikke vaeret tilladt hverken at skifte bil eller batteri i løbsweeken­den.
 ??  ?? 1. Tempelhof Lufthafen midt i Berlin blev nedlagt i 2008 og er fredet. Det var her, de allieredes luftbro bragte forsyninge­r til den belejrede by efter krigen.
1. Tempelhof Lufthafen midt i Berlin blev nedlagt i 2008 og er fredet. Det var her, de allieredes luftbro bragte forsyninge­r til den belejrede by efter krigen.
 ??  ?? 2. Bilerne har identiske drivliner og daek, og derfor måles tider ofte i hundrede- eller tusindedel­e af et sekund.
2. Bilerne har identiske drivliner og daek, og derfor måles tider ofte i hundrede- eller tusindedel­e af et sekund.
 ??  ?? 3. Alverdens eldrevne køretøjer vises frem – her er det en flyvende bil fra Audi/airbus.
3. Alverdens eldrevne køretøjer vises frem – her er det en flyvende bil fra Audi/airbus.
 ??  ?? 2. Brasilians­ke Luca di Grassi kom fra Le Mans til Formula E i 2017, hvor han vandt mesterskab­et for Audi. På hjemmebane­n i Berlin vandt han også e-grandprixe­t.
2. Brasilians­ke Luca di Grassi kom fra Le Mans til Formula E i 2017, hvor han vandt mesterskab­et for Audi. På hjemmebane­n i Berlin vandt han også e-grandprixe­t.
 ??  ?? 1. Kørerne skriver autografer inden løbet i afgangshal­len i den historiske lufthavn.
1. Kørerne skriver autografer inden løbet i afgangshal­len i den historiske lufthavn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark