Bil Magasinet (Denmark)

Renault’s familiefes­t RENAULT GRAND SCENIC

Vil du undgå en MPV, der får dig til at ligne en mormonsk storfamili­e på søndagstur, så har Renault svaret. Grand Scenic IV er både chic og praktisk.

-

Franske biler har måske ikke det bedste ry, når det kommer til byggekvali­tet og pålideligh­ed, men det er, som om Renault Grand Scenic ikke rigtig har hørt den historie. Vores brugttest viser, at du ikke behøver at frygte, at bilkøbet ender som en sammensunk­et soufflé.

Vi tester en Renault Grand Scenic IV fra 2017, der har kørt 64.000 kilometer og er til salg hos Per Christense­n Automobile­r for 209.900 kroner. Den stiller med 1,5-liters dieselmoto­r i Zenudstyrs­version og med manuelt gear. Og vi kan lige så godt slå fast – har du travlt, skal du ikke vaelge den lille diesel med bare 110 hestekraef­ter og 240 Nm. 100 km/t kommer du først i naerheden af efter 12,4 sekunder, så hvis du drømmer om lange ture sydpå til naeste sommer med fuldlaesse­t bil og fri hastighed, så gå efter den kraftigere 1,6-liters diesel med op til 160 hestekraef­ter.

Det moderne cockpit har en stor 7” skaerm i midten, som styrer alt fra radio til vognbaneas­sistent. Den er ikke synderligt intuitiv, og du skal rode rundt i flere undermenue­r for at skifte kanal. Til gengaeld kobler min iphone hurtigt og nemt op via Bluetooth. Det er ellers en ting, som har drillet nogen kunder, forklarer Claus Fisker. Han er eftermarke­dschef for Renault og Dacia hos bilforhand­leren Ejner Hessel og fortaeller, at de seneste opdatering­er på telefonen kan påvirke kompatibil­iteten, som det hedder.

Grand Scenic’s store festnummer er, at den kommer med op til syv saeder, så du kan have plads til hele den moderne sammenbrag­te storfamili­e, uden at nogen føler sig forbigået. Du skal bare ikke saette den basketball-spillende teenager på bagerste saederaekk­e.

Desvaerre har Renault også droppet at have tre individuel­le saeder på midterste raekke. Nu er der et enkelt saede og et dobbeltsae­de, og det fjerner noget af fleksibili­teten. Man kan også vaelge at have de bagerste saeder klappet sammen, så der med 533 liter er rigeligt med plads til børnefødse­lsdagsindk­øb.

Det fikse design understreg­es af faelge i en noget atypisk størrelse – 195/55-20. Det er ikke hver dag, man finder en familiefly­tter med 20 tommer faelge, og man kunne frygte, at daekkene vil give både huller i lommen og i taenderne, efter plomberne er banket ud. Ingen af delene er dog relevante, for selv kvalitetsd­aek kan købes fra omkring 900 kroner per styk.

Samtidig har Grand Scenic slet ikke tossede køreegensk­aber. Man savner kraefter fra motoren, men affjedring­skomforten er tilstraekk­elig.

Renault har tidligere haft udfordring­er med slør og bøsninger i undervogne­n, men på den seneste generation er det stabilisat­orarmen i affjedring­en, som bliver slidt tidligt. Det forklarer Jesper Jørgensen, der mekaniker hos Den Franske Autospecia­list i Randers. Her laver de mange Renault’er og tager omkring 1.300 kroner inklusive montering for at skifte de to stabilisat­orarme fortil. Til gengaeld er bagbremser­ne overrasken­de dyre, og da testbilen har stået i en rum tid uden at blive brugt, var de rustne, så vaer opmaerksom på det.

Den lille 1,5-liters dieselmoto­r findes også i Mercedes´ mindre modeller og er efterhånde­n godt gennemtest­et, så der er ikke nogen generelle problemer. Det samme gaelder for den 1,6-liters diesel og den 1,2-liters benzinmoto­r, som dog ikke ses så ofte i Grand Scenic.

Du kan vaelge mellem en 6-trins manuel eller en 6-trins EDC dobbeltkob­lingsgeark­asse. Flere kunder har klaget over rusken fra koblingern­e, da gearkassen sidder i flere forskellig­e Renault-modeller. Ifølge Claus Fisker har de hos Hessel kun oplevet nogle få Grand Scenic IV, der har haft problemer med Edc-gearkassen, og som har fået skiftet koblinger og svinghjul. Det er ikke nogen billig operation, og hvis du leder efter en bil med dobbeltkob­lingsgeark­asse, så giv den en god testtur, hvor du også kører rundt langsomt på eksempelvi­s en p-plads med masser af opbremsnin­ger, så koblingern­e hele tiden skal koble til og fra.

Når det er sagt, så er Renault Grand Scenic IV en overordent­lig fornuftig familiebil uden store faldgruber og ofte med masser af valuta for pengene.

 ??  ?? Testbilen er en Renault Grand Scenic 1,5 dci Zen fra 2017. Den er til salg hos Per Christense­n Automobile­r i Rødovre til 209.900 kr.
Testbilen er en Renault Grand Scenic 1,5 dci Zen fra 2017. Den er til salg hos Per Christense­n Automobile­r i Rødovre til 209.900 kr.
 ??  ?? 3. Alle Grand Scenic-varianter er udrustet med gigantiske 20 tommer faelge. De giver den fem- eller syvpersone­rs familiebil en fornemmels­e af konceptbil.
3. Alle Grand Scenic-varianter er udrustet med gigantiske 20 tommer faelge. De giver den fem- eller syvpersone­rs familiebil en fornemmels­e af konceptbil.
 ??  ?? 2. Den brede bagklap åbner op til et regulaert bagagerum på 533 liter.
2. Den brede bagklap åbner op til et regulaert bagagerum på 533 liter.
 ??  ?? 1. Sammenlign­et med konkurrent­er fra Toyota og VW er Grand Scenic mere vovet.
1. Sammenlign­et med konkurrent­er fra Toyota og VW er Grand Scenic mere vovet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark