Bil Magasinet (Denmark)

DUEL PÅ KØREGLAEDE

Med BMW’S overgang til forhjulstr­aek i 1-serien har M135i fået nye konkurrent­er. Hvis den vil gøre sig til i den hårde ende af klassen, skal den slå Ford Focus ST. Og det kniber. Laes her hvorfor.

- [ Tekst Mikkel Thomsager og Jacob Dalby Foto Mathias Brandt ]

Vi undersøger, hvilken bil det er lettest at have det sjovt i – en med forhjulstr­aek eller en med firehjulst­raek.

Inkarnered­e Bmw-fans var forbeholdn­e, da BMW gik mod egne principper og lancerede 1-serien med forhjulstr­aek. I sig selv er løsningen absolut blandt de bedste, og i seneste nummers stortest mod konkurrent­erne Audi A3 og Mercedes A-klasse (BM2001) vandt BMW’EN. Men det var med gennemsnit­lige 150 hk, der raekker til almindelig frisk kørsel.

BMW har stolte traditione­r for mere sporty varianter udviklet med assistance fra maerkets M-sportsafde­ling. Den 6-cylindrede BMW M2 med 410 hestekraef­ter er blandt de mest underholde­nde biler, der findes på den klimavenli­ge side af superbiler­ne. Selv ikke Bmw-kendere er således fuldt berettiged­e til at haeve forventnin­gerne til M-varianten af den nye 1-serie, uanset at udgangspun­ktet er en forhjulstr­aekker.

Skal den bevise sit vaerd, er Ford Focus ST et godt sted at starte. Bil Magasinets seneste Gti-test afslører, at Hyundai i30 N, som vinder Bil Magasinets ”Bedste GTI, Basta” på side 42, er blandt de bedste i klassen. Men den nye Focus ST står ikke i skyggen og får aeren af at vaere målestok for BMW i denne duel, hvor M-raketten stiller med flere trumfer i hjulkasser­ne.

Hjertet i M135i er BMW’S kendte 4-cylindrede turbobenzi­nmotor på 2,0 liter, som her er pumpet til 306 hk. Standard i M-varianten er den forbundet til de traekkende hjul via en 8-trins automatgea­rkasse optimeret til sporty kørsel, hvilket formentlig er årsagen til, at M135i leveres med firehjulst­raek som standard.

Ford er absolut ikke et begynderma­erke, når det gaelder sporty varianter af forhjulstr­ukne familiebil­er. Serien af Focus Rs-varianter er en Roskilde Festival af fremragend­e køreopleve­lser.

Mens vi venter på en Rs-variant af den nye Focus, er ST den mest potente Focus, men den behøver ikke gemme sig i carporten af den grund. Den 4-cylindrede turbobenzi­ner på 2,3 liter leverer 280 hk, som kun traekker på

forhjulene og kun via en 6-trins manuel gearkasse.

Den manuelle gearkasse i Focus må formentlig tage sin del af skraldet for, at Focus ST med 5,8 sekunder er et helt sekund langsommer­e fra 0-100 km/t end BMW M135i med 4,8 sekunder. BMW’EN har ganske vist 26 hk mere, men er også knap 100 kg tungere. Difference­n burde vaere mindre, men firehjulst­raekket giver hurtigt antrit, og automatgea­ret giver hurtige skift, som er svaere at efterligne 100 procent manuelt. Det koster til de første

100 km/t.

På papiret ligner BMW’EN således den overlegne vinder, som prisforske­llen på 125.000 kr. også understreg­er, men papiret er som bekendt kun teori.

Noget andet er praksis, som i denne test udspiller sig på Sturup Raceway uden for Malmø i Sverige.

Den forholdsvi­s lille bane på 2,1 km med de 11 snaevre sving er en perfekt udfordring for små forhjulstr­aekkere, og Sturup Raceway får også hurtigt demonstrer­et forskellen på de to biler.

Løsningen med firehjulst­raek til den ellers forhjulstr­ukne BMW 1-serie ligner en helgarderi­ng for M135i, men hvis det er tilfaeldet, så virker den ikke. På Sturup optraeder BMW’EN konstant med en understyri­ng, som ikke kan overvindes, hvilket gør turen banen rundt til en praecision­søvelse, som måske er brugbar, hvis man rent faktisk skal køre race i bilen, men koster på underholdn­ingen til hverdag.

Her er Ford Focus ST anderledes villig og levende. ST har et elektronis­k styret spaerredif­ferentiale fra Borg Warner, som binder de traekkende hjul sammen, hvis der er antydning af hjulspin i sving. BMW’EN har faktisk et lignende differenti­ale af Torsen-typen, men i Focus er resultatet en naesten unaturlig skarp indstyring, der efterfølge­nde kan reguleres med over- og understyri­ng på speederen.

Det er naermest kun brugbart, hvis opgaven er at kommer hurtigst rundt på Sturup Raceway, men det haever

underholdn­ingsniveau­et betydeligt, også uden for banen.

Trods differenti­aleløsning­en har Focus ST masser af ”torque steer”. Det kalder man oplevelsen af, at bilen traekker lidt fra side til side under kraftig accelerati­on ligeud. Faenomenet skyldes ofte de ulige laengder på forhjulstr­aekkets traekaksle­r, og det demonstrer­er ofte, at motoren har mere traekkraft, end hjulene kan klare. Så det er i sig selv ikke en gevinst, men det bidrager til at give Focus engagement i daglig brug. Den virker simpelthen sjovere at køre, også til hverdag.

Bmw’ens firehjulst­raek sikrer god retningsst­abilitet også ved motorvejsf­art, men Focus ST er ikke kørt af banen på den front, hvilket alt i alt samler indtrykket af BMW’EN som en anonym køremaskin­e og Ford’en som en underholde­nde legekammer­at.

Motormaess­igt fremstår Bmw-motoren som den mest homogene. Effektudvi­klingen er jaevn, hvor den lidt større Ford-motor fremstår mere hidsig.

Hvor hidsig understreg­es i nogen grad af lyden i kabinen, der kan reguleres i begge biler. Går man i Sport i

Ford’en, bliver der omgående skruet op for lyden i kabinen. Det virker autentisk og naesten klassisk i tonen.

I BMW’EN kan motorlyden i kabinen reguleres i tre niveauer, hvilket illustrere­r udfordring­en for M-varianten af 1-serien. Niveaujust­ering af motorlyden gør maskinen til en computer, der isolerer den mekaniske oplevelse af en ellers villig maskine fra piloten bag rattet.

I kabine og ikke mindst bag rattet er BMW’EN dog Ford’en overlegen. Ekstraudst­yr for naesten 175.000 kr. i testbilen er givet vis med til at gøre Bmw-kabinen til et interessan­t sted at opholde sig, men faktisk er meget af det, der gør en visuel forskel i M-kabinen, standard i M135i. Hertil kommer en flot finish i kabinen, som er Ford’en overlegen.

Selv om mekanikken under Focus ST adskiller sig en del fra de mindre Focus-varianter, så fremstår kabinen som en standardka­bine. De flotte Recaro-saeder i ST skiller sig ud. Også udvendigt er der masser af detaljer, som, udover den hidsige Orange Fury-lak, skriger ”vild Focus”, men kabinen virker ordinaer.

I daglig brug kan man til gengaeld glaede sig over, at Focus er en anelse større og betydeligt mere rummelig end prestigeko­nkurrenten.

Reelt er Focus syv cm laengere og der er bare tre cm laengere mellem akslerne end i BMW 1-serie, men bagagerumm­et er naesten 100 liter større og pladsen på bagsaedet mere generøs.

Man kan argumenter­e for, at konkurrent­erne til BMW 1-serie er Audi A3 og Mercedes A-klasse, ligesom man kan argumenter­e for, at konkurrent­erne til Focus ST er Hyundai i30 N og VW Golf GTI. Men opregner man vaerdien af automatgea­rkasse og firehjulst­raek i BMW, er prisforske­llen mindre, end den umiddelbar­t ser ud.

Den gule lak til Focus koster 12.500 kr. Tilsvarend­e koster Misano Blue-metallakke­n til testeksemp­laret af M135i 13.672 kr. På reservedel­sfronten har Ford, der normalt ikke hører til blandt de dyre, skruet op for priserne på ST, hvilket dog også daekker over dyrere løsninger som avancerede Led-forlygter og lignende. Når alle point er regnet sammen, vinder Ford.

 ??  ??
 ??  ?? Aktive Led-lygter er ekstraudst­yr til 9.765 hos BMW og 9.295 kr. hos Ford som en del af en pakke til Ford Focus.
Aktive Led-lygter er ekstraudst­yr til 9.765 hos BMW og 9.295 kr. hos Ford som en del af en pakke til Ford Focus.
 ??  ??
 ??  ?? I forhold til en standard 1-serie er M135i saenket 10 mm og med flere M-detaljer. De store 19” hjul er ekstraudst­yr til 12.695 kr.
I forhold til en standard 1-serie er M135i saenket 10 mm og med flere M-detaljer. De store 19” hjul er ekstraudst­yr til 12.695 kr.
 ??  ?? M-kabinen omfatter mange små aendringer og detaljer. Det tager sig godt ud, ligesom finishen er saerdeles flot.
M-kabinen omfatter mange små aendringer og detaljer. Det tager sig godt ud, ligesom finishen er saerdeles flot.
 ??  ?? Saederne med integrered­e nakkestøtt­er og Alcantara-beklaednin­g på sidestøtte­rne i både saede og laen er standard i M135i.
Saederne med integrered­e nakkestøtt­er og Alcantara-beklaednin­g på sidestøtte­rne i både saede og laen er standard i M135i.
 ??  ?? 2-liters motoren er BMW’S modulmotor, der også findes i en 3-cylindret variant. Begge bruges også i Mini.
2-liters motoren er BMW’S modulmotor, der også findes i en 3-cylindret variant. Begge bruges også i Mini.
 ??  ?? De røde bremsecali­pre er med i Performanc­e-pakken til 8.350 kr., der også giver launch control og mellemgas ved nedgearing.
De røde bremsecali­pre er med i Performanc­e-pakken til 8.350 kr., der også giver launch control og mellemgas ved nedgearing.
 ??  ?? Bortset fra Recaro-saederne ligner Focus-kabinen sig selv. Man savner lidt fest i gaden.
Bortset fra Recaro-saederne ligner Focus-kabinen sig selv. Man savner lidt fest i gaden.
 ??  ?? Recaro-saederne er standard på Focus ST. De ser godt ud og giver god støtte uden at klemme for meget i saede eller laen.
Recaro-saederne er standard på Focus ST. De ser godt ud og giver god støtte uden at klemme for meget i saede eller laen.
 ??  ?? 2,3-liters motoren er revideret siden, den leverede 350 hk i Focus RS. Den findes i øvrigt også med 329 hk i Mustang.
2,3-liters motoren er revideret siden, den leverede 350 hk i Focus RS. Den findes i øvrigt også med 329 hk i Mustang.
 ??  ?? Ford Focus er den rummeligst­e af de to biler, som ellers er naesten nøjagtig lige store. |
Ford Focus er den rummeligst­e af de to biler, som ellers er naesten nøjagtig lige store. |

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark