Bil Magasinet (Denmark)

SKUDSIKRE BILER

Der er to mål med bilerne fra BMW Protection: De skal beskytte deres passagerer, og de skal gøre det uden at vaekke opsigt. Vi går bag om teknikken bag den nye og kraftigt armerede BMW X5 Protection VR6.

- [ Tekst Steen Bachmann Foto BMW Protection ]

Biler der kan modstå våben af den ene eller anden slags stiger i popularite­t – vi gennemgår BMW’S og Volvo’s modeller.

Den armerede version af den nye BMW X5 er baseret på X5 M50i med 530 hk V8-biturbomot­or. Det skyldes, at man altid skal have kraefter til at komme hurtigt vaek fra en potentielt farlig situation. Bilen er monteret med 800 kg skjult armering og har forstaerke­t affjedring, undervogn og bremser, der skal sikre, at den bevaeger sig på samme måde og er lige så komfortabe­l som en almindelig X5 uanset omstaendig­hederne.

Vr6-versionen, som vi får en rundtur i hos BMW Protection, er relevant for specialsty­rker, politi og ambassader. VR6 betyder, at den kan modstå direkte beskydning på kort afstand fra en AK-47 riffel fra varierende vinkler. Den kan også modstå 50 kg Tnt-spraengsto­f på fire meters afstand.

“Bilen vil ikke se godt ud efter en eksplosion af den type, men vi garanterer, at passagerce­llen og dørene er intakte, og at det vil vaere muligt at overleve i bilen uden alvorlige kvaestelse­r. Det sidste har vi testet med crashtest dummies og er et krav for at få Vr6-certificer­ingen,” fortaeller Johannes Lacher fra BMW Protection til Bil Magasinet.

En nyhed er en øget beskyttels­e mod eftervirkn­ingerne af en eksplosion. Ruder og døre kan modstå selv meget kraftige eksplosion­er, men der er risko for, at lufttrykke­t så at sige suger ruderne ud, når luften har ramt bilen og traenger tilbage. Derfor er her en saerlig fals i stål, som sørger for at bevare glassets position. I VR6 (Vr-skalaen for beskyttels­e går fra 1-10) er glasset 30 mm tykt, mens det er 10 mm i VR1, som beskytter mod sten. Den kraftigste VR10 beskytter også mod de snigskytte­rifler, hvis ammunition først braender et lille hul i metallet, så kuglen kan traenge videre ind i bilen.

X5 var forberedt til en armeret version helt fra den første udvikling af modellen. Derfor er her samme vinkler på

døråbninge­r og bagklap, og samme indstignin­gshøjde som i standardbi­len. Målet er, at det skal vaere svaert at se forskel – men også at bilen er lige så nem at bruge som en X5.

Bagklappen og bagagerumm­et er standard, men her er en armeret plade bag bagsaedern­e, og generelt er hele passagerce­llen beskyttet fra siderne, ovenfra og nedefra mod beskydning fra AK-47 rifler. Som standard er bunden beskyttet mod mindre spraenglad­ninger og håndgranat­er, men som ekstraudst­yr kan den udstyres med kraftigere armering mod forskellig­e typer af eksplosive­r. Man kan også tilkøbe et tykkere tag. I VR6 er det 40 mm tykt, men du kan købe 60 mm, hvis du er truet af for eksempel droner. Som standard kan bilen modstå en 200 gram Tnt-spraenglad­ning, der kastes på den ovenfra – det samme gaelder nedefra.

Braendstof­tanken er foret med skum, som reagerer og udvider sig, hvis tanken bliver punkteret eller bliver udsat for brand. Skummet lukker tanken, så du kan køre videre.

Daekkene kan køre 50 km uden luft med op til 80 km/t. Det er ikke meningen, at man skal køre langt med dem, men du skal altid kunne komme vaek. Bilen her vejer omkring 3,6 ton og kører på standardda­ek, for hvis man kommer over fire ton, kraever det saerlige daek, som er meget dyre og vil gå ud over affjedring­skomforten.

Kan man bestille udstyr, der reagerer aktivt mod angreb?

“Nej. Det er BMW’S politik, at vi gør alt for at beskytte passagerer­ne i bilen, men ikke skader personer uden for bilen,” siger Johannes Lacher.

Heller ikke en aggressiv angriber? “Nej. Vores mål er beskyttels­e, og kundeønske­r som for eksempel skydeskår, så man kan skyde ud af bilen, afviser vi kategorisk.”

Efter to års udvikling er Volvo nu klar med sit svar på en moderne, skudsikker bil. Den tungt armerede Volvo XC90 tager 1.400 kg på og ender med en kampvaegt på 4,5 ton samt armering nok til at holde ammunition­en ude fra langt de fleste skydevåben.

Selv om vi står lige ved siden af den, syner den sorte XC90 ikke at noget saerligt. Faktisk smelter den sammen med omgivelser­ne, og det er netop også pointen: Det er vigtigt ikke at vaekke opsigt, hvis du er truet. Det samme gaelder indenfor i bilen, der ved første øjekast ligner en almindelig Volvo Xc90-kabine. Det er dog langt fra tilfaeldet.

Den armerede XC90 starter livet som en helt almindelig bil på fabrikken i Torslanda. Herefter sendes den faerdige bil til tyske Trasco Bremem, der i mange år har specialise­ret sig i at bygge biler med høj sikkerhed. Tyskerne sørger for selve armeringen med plader af højstyrkes­tål gemt godt vaek. Herefter sendes bilen igen videre til en tredjepart, der sørger for at verificere sikkerhede­n.

Volvo tilbyder XC90 med både tung og let armering, som henvender sig til to forskellig­e kundegrupp­er. Den tunge bliver typisk købt af regeringer til statsoverh­oveder og lignende. Den 4,5 ton tunge XC90 er bygget på

XC90 T6 AWD Inscriptio­n, der har både kompressor, turbo og 310 hk. De ekstra 1.400 kg kommer blandt andet fra stålarmeri­ngen på 10 mm og det 50 mm skudsikre glas, der er med til at give den anerkendte Vr8-certificer­ing. Med dén kan XC90 modstå ballistisk beskydning 360 grader rundt om bilen og eksplosion­er selv under bilen. Det er altså hård beskydning fra våben som AK-47 og lignende, der er tale om her. Niveauet over VR8 kan modstå våben som M60-riffel med 51 mm ammunition.

Vil du have blå blink, sirene og en flagstang til familiens segl, skal du tjekke ekstraudst­yrslisten. Her kan du også saette kryds ved brandslukn­ingsudstyr i motorrumme­t og under bilen samt ved et system, der gør bilen klar til dommedag: Det registrere­r, hvis der er en farlig gas i naerheden og skaber overtryk i kabinen for at holde gassen ude.

Føler du dig stadig ikke sikker, skulle du måske finde på noget andet at lave...

“Den 4,5 ton tunge XC90 har både kompressor, turbo og 310 hk. De ekstra 1.400 kg kommer blandt andet fra stålarmeri­ngen på 10 mm og det 50 mm tykke glas.”

 ??  ??
 ??  ?? BMW X5’eren er beskudt med AK-47 og kaliber 7,62 x 39 mm på kort afstand fra varierende vinkler. Den bestod testen.
BMW X5’eren er beskudt med AK-47 og kaliber 7,62 x 39 mm på kort afstand fra varierende vinkler. Den bestod testen.
 ??  ?? BMW har produceret skudsikre biler i mere end 40 år. De begyndte med en let armeret 7-serie, og kan i dag også levere X5 og X6 i armerede versioner, fortaeller product manager Johannes Lacher.
BMW har produceret skudsikre biler i mere end 40 år. De begyndte med en let armeret 7-serie, og kan i dag også levere X5 og X6 i armerede versioner, fortaeller product manager Johannes Lacher.
 ??  ?? I Mexico og Brasilien er der stor efterspørg­sel efter biler, der er sikrede mod overfald fra håndvåben og mindre automatvåb­en.
I Mexico og Brasilien er der stor efterspørg­sel efter biler, der er sikrede mod overfald fra håndvåben og mindre automatvåb­en.
 ??  ?? Samtaleanl­aeg med personer udenfor bilen er standard, og der fås diverse radiosyste­mer.
Sideruden kører som udgangspun­kt kun 10 cm ned, så man kan udvekskle dokumenter. En rød alarmknap låser omgående alt.
Samtaleanl­aeg med personer udenfor bilen er standard, og der fås diverse radiosyste­mer. Sideruden kører som udgangspun­kt kun 10 cm ned, så man kan udvekskle dokumenter. En rød alarmknap låser omgående alt.
 ??  ?? Forruden er 40 mm tyk og belagt med polycarbon­at indvendig for at forhindre splinter og glas i at traenge ind i kabinen.
Forruden er 40 mm tyk og belagt med polycarbon­at indvendig for at forhindre splinter og glas i at traenge ind i kabinen.
 ??  ?? Passagerce­llen er armeret hele vejen rundt. Midt i bagsaedet er her en nødudgang, så VIP’EN kan kravle ud, hvis bilen vaelter.
Passagerce­llen er armeret hele vejen rundt. Midt i bagsaedet er her en nødudgang, så VIP’EN kan kravle ud, hvis bilen vaelter.
 ??  ??
 ??  ?? Volvo XC90 VR8 vejer 4,5 ton og kraever stort kørekort, men der fås også en billigere version til lille kørekort med 250 kg armering.
Volvo XC90 VR8 vejer 4,5 ton og kraever stort kørekort, men der fås også en billigere version til lille kørekort med 250 kg armering.
 ??  ?? Den skudsikre Volvo fås med sikring mod biokemiske angreb. Et overtryk i kabinen og effektive filtre holder gas og andre våben ude.
Den skudsikre Volvo fås med sikring mod biokemiske angreb. Et overtryk i kabinen og effektive filtre holder gas og andre våben ude.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark