Bil Magasinet (Denmark)

PORSCHE CAYENNE TURBO COUPÉ

Porsche føler sig inspireret til at forsøge en bil i samme genre som BMW X6 – altså en kaempe SUV, der er lavere, bredere og med mindre plads end den almindelig­e udgave. Det lyder skørt, så vi søger meningen med Cayenne Coupé.

-

Den første Cayenne Turbo fra 2003 var en overrumple­nde oplevelse. Med et dybt og vredt brøl fra en V8’er med biturbo, en naturstrid­ig balance og evne til at køre gennem sving, og et driftsbudg­et på niveau med en rumraket var den en stor succes for Porsche før finanskris­en. I dag imponerer tredje generation af modellen stadig med sine nu 550 hk, og som originalen kan den også bruges som hverdagsbi­l (bortset fra parkering: Alle danske arkitekter kører åbenbart VW Up, for en to meter bred Cayenne kan ikke vaere i båsen. Problemet afhjaelpes med et 360-graders kamera til 14.565 kr.).

Det er maerkeligt, at Porsche har lavet en... ehm, mere sportslig karrosseri­udgave med endnu bredere skuldre, skaermforø­gere, skrå haek og ringere plads i kabinen og bagagerumm­et. Den er saenket i forhold til den almindelig­e Cayenne, og fås med samme motorprogr­am med seks eller otte cylindre foruden en plug-in hybrid (diesel er udgået). Navnet er Cayenne Coupé, og vi har lånt den heftige Turbo til en uges test for at se, om den kan noget andet eller mere end Cayenne.

Kan den så det? Ja, hvis du er i verdens mindste målgruppe til en saenket, høj bil med et monster af en motor.

Kender du første generation­s Cayenne Turbo, vil Coupé vaere som at komme hjem. Den ligner, kører og har samme udtryk som en Cayenne, og aerligt talt vil det vaere umuligt at afgøre, om du sidder bag rattet af den almindelig­e SUV eller den nye coupé, hvis du skulle tage den gennem en keglebane og ikke måtte kigge i bakspejlet.

Her er udsynet begraenset af den smalle bagrude og de brede D-stolper, som gør manøvrerin­g i det indre København en smule udfordrend­e med virvaret af cyklister, barnevogne og løbehjul på fortovet.

Årsagen til at bygge modellen er officielt at give Porsche 911-ejere mulighed for at komme over i en anden og højere biltype uden at give køb på de sportslige ambitioner, men reelt er det markedet, der bestemmer: BMW saelger så mange af sin X6, og Mercedes-amg af sin GLE Coupé (se testen side 39), at Porsche ser et attraktivt marked for biltypen.

I hverdagspe­ndling på tvaers af Sjaelland oplever man det faenomen, at andre trafikante­r uopfordret holder til højre på motorvejen, når man kommer kørende med den tilladte hastighed. Den adaptive fartpilot er et studie i, hvordan teknologie­n skal udføres for at fungere optimalt i almindelig trafik. Den aflaeser situatione­n på lang afstand, tilpasser hele tiden hastighede­n til den forankøren­de og reagerer tilgivende og fornuftigt, når det evige danskerpro­blem med for kort afstand til forankøren­de bliver aktuelt.

Ved køkørsel og rødt lys kører Porsche’n frisk frem til fuld stop og standser sin 4liters motor, og går der mere end 20 sekunder, før trafikken bevaeger sig igen, hjaelper man den i gang med et dap på stilken til fartpilote­n til venstre for rattet.

Køb endelig ikke ny Porsche uden adaptiv fartpilot. Den burde vaere standard på en bil af denne type, men er noget grinagtigt ekstraudst­yr i en pakke til 60.765 kr.

På små snørklede veje på landet med gode oversigtsf­orhold viser den enorme bil sig som en aegte Porsche. Ikke hvad angår vaegten – den taler vi ikke om – men på måden, den bevaeger sig på. Det er simpelthen utroligt, at man kan få så stor og tung en bil til at danse fra sving til sving som en letvaegter, men det gør den.

Testbilen har firehjulss­tyring, hvor baghjulene drejer med eller mod forhjulene for øget stabilitet ved høje hastighede­r og nemmere manøvrerin­g ved lave (40.493 kr.).

Her er også dynamisk chassiskon­trol (64.765 kr.) og adaptive LEDMAtrixf­orlygter (30.265 kr.), der kører med langt lys uden at blaende modkørende. Med stort Burmester surroundan­laeg (90.791 kr.), støjdaempe­de og tonede ruder (34.191 kr.), sportspakk­e (209.362 kr.) og meget mere er her i alt udstyr for 737.285 kr. Hold da op!

Men hva’ faen, den første Cayenne Turbo var også hundedyr, og den snakker vi om endnu...

 ??  ?? Cayenne Turbo lufter gerne sine vinger. Den avancerede tredelte haekvinge arbejder sammen med tagspoiler­en.
Cayenne Turbo lufter gerne sine vinger. Den avancerede tredelte haekvinge arbejder sammen med tagspoiler­en.
 ??  ?? HAEKVINGEN
Den nyudvikled­e haekvinge kører automatisk op fra 90 km/t. Man kan også slå den op manuelt via skaermen.
HAEKVINGEN Den nyudvikled­e haekvinge kører automatisk op fra 90 km/t. Man kan også slå den op manuelt via skaermen.
 ??  ?? Det tykke rat er beklaedt med Alcantara og har forbindels­e til et himmelsk styretøj. Elektronik­ken er nem at betjene.
Det tykke rat er beklaedt med Alcantara og har forbindels­e til et himmelsk styretøj. Elektronik­ken er nem at betjene.
 ??  ?? Forfra ligner det en almindelig Cayenne, men den skrå haek afslører coupé-udgaven. Hjulene er 21”, og bremseskiv­erne fortil måler 415 mm.
Forfra ligner det en almindelig Cayenne, men den skrå haek afslører coupé-udgaven. Hjulene er 21”, og bremseskiv­erne fortil måler 415 mm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark