Bil Magasinet (Denmark)

MERCEDES GLB

Mercedes udvider endnu engang modelprogr­ammet – denne gang med den kompakte GLB, der er en forlaenget og haevet faetter til A- og B-klasse med plads til op til syv personer. Vi undersøger, om den giver mening for danske familier.

-

Mercedes-benz har ikke mindre end 33 selvstaend­ige personbilm­odeller på programmet, og nu kommer der en mere. Mercedes Benz GLB er bygget på samme platform som A- og B-klassen men med plads til syv personer i en terraengåe­nde, Suv-lignende indpakning.

Mellem akslerne er der hele 10 centimeter mere end i en B-klasse, hvilket giver plads til en tredje saederaekk­e. De to bagerste saeder er dog kun beregnet til personer med maksimalt 168 cm mellem storetå og hovedbund. Hvis bagerste saederaekk­e er rejst, er der desuden ikke meget bagagerum at more sig på. Ikke desto mindre giver GLB muligheder og fleksibili­tet. Perfekt til at køre ungerne plus venner til fodbold og handle stort ind på vej hjem. Laegges alle bagsaeder ned, er der hele 1.800 liter bagagerum at boltre sig på.

GLB råder desuden over talenter udenfor asfalten, som A- og B-klassen aldrig kommer i naerheden af. Den fås med firehjulst­raek i de fleste motorvaria­nter, og det er standard med den største dieselmoto­r samt de to kraftigste benzinmoto­rer. Med 4Matic-firehjulst­raekket på GLB, skal du lede meget laenge i Danmark for at finde terraen, som GLB ikke magter.

En del af testen foregår offroad udenfor Malaga med seriøst stejle stigninger. Offroad-testbilern­e er desvaerre med en anden daekmonter­ing end dem, vi kører på vejene, men GLB’S evne til at forcere stigninger overrasker alligevel. Sammen med firehjulst­raekket får GLB samtidig et offroad-køreprogra­m, der aendrer på, hvordan motoren leverer kraefterne, og hvordan kraefterne fordeles mellem for- og baghjul.

I Comfort går kun 20 pct. af kraefterne til de bagerste hjul, men i Offroad aendres fordelinge­n til 50:50 for at opnå maksimal fremdrift på udfordrend­e underlag. Biler med firehjulst­raek har en nedkørsels­assistent, der selv regulerer en given hastighed, som du vaelger, mellem 2 og 18 km/t ned ad bakke.

Som navnet antyder, hører GLB hjemme mellem Mercedes Benz GLA og GLC, hvor der i samme kategori også findes de større GLE og GLS. Og så er der jo G-klassen. Og GLC og GLE fås også som coupé. Og nå ja, så må vi ikke

glemme EQB; Mercedes’ fuldt elektriske SUV. Der er altså ikke noget at sige til, hvis saelgeren hos din lokale Mercedes-forhandler lige må slå priserne op en ekstra gang.

Til gengaeld er der ikke mange konkurrent­er i klassen for små firehjulst­raekkere med plads til syv: VW Tiguan Allspace og Land Rover Discovery Sport er i hver sin ende af prisspektr­et.

Ingen af de to konkurrent­er kan dog følge med GLB på kvaliteten i kabinen – de fleste steder i hvert fald. GLB er premium i både samlekvali­tet og materialer, som vi kender det fra A- og B-klasse. Samme fine materialer og setup’et med de to store 10,25” skaerme, der er ekstraudst­yr til knap 10.500 kr., er også at finde. Det er først, når vi begynder at kradse rundt forskellig­e steder i kabinen, som vi normalt ikke ser så meget på, at plastkvali­teten skuffer en smule. Eksempelvi­s på handskerum­met og seleholder­ne på B-stolpen. På instrument­bordet i passagersi­den sidder et panel på tvaers, der skal forestille et håndtag, men uden at vaere det. Detaljen er lavet for at drage parallelle­r til den ikoniske Mercedes G-klasse, der har et rigtigt håndtag samme sted.

På skaermen er der installere­t nyeste version af Mercedes’ Mbuxinfota­inmensyste­m.

Det kan styres med talekomman­do, en lille berøringsp­lade imellem forsaedern­e eller ved at trykke på skaermen. MBUX er blandt de bedste, hvis ikke dét bedste, infotainme­nt på markedet. Hurtigt, bekvemt og intuitivt. Navigation er ekstraudst­yr til knap 13.000 kr. Augmented Reality, hvor et kamera i forruden sender direkte billede til skaermen i bilen, og blå pile viser vej i realtid, er et must have i forbindels­e med navigation. Det er ekstraudst­yr til 5.800 kr. og pengene vaerd.

Når det kommer til motoriseri­ng kan det ligeledes betale sig at opgradere. Faktisk vil vi gå så langt og sige, at du skal holde dig fra den mindste benzinog den mindste dieselmoto­r.

Vi starter med den mindste benzinmoto­r på 1,3 liter, som deles med blandt andre Renault. Selv om den har hele 163 hk, kaemper den og tager mange omdrejning­er for at holde fart i

GLB. Det er desuden den eneste motor, der kommer med det gamle 7-trins dobbeltkob­lingsgear. Selv om vi ikke har kørt GLB med den mindste dieselmoto­r, kan vi også udelukke dén på forhånd, da ydelsen er på små 116 hk. Herfra går det til gengaeld kun fremad.

Den 2-liters benzinmoto­r i GLB 250 er langt mere harmonisk, og med 224 hk mangler den aldrig kraefter. Firehjulst­raek og et helt nyt 8-trins dobbeltkob­lingsgear er standard. I GLB 200 er dobbeltkob­ling standard, mens firehjulst­raek kan tilkøbes: Varianten yder 150 hk, men er hjulpet godt på vej af momentet på 320 Nm. Den samme 2-liters dieselmoto­r fås også med 190 hk i GLB 220 d, og øverst finder vi Mercedes-amg GLB 35 4Matic med 306 hk.

Alle er heldigvis så komfortabl­e, som de bør vaere. Her er en smule kraengning i sving, men ikke noget, der går ud over grebet i de snaevre sving i bjergene udenfor Malaga. Desvaerre er de overdramat­iserende assistente­r fra Aog B-klassen også havnet i GLB. Isaer systemet, der hjaelper med at blive mellem stregerne, chokerer op til flere gange på testruten. Selv om situatione­n er under kontrol, kvitterer GLB med kraftig opbremsnin­g og ryk i rattet. Systemerne er nødvendige for at opnå fem stjerner i Euro NCAP’S test, men er set med mildere interaktio­n. Systemet kan slås fra, men det skal gøres hver gang, bilen har vaeret slukket.

Prisen starter ved 441.000 kr. for GLB 180 d med 116 hk. Bemaerk, at der kører en lancerings­kampagne med for eksempel GLB 200 d med Advantagep­akke til 465.000 kr. Ønsker du den tredje saederaekk­e og plads til syv personer, koster det ca. 17.500 kr. ekstra. Den tredje saederaekk­e øger dog vaegten på bilen, hvilket forringer braendstof­forbruget, som i sidste ende kan gøre GLB dyrere.

 ??  ?? Den lille SUV pløjer gerne gennem let terraen. Bil Magasinet var inviteret til Malaga af Mercedes-benz.
Den lille SUV pløjer gerne gennem let terraen. Bil Magasinet var inviteret til Malaga af Mercedes-benz.
 ??  ?? DIESEL
GLB fås med Mercedes´seneste varianter af deres 2-liters diesel med 150 eller 190 hk. Der fås også en lam 1,5 diesel.
DIESEL GLB fås med Mercedes´seneste varianter af deres 2-liters diesel med 150 eller 190 hk. Der fås også en lam 1,5 diesel.
 ??  ?? Der er ikke gået på kompromis med fornemmels­e af stor Mercedes, selv om GLB hører til i den kompakte klasse. Udsynet er fint.
Der er ikke gået på kompromis med fornemmels­e af stor Mercedes, selv om GLB hører til i den kompakte klasse. Udsynet er fint.
 ??  ?? SYV SAEDER
Det midterste bagsaede kan skydes lidt frem, så der bliver plads til mindre børn på de to små saeder bagerst.
SYV SAEDER Det midterste bagsaede kan skydes lidt frem, så der bliver plads til mindre børn på de to små saeder bagerst.
 ??  ?? 2. 1. To store stemme- og trykstyred­e skaerme er standard i alle varianter
2. Siddeposit­ionen er let haevet i forhold til Aog B-klasse, som GLB er i naer familie med.
2. 1. To store stemme- og trykstyred­e skaerme er standard i alle varianter 2. Siddeposit­ionen er let haevet i forhold til Aog B-klasse, som GLB er i naer familie med.
 ??  ?? 1.
1.
 ??  ?? Bagfra minder bilen lidt om den firkantede Mercedes GLK. GLB må traekke op til 2.000 kg på krogen.
Bagfra minder bilen lidt om den firkantede Mercedes GLK. GLB må traekke op til 2.000 kg på krogen.
 ??  ?? 3. Der fås tre benzinere og tre diesel.
3.
3. Der fås tre benzinere og tre diesel. 3.
 ??  ?? 2. Med de fem bagerste saeder lagt ned er her hele 1,8 kubikmeter plads. 2.
2. Med de fem bagerste saeder lagt ned er her hele 1,8 kubikmeter plads. 2.
 ??  ?? 1. 17” alu og kraftige plastkante­r er standard på 220 d. 1.
1. 17” alu og kraftige plastkante­r er standard på 220 d. 1.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark