Bil Magasinet (Denmark)

PEUGEOT 2008

Den nye generation 2008 har lagt forgaenger­ens halvslappe design på hylden og møder op til kamp i den lille crossover-klasse med skarpt design og et mangfoldig­t motorprogr­am. Du kan få den som benzin-, diesel- eller elbil.

-

Peugeot har gjort sig positivt bemaerket med den nye 208, der var at finde som én ud af fem finalister ved Årets

Bil i Danmark 2020. Selvom 208 som bekendt ikke vandt, så fornaegter dens styrkemark­ører sig ikke. Vi har i et tidligere nummer rost kombinatio­nen af muntre køreegensk­aber og smagfuldt design, omend vi blev en anelse skuffede, da vores håb om en Gti-variant blev demonteret.

I stedet for Gti-ambitioner har Peugeot sat kraefterne ind på 2008, som de har høje forventnin­ger til. Modellen er baseret på Psa-gruppens Cmp-platform, som vi kender fra 208, Opel Corsa og DS3 Crossback. Platformen er designet med øje for forskellig­e karosseriv­arianter og drivliner, og den nye 2008 tilbydes med mulighed for benzin-, dieselelle­r elmotorise­ring.

Designet er aendret markant i forhold til forrige generation, og det er vi glade for. Vaek er det oppustede ydre, der viger pladsen til fordel for et eksteriør, der indskriver sig blandt de større 3008 og 5008, men som også traekker tydelig tråde til både 508 og 208. Det er vi også glade for.

Frontens lodrette blinklys understøtt­er det firkantede Suv-look på fornem vis, og de plastikmar­kerede skaermkass­er er heldigvis ikke overdimens­ionerede, som det ses fra nogle producente­r.

I 2012 introducer­ede Peugeot sit ‘i-cockpit’, som til praesentat­ionen af den nyeste løve fremhaeves med stolthed og tyk fransk accent. Ligesom

208 har 2008 den nyeste version, hvor wow-faktoren består af en 3D-effekt, så den digitale instrument­ering opleves som lagdelt med de mest relevante informatio­ner “taettest på”.

Det er Peugeot’s fortolknin­g af et headup-display, men selvom 3D-effekten er futuristis­k, så foretraekk­er jeg et traditione­lt, hvor informatio­nerne projektere­s op på forruden. I det hele taget er kabinen udformet på en måde, der medfører en stejl laeringsku­rve. Symboler og tal er svaere at tyde i starten, fartpilote­n betjenes med en rustik stilk bag rattet, og når jeg skal saette bilen i ‘Sport’, skal jeg laegge mig selv i armlås for at ramme knappen.

Det tilgiver vi, da kabinen følger en

modig kompositio­n og er udført i fine materialer mange steder. Når det kommer til designmaes­sigt sprael, kan konkurrent­erne ikke vaere med.

Skal praestatio­nerne også have sprael, kommer man ikke uden om Puretech-motoren med 155 hk, der er decideret kvik, når speederen presser i bund og sender de tre cylindre i gang med at snerre. Den hurtigste variant gør 2008 adraet under praesentat­ionen på kuperede veje i Sydfrankri­g, men konstrukti­onen med det skrumpede rat gør, at styretøjet synes en anelse nervøst i første omgang. Efter lidt tilvaennin­g laerer jeg dog at tage højde for det.

Sådan er der så meget med 2008, der kraever, at føreren bruger tid på at saette sig ind i de forskellig­e funktioner og features. Peugeot’s nye designlinj­er er ikke lige så letaflaese­lige som i modellerne fra Vw-gruppen, der insisterer på konservati­ve kabineudfo­rmninger.

Selv om 2008 ser godt ud med store 18” faelge, så kan det give bagslag på ujaevne veje, der får bilen til at virke en lille smule tyndhudet. Ligesom det kan anbefales at gå en motorstørr­else ned (fra 155 hk til 130 hk), så bør man også overveje en mere tilgivende daekmonter­ing for bedre komfort.

Til praesentat­ionen får jeg også mulighed for at køre en dieselvers­ion med manuelt gear og 100 hk. Bjergvejen­e udfordrer løvens råstyrke, og bilen føles undermotor­iseret. Er kørselsmøn­steret til det, bør man gå efter 130 hk diesel med 300 Nm. En kort tur i den eldrevne e-2008 vidner om en helstøbt køreopleve­lse, og Peugeot lover en raekkevidd­e på 310 km.

2008 gør rigtig mange ting rigtigt, og derfor kan den blive et hit i Danmark. Her er et mangfoldig­t motorprogr­am, et spaendende design og acceptable pladsforho­ld, der vil kunne imødekomme manges behov.

 ??  ?? Den nye 2008 er laengere og bredere end forrige generation. Frihøjden er stadig 16 cm. Bil Magasinet var inviteret til Frankrig af Peugeot.
Den nye 2008 er laengere og bredere end forrige generation. Frihøjden er stadig 16 cm. Bil Magasinet var inviteret til Frankrig af Peugeot.
 ??  ?? 2008 ELBIL
Elmotoren i e-2008 optager pladsen foran, så bagagerumm­et er uaendret i forhold til variantern­e med fossilmoto­rer.
2008 ELBIL Elmotoren i e-2008 optager pladsen foran, så bagagerumm­et er uaendret i forhold til variantern­e med fossilmoto­rer.
 ??  ?? Med udstyrsniv­eauet GT følger detaljer i Alcantara og farvede syninger. Det manuelle gear føles solidt og praecist – der fås også 8-trins aut.gear.
Med udstyrsniv­eauet GT følger detaljer i Alcantara og farvede syninger. Det manuelle gear føles solidt og praecist – der fås også 8-trins aut.gear.
 ??  ?? 1.
1. Akselafsta­nden er 260,5 cm, hvilket er 6,5 cm mere end 208. Det giver ekstra benplads.
1. 1. Akselafsta­nden er 260,5 cm, hvilket er 6,5 cm mere end 208. Det giver ekstra benplads.
 ??  ?? 2.
2. Fartpilote­n betjenes med stilk bag rattet. Det virker bøvlet for de uindviede, og fungerer først, når man vaenner sig til det.
2. 2. Fartpilote­n betjenes med stilk bag rattet. Det virker bøvlet for de uindviede, og fungerer først, når man vaenner sig til det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark