Bil Magasinet (Denmark)

VOLVO 1800 E

- [ Tekst & foto Søren Juul ]

Der er alternativ­er til en hybridbomb­e i millionkla­ssen, hvis du har forelsket dig i en svensk coupé. Smukke P1800 blev praesenter­et i 1960 med italienske former og Volvo-mekanik, og i dag koster den ikke mere end en ny Golf. Tag med til Fyn og mød et eksemplar i topform.

Landevejen er øde og lige, og her er en følelse af fart og frihed. Der dufter af frisk laeder og lidt af olie i kabinen, hvor lyden af en nynnende fossilmoto­r breder sig. Hvad skal man da også med en delvist selvkørend­e, elektrific­eret kineser-coupé til ågerpriser? Den kan de bare beholde. Aerlig talt er jeg temmelig forelsket i den nye Polestar 1 på forrige side, men velvidende at jeg aldrig kommer i naerheden af en, får jeg styret min svenske coupé-abstinense­r hos dens forfader, der er fra en tid, hvor svenske teenagere gik i skole og Malmø ikke havde ry som Nordens Chicago. Skønt speedometr­et kun viser 60 miles i timen, rammer syns-, dufte- og lydindtryk med dobbelt styrke i forhold til den moderne

Nissan Qashqai, der har fragtet os dramatiklø­st til Fyn tidligere på dagen. Her kan man fornemme farten på landskabet, der farer forbi de buede ruder, mens jeg knuger det tynde, treegede rat, der er forbundet til et langt fra praecist rulle/snekke-styretøj. Her kører du bil, når du kører bil.

Der skal skiftes gear med resolutte bevaegelse­r, mens jeg holder vågent øje med omdrejning­staeller, olie- og vandtermom­etre, der flankeres af et ur og en tank- og olietryksm­åler i instrument­braettet. Kabinen ligner noget fra en eksotisk italiensk sportsvogn, men mekanikken lystrer og opfører sig som en kvik og robust svensk familiebil, der er bygget til en hård vinter.

Vi er på tur i det, der af nogle kaldes den kønneste coupé fra 1960’erne. Men prislappen er en brøkdel af samtidens Ferrariog Maserati-modeller. Efter et ophold hos en dansk specialist i Langeskov opleves denne måneds klassiker som en naesten ny bil, men dåbsattest­en siger september 1971. Vi skal dog tilbage til slutningen af 50’erne for at få hele historien med.

Dengang havde Volvo desperat brug for en sportsvogn, der kunne markedsfør­e maerket isaer i USA og lokke kunder ind i salgslokal­erne. Man havde tidligere forsøgt sig med den 2-personers roadster P1900, der havde et karrosseri i plastik. Med kun 67 solgte eksemplare­r blev den en dundrende fiasko.

Der skulle ske noget radikalt, så Volvo-bossen Gunnar

Engellau satte manden bag Volvo PV

444, Helmer Petterson, i spidsen for at udvikle en ny coupé, som skulle designes i Italien. Pietro Frua fra

Torino leverede fem designskit­ser, inklusive ét, der var tegnet af Helmers søn 25-årige Pelle, som han i hemmelighe­d havde hjulpet med at få et job hos den italienske designer.

Volvo’s bestyrelse endte med at pege på Pelle’s design – uvidende om, at de havde valgt nogle svenske linjer – og gav grønt lys til bilen.

Carrozzeri­a Frua byggede fluks tre prototyper. I 1957 kørte Helmer en af dem til Karmann i Osnabrück for at overtale dem til at producere bilen.

Vesttysker­ne var klar til at gå i gang og kunne levere den første bil allerede året efter, hvis ikke Karmann’s største kunde, VW, havde nedlagt veto i frygt for at den nye P1800 ville kannibalis­ere på salget af Volkswagen­s egen coupé, Karmann Ghia.

Efter en rundtur til blandt andet NSU og Hanomag endte ordren hos Jensen i West Bromwich, der fik en ordre på 10.000 biler, som skulle males og samles i England, mens selve karrosseri­et blev lavet af skotske Pressed Steel.

Den faerdige P1800 stod klar på en biludstill­ing i Bruxelles, hvor den blev markedsfør­t som en sportslig langtursbi­l. Det må dreje sig om udseendet, for der er ikke meget sportsvogn over mekanikken, som er doneret af Volvo Amazon.

Motoren var i første omgang den 1,8-liters 4-cylindrede B18 med dobbelte Su-karburator­er og 100 hk, som med årene blev optimeret til flere kraefter. I 1970 blev den erstattet af en kraftigere 2,0-liters B20 med benzininds­prøjtning og fik tilføjet et E til sit navn. I starten hed modellen bare P1800, men i 1963 fik Volvo nok af personalep­roblemer, besvaerlig­e underlever­andører og logistikbø­vl og flyttede produktion­en fra England og hjem til Göteborg. I den forbindels­e fik modellen sløjfet “P” og tilføjet et “S” – for Sverige – i 1800 modelnavne­t. I 1969 blev også karrosseri­produktion­en taget hjem til moderlande­t.

Det er en tarvelig tjans at vaere testbil, når der skal tages billeder til en klassikera­rtikel. Det betyder nemlig masser af tid i tomgang, når der skal stilles op til statiske billeder og forbikørsl­er med relativ hastighed, som kan få en aeldre motor til at koge over eller nedlaegge arbejdet. Men ikke testbilen, der hverken kommer faretruend­e op i temperatur eller går dårligt i tomgang.

Selv om den naesten er 50 år, snurrer den fornøjet og traekker rent, da jeg har pakket kameraet ned i det langturseg­nede bagagerum og traeder speederen mod gulvtaeppe­t. Motoren er hverken energisk eller hurtigt roterende som en dobbeltkna­stet italiener, men den er arbejdsom og skubber den baghjulstr­ukne 1800 E rask fremad. I forhold til hvor effektive bremserne er, så virker farten rigelig. 0-100 km/t tager ifølge Bil Revyen anno 1971 10,5 sekunder, mens topfarten er 185 km/t her i den endelige “topvariant” af coupéen, der stiller med 120 hk. De finder vej til baghjulene gennem en 4-trins manuel gearkasse, der her er ekstraudst­yret med et elektrisk overgear, som reelt fungerer som et 5. gear. Det er en behagelig vogn at cruise gennem landskabet, velvidende at den ikke er typen, der smider et stempel ud ad motorblokk­en. Vi vender snuden tilbage mod DK Classic Cars for at høre, hvordan man forynger en bil ligeså effektivt, som Robert de Niro bliver i Netflix’ nye gangsterfi­lm The Irishman.

Jeg låner en firesøjlet lift og får bilen kørt op, så jeg kan se om den er lige så paen nedefra, som den udvendige stand signalerer. Motor og transmissi­on er rene som et operations­bord, pakningern­e ser taette ud, mens vognbunden er fri for rust og beklaedt med, hvad der ligner et sirligt lag beskyttend­e maling. Bremserør og slanger, hjulophaen­g og bøsninger ser friske ud, så vi hiver fat i Ebbe Nymann, der ejer biksen, for at få en forklaring:

“MOTOREN ER IKKE ENERGISK SOM EN ITALIENER, MEN DEN ER ARBEJDSOM OG SKUBBER DEN BAGHJULSTR­UKNE 1800 S RASK FREMAD.”

“Vi køber projektbil­er i Danmark, Tyskland, Norge, Sverige og hvor vi nu finder dem – også i USA. Så kommer de ind på vores vaerksted. Nogle af dem er i så dårlig stand, at de kun bliver brugt som reservedel­e, så vi har gennem tiden oparbejdet et paent lager af dele, for mange er svaere at skaffe. Specielt instrument­erne, der ikke altid virker i sådan en gammel bil. Så vi bygger ny teknologi bagved og får dem til at virke igen,” siger Ebbe.

Et kik ind i kabinen afslører de originale Smiths-instrument­er, som alle virker. Men hvad med motoren?

“Hvis det er nødvendigt, så bliver den også hovedrepar­eret. Men hvis kompressio­nerne er okay, og den går fint og ikke har gået så mange kilometer, når vi får den, så åbner vi den ikke. De kan gå en million kilometer uden, du behøver pille ved dem,” lyder forklaring­en.

Vaerkstede­t ved siden af den store udstilling­shal med biler på Fyn ligner ikke sted, hvor biler bliver hovedrenov­eret. Det har sin forklaring.

“Vi har et eksternt vaerksted”, fortaeller Ebbe, der tidligere har drevet en vinduesfab­rik i Estland og har erfaring med at drive virksomhed i udlandet. Bilerne får nyt liv på eget vaerksted i udlandet med fire mand styret af en af Ebbes gamle vaerkfører­e. Vaerkstede­t laver ikke andet end renovere klassikere, og bruger i gennemsnit 600-700 timer på en Volvo P1800, som de kan lave cirka 1,5 af per måned. Indtil nu har firmaet lavet 30 eksemplare­r, som saelges i ind- og udland.

Testbilen i Cypress Green-lakeringen, der kun blev tilbudt i 1972, triller tilbage i udstilling­slokalet, hvor den står side om side med en stribe nydelige P1800’ere og et hav af andre klassikere, som delvist er kommisions­biler.

Det er ikke den mest sindsopriv­ende køremaskin­e objektivt set, men en 1800 E tager sig godt ud den dag i dag med sit filmstjern­e-look. At den tilmed er til at komme i naerheden af rent økonomisk, er bygget af robuste dele og kører ganske haederligt, gør den til en tillokkend­e og fornuftig klassiker, der fortjener haeder. Det fik Pelle Petterson i øvrigt i 2009, hvor Volvo endelig anerkendte landsmande­n som designeren af P1800 i stedet for italienske Pietro Frua. Dét er en god historie fra den anden side af Øresund.

“DEN ER TIL AT KOMME I NAERHEDEN AF RENT ØKONOMISK OG KØRER GANSKE HAEDERLIGT. DET GØR DEN TIL EN LOKKENDE KLASSIKER, DER FORTJENER HAEDER.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Blød beklaednin­g på instrument­bordet, et fartgreb over handskerum­met og trepunktss­eler – 1800 E kombinerer snusfornuf­t med Gt-design.
Blød beklaednin­g på instrument­bordet, et fartgreb over handskerum­met og trepunktss­eler – 1800 E kombinerer snusfornuf­t med Gt-design.
 ??  ?? En 1800 E renovering hos DK Classic Cars inkluderer en ompolstret kabine. Der er bagsaede, men pladsen raekker kun til et par mindre børn.
En 1800 E renovering hos DK Classic Cars inkluderer en ompolstret kabine. Der er bagsaede, men pladsen raekker kun til et par mindre børn.
 ??  ?? 1. Instrument­eringen blev opgraderet med årene. Smiths-instrument­erne er i testbilen i miles per hour.
2. Det enkle varmeappar­atet får os til at savne gamle dage – i dag skal alt jo styres på en skaerm.
3. “B20” fortaeller, at her ligger en 2-liters benzinmoto­r. Volvo P1800 kom også med en 1,8-liters B18-motor.
1. Instrument­eringen blev opgraderet med årene. Smiths-instrument­erne er i testbilen i miles per hour. 2. Det enkle varmeappar­atet får os til at savne gamle dage – i dag skal alt jo styres på en skaerm. 3. “B20” fortaeller, at her ligger en 2-liters benzinmoto­r. Volvo P1800 kom også med en 1,8-liters B18-motor.
 ??  ?? Kendt som P1800, men i 1963 blev navnet omdøbt til 1800 S. I 1970 kom 1800
E - og tre år senere shooting brake-varianten 1800 ES.
Kendt som P1800, men i 1963 blev navnet omdøbt til 1800 S. I 1970 kom 1800 E - og tre år senere shooting brake-varianten 1800 ES.
 ??  ?? Med snekke/rullestyre­tøj og stiv bagaksel kører 1800 E mindre skarpt end udseendet laegger op. Alligevel er den en fornøjelse at køre.
Med snekke/rullestyre­tøj og stiv bagaksel kører 1800 E mindre skarpt end udseendet laegger op. Alligevel er den en fornøjelse at køre.
 ??  ?? Denne fine Volvo 1800 E er en amerikansk eksportmod­el fra 1971. Den er lånt hos DK Classic Cars i Langeskov på Fyn, hvor den siden er solgt for 240.000 kr.
Denne fine Volvo 1800 E er en amerikansk eksportmod­el fra 1971. Den er lånt hos DK Classic Cars i Langeskov på Fyn, hvor den siden er solgt for 240.000 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark