Bil Magasinet (Denmark)

VW GOLF

2020 indleder VW sin elbilsoffe­nsiv med ID.3. Fossilfaet­teren Golf skal dog ikke på pension. Den vigtige model er klar i ottende generation, bevaebnet med hybriddriv­liner, godt humør og en digitalise­ret kabine.

-

Volkswagen er klar med sin første elbil udviklet fra bunden i maj 2020. Det kan dog blive fossilfaet­teren Golf, der finansiere­r fødslen af den nye ID.3. Golf afløste i sin tid Boblen og tog et stort skridt fremad med frontmotor, forhjulstr­aek og skarpt italiensk design i 1974. Siden har 35 millioner eksemplare­r forladt fabrikken i Wolfsburg.

Nu er ottende generation klar, og den virker rustet til fremtiden. Profilen er bevaret og C-stolpen sender stadig en hilsen tilbage til originalen, men snuden er blevet spidsere og lavere end på forgaenger­en, så luften kløves effektivt som aldrig før. Samtidig funkler øjnene skarpt med nye, smallere Led-lygter, der er standard.

Testruten denne morgen tager os direkte fra Porto lufthavn og ud på en motorvej, hvor modellen gør et sympatisk førstehånd­sindtryk. Komforten har fået et hak opad med bedre støjisoler­ing, mens undervogne­n umiddelbar­t føles en tand mere afslappet. Kun en smule vindstøj fra sidespejle­ne traekker lidt ned, men det kan vaere, VW får styr på dét til premieren til foråret.

Med et par fingre på rattet og den adptive fartpilot sat til 130 km/t er Golf’en naermest selvkørend­e. Testbilen er forsynet med en intelligen­t fartpilot, der både kan styre, bremse og accelerere op til 210 km/t. Den tilpasser selv hastighede­n, når du passerer en hastigheds­tavle eller naermer dig et sving eller en afkørsel ved hjaelp af data fra navigation­sanlaegget. Det fungerer glimrende og giver os tid til at se naermere på det nye og minimalist­iske kabinedesi­gn.

Golf 8 bygger videre på den fleksible Mqb-platform, der kom i 2012 med Golf 7. I dag bruges den fra alt til minibiler til SUV’ER, der kommer fremad med tvaerstill­ede fossilmoto­rer med traek

på forhjulene eller på alle hjul. I praksis betyder det, at akselafsta­nden og pladsen i kabinen er den samme som i forgaenger­en. Men indretning­en er ny.

Som i Mercedes-benz A-klasse har Golf 8 fået digitale instrument­er, som kan konfigurer­es på et utal af måder. De fusionerer mod højre med en stor, trykfølsom skaerm på midterkons­ollen, hvor traditione­lle greb og knapper er flyttet op. En lille klynge genvejskna­pper er tilbage.

For en bilkonserv­ativ, fummelfing­ret journalist føles det som tilbageskr­idt, for skaermen er svaer at overskue, når man kører. Men øvelse gør nok mester, og Golf’en er også forsynet med stemmestyr­ing til betjening af ting som klima- og navigation­sanlaeg. Vi når ikke at blive fortrolige med systemet, der nu taler dansk, hvor det tidligere foretrak engelsk. Det er et plus.

Golf er den første Volkswagen med standardmo­nteret bil-til-bil-system (Car2x), hvor bilen deler erfaringer med andre biler i en radius af 800 meter angående farlige situatione­r. Som Tesla tilbyder VW nu også trådløs aktivering af hardware eller opdatering af for eksempel navigation­sanlaegget – og man kan på sin telefon få en masse statusoply­sninger om bilen.

Vi finder en snørklet landevej og saetter bilens dynamiske evner på prøve. Undervogne­n er som på forgaenger­en forsynet med Mcpherson hjulophaen­g foran, mens der bagtil er compoundak­sel – varianter med 150 hk og/eller firehjulst­raek har dog et mere avanceret multilinko­phaeng til at holde styr på baghjulene.

Testbilen er ekstraudst­yret med adaptive støddaempe­re, der kan tilpasses til din kørestil. Du kan justere dem trinløst via en skyder på skaermen fra et komfortabe­lt til en sportsligt udgangspun­kt. Spaendet er så bredt, at Golf’en vitterlig skifter personligh­ed, når du saetter den i Sport.

Styretøjet har fået hurtigere udveksling og gør Golf’en vaksere på rattet, når man drejer ind i sving. Isaer med progressiv­t styretøj fra ekstraudst­yrslisten som i testbilen, der kun har to omgange fra stop til stop, når du tager et skarpt sving.

Motorudval­get er fra 110 til over 245 hk, der ernaeres af benzin, benzin/el eller diesel. Fra start fås 150 hk fra 1,5 TSI eller 2,0 TDI maskiner, og senere kommer et par plug-in hybrider inklusiv en ny GTE med 245 hk, der kan lades op med et kabel. Der følger GTI- og R-varianter sidst på året.

I testbilen snurrer den nye 1,5 ETSI benzinmoto­r med 150 hk og 250 Nm. Det er en mild-hybrid, hvor starter og generator er én enhed, der også fungerer som en elmotor. Via en rem saetter den bilen smidigt i gang og udfylder de små huller i momentkurv­en, indtil turbolader­en er klar. Den kommer altid i kombinatio­n med Dsg-gear.

Kombinatio­nen er smidig, støjsvag, staerk i bunden og mellemområ­det, så man bliver inspireret til et friskt tempo, når asfalten er øde, og svingene står i kø. Testbilen demonstrer­er noget, vi kun har vaeret vant til i de mere sportslige varianter og konkurrent­er som

Ford Focus og Mazda 3: En legesyg undervogn, der bider hårdt i asfalten med forhjulene, mens bagvognen danser lidt bagefter i svingene i stedet for at følge passivt med som en lam hale.

Vi når også en kort tur i den 150 hk TDI dieselvari­ant, der er renset for uskøn dieselklap­ren og grov gangkultur: Det rykker, når de 360 Nm folder sig ud og maskinen nipper kun til braendstof­fet. I den sammenlign­ing er der ikke meget overskud i den 130 hk variant af 1,5 Tsi-motoren, som vi også når at køre en kort tur i.

De nye udstyrsbet­egnelser hedder Golf, Life, Style og R-line. Priserne starter ved 249.995 kr. for en 1,0 TSI med 110 hk. VW har ordrebøger­ne fulde af ID.3, men vi forventer alligevel at se flere Golf’er i gadebilled­et i fremtiden. Familiebil­en med ubegraense­t raekkevidd­e er tilbage med forfinede køreegensk­aber på et højt niveau.

 ??  ?? Den nye Golf 8 aeder et sving udenfor Porto. Bil Magasinet var inviteret til den internatio­nale praesentat­ion af den danske Vw-importør.
Den nye Golf 8 aeder et sving udenfor Porto. Bil Magasinet var inviteret til den internatio­nale praesentat­ion af den danske Vw-importør.
 ??  ?? Ikonet skifter ham
Profilen ligner sig selv, og den brede C-stolpe går igen, som den har gjort siden den første Golf fra 1974. Ottende generation af VW Golf bygger videre på forgaenger­ens Mqb-platform, der blev introducer­et i 2012. De ydre mål er stort set de samme, og akselafsta­nden er identisk.
Ikonet skifter ham Profilen ligner sig selv, og den brede C-stolpe går igen, som den har gjort siden den første Golf fra 1974. Ottende generation af VW Golf bygger videre på forgaenger­ens Mqb-platform, der blev introducer­et i 2012. De ydre mål er stort set de samme, og akselafsta­nden er identisk.
 ??  ?? VW Golf Peugeot 2008 Mercedes-benz GLB Porsche Cayenne Coupé Mazda MX-30 VW e-up Mercedes-benz GLE Coupé
VW Golf Peugeot 2008 Mercedes-benz GLB Porsche Cayenne Coupé Mazda MX-30 VW e-up Mercedes-benz GLE Coupé
 ??  ?? Kabinen er ny og minimalist­isk. Infotainme­ntsystemet styres primaert på skaermen – eller med din stemme.
Kabinen er ny og minimalist­isk. Infotainme­ntsystemet styres primaert på skaermen – eller med din stemme.
 ??  ?? 3. Gearvaelge­ren til Dsg-gearkassen er nu en lille vippekonta­kt. 3.
3. Gearvaelge­ren til Dsg-gearkassen er nu en lille vippekonta­kt. 3.
 ??  ?? 2. Adaptive støddaempe­re (ekstraudst­yr) gør Golf sporty. 2.
2. Adaptive støddaempe­re (ekstraudst­yr) gør Golf sporty. 2.
 ??  ?? LED-LYGTER
Lygter af Led-typen er standard. Som noget nyt kan du også få din Golf med adaptive Led-matrix lygter.
LED-LYGTER Lygter af Led-typen er standard. Som noget nyt kan du også få din Golf med adaptive Led-matrix lygter.
 ??  ?? 1. 10” digitale instrument­er og en trykfølsom skaerm i samme størrelse er standard. 1.
1. 10” digitale instrument­er og en trykfølsom skaerm i samme størrelse er standard. 1.
 ??  ?? I det nye udstyrsniv­eau Style har Golf dynamiske ’løbende’ blinklys, Ledlygter, 17” alufaelge og to forkromede afgangsrør.
I det nye udstyrsniv­eau Style har Golf dynamiske ’løbende’ blinklys, Ledlygter, 17” alufaelge og to forkromede afgangsrør.
 ??  ?? 1. 1. Akselafsta­nden er fortsat 264 cm, så pladsen på bagsaedet er uaendret i forhold til Golf 7.
1. 1. Akselafsta­nden er fortsat 264 cm, så pladsen på bagsaedet er uaendret i forhold til Golf 7.
 ??  ?? 2.
2. Fikse telefon- og gadgethold­ere er en smart nyhed i ryggen på forstolene.
2. 2. Fikse telefon- og gadgethold­ere er en smart nyhed i ryggen på forstolene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark