Bil Magasinet (Denmark)

DRØMMENE OM FORTIDEN LEVER ENDNU

Midt i en tid med elektrific­ering er der rift om de biler, vi husker fra barndommen. Vi tager til klassikerm­esse i Berlin og guider dig til årets bedste udstilling­er for biler af den gamle skole.

- [ Tekst og foto Anders Richter ]

De store glaspartie­r med materet glas bader striben af klassiske biler i det blødeste lys. Linjerne og de perfekte lakeringer fanger bilekspert­ernes øjne. Det summer af liv, mens de gamle biler bliver gennemgået fra A til Z. I det ene hjørne af hallen bliver der fortalt historier fra dengang, morfar var ung, mens der bliver forhandlet priser i det andet.

Bil Magasinet er taget til en af de årlige messer for klassiske biler, som i dette tilfaelde afholdes i den tyske hovedstad Berlin. På trods af at vaere Tysklands måske vigtigste by, er denne messe dog langtfra den største af slagsen. Til gengaeld er der plads til at fordybe sig mere i de biler, der er udstillet eller til salg, og folk står heller ikke på nakken af hinanden, så du kan få lidt mere ro til at gå og nørde detaljer.

At dømme efter udvalget af biler, er der tydeligvis ved at ske en stor forandring på klassikerm­arkedet. Tiden, hvor MGA’ER og gamle amerikaner­biler var linet op på rad og raekke til skyhøje priser, er forbi. I dag er en ny generation af køretøjer ved at overtage pladsen i rampelyset på klassikers­cenen. En af dem er en Delorean DMC-12 – bilen som de fleste kender fra “Tilbage til Fremtiden”–filmene. For få år siden kunne den købes til 100.000-150.000 kr. afhaengig af stand. Sådan er det ikke laengere. Prisskilte­t i forruden afslører, at ejeren vil have 365.000 kr., før den skifter haender.

Ikke mange meter derfra er placeret et andet køretøj kendt fra film og tv. KITT hedder den sorte Pontiac Firebird fra 1982, som har en rød lysstribe, der bevaeger sig fra side til side i snuden. Denne bil er en replika af den, som var med i Tv-serien Knight Rider fra 80’erne, hvor David Hasselhoff havde hovedrolle­n. Mange vil mene, at bilen er kikset og håbløst foraeldet, men det er som om, det er ved at blive en stil i sig selv. “The Hoff” er stadig stor i Tyskland, så måske det forklarer interessen for Firebird’en.

En sølvfarvet og pinligt original Opel Calibra 4x4 Turbo gemmer sig i et hjørne, og der er interesse om modellen, som i årevis har levet en stille tilvaerels­e. Overfor den står en Porsche 928, som er ombygget af tyske Strosek til en såkaldt Ultra-model. Den er bygget i bedste 80’er-stil med brede skaerme, haerdebred­e tromlefael­ge og store skørter og luftindtag. Det er en stil, du enten elsker eller hader, men helt sikkert er det, at der er ved at komme større og større interesse for de biler fra 80’erne og 90’erne, vi husker. Det viser sig også i priserne, som på mange af disse er stigende.

Vil du gerne opleve det med dine egne øjne, er der ingen tvivl om, at du i 2020 skal besøge en af de tre bedste klassiske bilmesser. Laes mere om dem i boksen til højre.

“HVIS DU GERNE VIL OPLEVE DET MED EGNE ØJNE, ER DER INGEN TVIVL OM, AT DU SKAL BESØGE EN KLASSISK BILMESSE I LØBET AF 2020.”

 ??  ??
 ??  ?? Motorworld Berlin Classics er langt fra en af de største messer for aeldre biler. Det kan vaere en fordel, da der ikke er så meget rift om de gode tilbud.
Motorworld Berlin Classics er langt fra en af de største messer for aeldre biler. Det kan vaere en fordel, da der ikke er så meget rift om de gode tilbud.
 ??  ?? De tidlige VW Bobler med todelt bagrude som her er populaere. Tyskerne kalder dem “Brezel Käfer”, og gode eksemplare­r koster fra 200.000 kr. og op.
De tidlige VW Bobler med todelt bagrude som her er populaere. Tyskerne kalder dem “Brezel Käfer”, og gode eksemplare­r koster fra 200.000 kr. og op.
 ??  ?? Messe Berlin
Der er flere grunde til at besøge klassikerm­essen i Berlin. Én af dem er bilerne, der er udstillet, en anden grund er bygningern­e, messen afholdes i. “Messe Berlin” består af 26 haller, som måler ialt 160.000 kvm, og her kan du godt glemme alt om nutidens intetsigen­de arkitektur. Berlins messecente­r blev bygget i 1936-37, og det udført i en stil, som afspejler tiden dengang med masser af dekadente og tyske detaljer.
Messe Berlin Der er flere grunde til at besøge klassikerm­essen i Berlin. Én af dem er bilerne, der er udstillet, en anden grund er bygningern­e, messen afholdes i. “Messe Berlin” består af 26 haller, som måler ialt 160.000 kvm, og her kan du godt glemme alt om nutidens intetsigen­de arkitektur. Berlins messecente­r blev bygget i 1936-37, og det udført i en stil, som afspejler tiden dengang med masser af dekadente og tyske detaljer.
 ??  ?? Alfa Romeo-drønet fra DTM
Hvis du ville have fart og spaending i 90’erne, skulle du følge med i det tyske DTM. Her kaempede de største bilmaerker, og racerbiler­ne, de kørte, var episke. En af dem havde fundet vej til Berlin – nemlig denne Alfa Romeo 155 Ti V6, som havde deltaget i ’94-saesonen. Motoren er på 2,5 liter, og yder 420 hk ved 11.500 o/min. Den var ikke til salg.
Alfa Romeo-drønet fra DTM Hvis du ville have fart og spaending i 90’erne, skulle du følge med i det tyske DTM. Her kaempede de største bilmaerker, og racerbiler­ne, de kørte, var episke. En af dem havde fundet vej til Berlin – nemlig denne Alfa Romeo 155 Ti V6, som havde deltaget i ’94-saesonen. Motoren er på 2,5 liter, og yder 420 hk ved 11.500 o/min. Den var ikke til salg.
 ??  ?? Fremtidens klassikere
Hallerne i Berlin var fyldt med masser af gode bud på fremtidens klassikere. Én af modellerne, som gik igen, var Mercedes-benz 500E. Da den kom frem i 1990, var det topvariant­en af E-klassen. Den er udstyret med en 5-liters V8-sugemotor med 326 hk, og Porsche var involveret i udviklinge­n af modellen. Bilen på billedet står i perfekt stand. Km-taelleren viser 181.000 km, og saelger vil have 245.000 kr. for den.
Fremtidens klassikere Hallerne i Berlin var fyldt med masser af gode bud på fremtidens klassikere. Én af modellerne, som gik igen, var Mercedes-benz 500E. Da den kom frem i 1990, var det topvariant­en af E-klassen. Den er udstyret med en 5-liters V8-sugemotor med 326 hk, og Porsche var involveret i udviklinge­n af modellen. Bilen på billedet står i perfekt stand. Km-taelleren viser 181.000 km, og saelger vil have 245.000 kr. for den.
 ??  ?? 2. Denne Porsche 928 er ombygget af tyske Strosek. Baghjulene havde en bredde på 335 mm!?! Prisen lå på hele 560.000 kr.
3. En replika af bilen KITT fra tv-serien “Knight Rider” var også med på udstilling­en. Den var desvaerre ikke til salg.
2. Denne Porsche 928 er ombygget af tyske Strosek. Baghjulene havde en bredde på 335 mm!?! Prisen lå på hele 560.000 kr. 3. En replika af bilen KITT fra tv-serien “Knight Rider” var også med på udstilling­en. Den var desvaerre ikke til salg.
 ??  ?? 2. 1. Delorean DMC-12 blev isaer kendt fra “Tilbage til Fremtiden”-filmene. I dag er modellen kult, og dette eksemplar med automatgea­r stod til 365.000 kr.
2. 1. Delorean DMC-12 blev isaer kendt fra “Tilbage til Fremtiden”-filmene. I dag er modellen kult, og dette eksemplar med automatgea­r stod til 365.000 kr.
 ??  ?? 1. 3.
1. 3.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark