Bil Magasinet (Denmark)

Så er galningen løs igen

Hvad sker der, når man laegger en voldsom V8-motor i en fredsommel­ig SUV? Når det er AMG, vi taler om, er resultatet hujende morsomt.

-

Da kollega Søren Juul spurgte, hvem der skal vinde titlen som årets fedeste luksus-suv i Bedste Biler-kåringen, måtte jeg rejse mig og gjalde: Det skal den sorte AMG! Jeg har haft fornøjelse­n af flere performanc­e-suv’er i årets løb fra Mercedes-amg, BMW M og Audi S, men ingen er lige så bindegale som AMG’ fortolknin­g af Mercedes GLC.

Den starter sit liv på samlebånde­t hos Mercedes i Bremen sammen med de almindelig­e GLC og GLC Coupé, men får så en stregkode, der siger, at den er udvalgt til noget helt saerligt. Det nøgne chassis tages ud af produktion­en og køres til Amg-fabrikken, hvor de monterer en modificere­t udgave af Mercedes’ 9-trins automatgea­rkasse med hurtigere skift, et kraftigt bremsesyst­em med 390 mm skiver for og bag, et limited slip-spaer på bagakslen, elektrisk servostyri­ng, der kan indstilles i Comfort eller Sport og nye støddaempe­re med tre kamre og tre indstillin­gsmulighed­er. De laegger også en satan af en 4-liters V8-motor med to turboer i, der sender en dyb og dyster musik ud af de fire forkromede afgangsrør.

Resultatet er en raket, der i 2019 havde rekorden for hurtigste omgangstid på Nürburgrin­g for SUV’ER. Hvad kan man så bruge det til i virkelighe­dens verden? Du kan bruge det at komme helvedes hurtigt frem, hvis det er det, du vil.

Jeg og fotograf Juul tager den høje bil ud til et af mine yndlingsst­eder at prøve en bil, en lille, snoet og kuperet vej i Vestsjaell­and med god oversigt, øde omgivelser og asfalt, der ikke rigtig ved, om den skal haelde den ene eller anden vej. En Ford Mustang Bullitt vil omgående prøve at slå dig ihjel under disse forhold (jeg har prøvet det, og det glemmer jeg ikke lige med det samme), og i dag er festen krydret med mudder fra roekørsel og silende regn. Men det er den sorte AMG ligeglad med.

Jeg går i Sport+ for at forberede daempere, gearkasse, motor, bremser, styretøj og firehjulst­raek på, at vi skal gennem svingkombi­nationen i god fart (det ser dumt ud at laegge en AMG i en å).

Det kvitterer V8’eren for med en tilfreds prut, mens hele bilen sitrer som en jagthund, der naesten ikke kan vaere i sin egen krop. Hold så venstre fod tungt på bremsen, traed speederen i bund, og slip bremsen. Så sker der noget!

En 0-100-tid på 3,8 sekunder lyder tjept på papiret, men når man prøver det på en mudret vej, mens motoren tordenbrøl­er, gearkassen arbejder og skifter lynhurtigt, og firehjulst­raek, spaer og daempere konstant tilpasser sig til maksimalt vejgreb, så vi ikke havner i åen, traeder vi ind i en anden dimension. Det er her, de gale biler som føromtalte Bullit lever (og lever godt!), men i modsaetnin­g til Mustang’en føler man sig fuldstaend­ig ovenpå i AMG’EN. Altså, nu kører jeg jo ikke 100 km/t på en mudret bivej, men hvis jeg gjorde, ville der ikke vaere nogen bil, jeg hellere ville gøre det i end denne.

Overskudde­t får man også glaede af ved almindelig kørsel. I Comfort triller den sorte bil udramatisk, men lidt hårdt affjedret, gennem trafikken, og det nylige facelift af GLC og GLC Coupé giver adgang til Mercedes’ seneste elektronis­ke systemer. Saet fartpilote­n på den aktuelt tilladte hastighed, så gør bilen resten for dig. Du får ikke de to store og laekre skaerme fra nyere modeller som A-klasse, men en større skaerm i midten og digitale instrument­er fungerer super godt, og al komfort- og sikkerheds­udstyr er standard i AMG’EN.

Med 510 hk er her altid overskud, men en ingeniør hos AMG fortaeller, at hvis jeg tror, deres biler med V8’eren er hurtige, så bare vent, til der også kommer strøm på: “Så skal du opleve en hurtig AMG”. Det glaeder vi os til!

MERCEDES-AMG GLC COUPÉ

63S 4MATIC+ AUT.

Pris 1.949.998 kr. | Motor V8, 3.982 cm3, 32V, biturbo Ydelse 510 hk ved 5.500 o/min, 700 Nm ved 1.750 o/min Topfart 280 km/t | 0-100 km/t 3,8 sek. Eu-miks (WLTP) 7,8 km/l (test: 7,3 km/l)

 ??  ?? 1. 1. AMG’EN er faktisk ikke så stor, som den ser ud på afstand. Metallak står i 9.900 kr.
1. 1. AMG’EN er faktisk ikke så stor, som den ser ud på afstand. Metallak står i 9.900 kr.
 ??  ?? 2. Trinbraet i aluminium til 10.913 kr. klaeder bilen. 20” alu er standard, men her er de 21”.
2. Trinbraet i aluminium til 10.913 kr. klaeder bilen. 20” alu er standard, men her er de 21”.
 ??  ?? 3. Kabinen er kompakt og med ALT udstyr fra Mercedes-benz som standard.
3. Kabinen er kompakt og med ALT udstyr fra Mercedes-benz som standard.
 ??  ?? Motorrumme­t er pakket til sidste centimeter, når der skal en 4-liters V8’er ned i en Mercedes GLC.
Motorrumme­t er pakket til sidste centimeter, når der skal en 4-liters V8’er ned i en Mercedes GLC.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark