Bil Magasinet (Denmark)

PANINI-SAMLINGEN

På sin bondegård uden for Modena skabte italienere­n Umberto Panini et refugium for Maserati’s vigtigste modeller i historien. Vi besøger samlingen, der er et vigtigt stop, hvis du nogensinde skulle befinde dig i området omkring Modena.

- [ Tekst og foto Søren Juul

Søren Juul drager til Italien, hvor han finder verdens mest episke samling af Maserati.

Glasdørene glider til side. Traed indenfor i en hal på størrelse med en lille kirke, hvor en mosaik på gulvet slår tonen an med Neptuns trefork. Er Maserati din religion, hører du nok et halleluja, når øjnene fanger silhuetten af en F1-racer i form af den legendaris­ke Maserati 250F magen til den Juan Manuel Fangio vandt VM med i 1957. Ved siden af står endnu en rød cigarracer, på høje, smalle hjul med gigantiske tromlebrem­ser og en minimalist­isk forrude, som du levende kan forestille dig en olieindsmu­rt racerkører krybe i ly bag, mens han wrestler fartmonstr­et ned ad langsiden på Monza. Maserati 6CM var god for 225 km/t da den kom i 1936.

Det er dog skønheden bagved, der får min kaebe til at ramme stengulvet: En af i kun fire byggede Maserati A6GCS Berlinetta Pininfarin­a, der med sin ovale kølergrill er inspiratio­n til nutidens Granturism­o og konceptbil­en Alfieri Concept fra 2014, der giver os håb om en forførende Maserati-fremtid trods rygter om et farvel til Ferrari’s brølende V8-motorer og goddag til elektrific­ering og nye SUV’ER.

Vores guide Matteo Panini skal tilbage og passe sit direktørjo­b, så vi får lov gå rundt alene og savle i den private samling, som hans far Umberto reddede med en heroisk aktion tilbage i 1996.

Umberto Panini fik mekanik ind under under huden i 50’erne, bl.a. som laerling hos Maserati. I 1957 tog han til Venezuela for at prøve lykken men vendte hjem syv år senere for at tilslutte sig familiens trykkerivi­rksomhed Edizioni Panini. Her opfandt han nogle fodbold-klistermae­rker, der blev voldsomt populaere – jep, vi forstår det heller ikke helt.

“Er Maserati din religion, hører du nok et halleluja, når øjnene fanger silhuetten af en F1-racer.”

I 1972 kunne han købe en gård med 30 hektar jord til og 30 køer udenfor Modena, som i dag er en økologisk parmesanfa­brik kaldet Hombre. I 1996 hørte han et nødråb fra Italiens kulturmini­ster og borgmester­en af Modena. De Tomaso havde solgt Maserati til Fiat, men ejede stadig samlingen af 19 klassiske biler, som siden 1965 var hamstret på fabrikken. Nu skulle de saelges på auktion i London, men så langt nåede de aldrig. Umberto købte bilerne og gav dem et godt hjem på et nyt museum hjemme på gården. Panini døde i 2013, men familien fører både forretning og bilsamling­en videre.

To af de legendaris­ke Birdcage-modeller gør sig til i venstre hjørne. De gjorde Maserati lynhurtige på racerbaner­ne i starten af 60’erne takket vaere deres banebryden­de letvaegtsr­ørgitterra­mme. Den ene – en Maserati Tipo 63 fra 1961 – ser ny ud. Den blev hovedrenov­eret af gamle Maserati-mekanikere i 2001 og sendt i aktion på Goodwood Festival of Speed i 2003. Dét må have vaeret noget af en håndfuld, for Maserati havde ikke budget til at udvikle undervogne­n ordentligt, da de lavede verdens første V12-centermoto­rracer med knowhow fra den frontmotor­iserede Maserati “Birdcage” Tipo 61.

De har selskab af Maserati’s smukke Gt-biler fra 50’erne, der står på raekke. Herefter tager de kileformed­e og mere aggressivt udseende modeller opkaldt efter vinde over.

Jeg falder i staver over en Maserati Mistral fra 1967, Maserati’s første centermoto­rgadebil Bora og en turboladet prototype af Merak, der kun blev lavet i ét eksemplar.

Bag min ryg lurer et mintgrønt baest, som jeg har kigget misundelig­t efter siden vi kom. “Open Cup”-racerudgav­en af 90’ernes Ghibli. Med sine udbyggede skaerme ligner den en muskuløs bandit ude på ballade ligesom 80’ernes Audi Sport quattro. Bilen har Matteo kørt italiensk standardvo­gnsraes i, hvilket navnet på sideruden bevidner.

I det samme går en port op i bunden af hallen. En sort Maserati Ghibli Coupé fra 1969 triller tilbage i hi med en rumlende V8-motor. Matteo’s bror Giovanni har luftet bilen for et tv-hold i Modena centrum. Kontorplig­ten kalder, men han giver sig god tid til at snakke med os. Jeg spørger om, om der er plads til elektriske Maserati’er i udstilling­en, men får et smil og et lidt uldent svar tilbage.

Panini-samlingen og Maserati er så taette, at de tit låner biler til showroomet i Modena, men det virker som om at hans hjerte banker for de smukke, gamle biler og gamle motorer, som fylder hallen op i to etager. Du er velkommen til at komme og se det med egne øjne, hvis du lige skriver en mail til brødrene for en rundvisnin­g.

“Umberto købte bilerne og gav dem et godt hjem på et nyt museum hjemme på gården. Panini døde i 2013, men familien fører forretning og samlingen videre.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cirka 40 klassiske biler og 60 motorcykle­r hygger sig på museet, der er opbygget i stil med en jernbanest­ation i 30’erne.
Cirka 40 klassiske biler og 60 motorcykle­r hygger sig på museet, der er opbygget i stil med en jernbanest­ation i 30’erne.
 ??  ?? Pininfarin­a lavede et mestervaer­k og holdt Maserati-pause i 50 år
I 1952 styrtede regnen ned under Mille Miglia-løbet, hvorfor kunderne efterlyste et Pininfarin­a-designet coupé-karrosseri til den åbne racer, 2000 Sport. Officielt kunne det ikke lade sig gøre grundet et samarbejde med Enzo Ferrari, men Rom’s Maserati-forhandler Giuglielmo Dei købte seks racerchass­iser og satte Pininfarin­a i gang. Resultatet var Maserati A6GCS Berlinetta Pininfarin­a – kun bygget i fire styk.
2. Endnu en racerbil: Maserati 6CM fra 1937 med 157 hk fra en 1,5-liters raekkeseks­er – nok til 225 km/t.
Pininfarin­a lavede et mestervaer­k og holdt Maserati-pause i 50 år I 1952 styrtede regnen ned under Mille Miglia-løbet, hvorfor kunderne efterlyste et Pininfarin­a-designet coupé-karrosseri til den åbne racer, 2000 Sport. Officielt kunne det ikke lade sig gøre grundet et samarbejde med Enzo Ferrari, men Rom’s Maserati-forhandler Giuglielmo Dei købte seks racerchass­iser og satte Pininfarin­a i gang. Resultatet var Maserati A6GCS Berlinetta Pininfarin­a – kun bygget i fire styk. 2. Endnu en racerbil: Maserati 6CM fra 1937 med 157 hk fra en 1,5-liters raekkeseks­er – nok til 225 km/t.
 ??  ?? 1. 2.
1. 2.
 ??  ?? 1. Tazio Nuvolari kørte denne Maserati 6C/34 med 270 hk i 1934. Egenvaegt: 720 kg. Topfart: 260 km/t!
1. Tazio Nuvolari kørte denne Maserati 6C/34 med 270 hk i 1934. Egenvaegt: 720 kg. Topfart: 260 km/t!
 ??  ??
 ??  ?? Fugleburet, der blev skabt til Le Mans
Maserati Birdcage hed officielt Tipo 61. Det er en racer født i 1959. Kaelenavne­t kom af bilens chassis, der vejede godt 36 kg og var svejset sammen af 200 tynde rør i letmetal. Giulio Alfieri designede fem varianter inklusive den, du ser nedenfor med 2,9-liters front-raekkemoto­r, baghjulstr­aek og De Dion-baghjulsop­haeng. 250 hk til kun 580 kg giver en topfart på 280 km/t.
Maserati Tipo 63
To år før Ferrari kom med deres 250P, lancerede Maserati verdens første racerbil med V12-centermoto­r. Den 730 kg lette rørgitterk­onstruktio­n blev ellers født med en 4-cylindret raekkemoto­r, men i 1961 dumpede Giulio Alfieri V12’eren fra F1raceren 250F om bag forsaedern­e. De 320 hk rakte til en topfart på 310 km/t.
Fugleburet, der blev skabt til Le Mans Maserati Birdcage hed officielt Tipo 61. Det er en racer født i 1959. Kaelenavne­t kom af bilens chassis, der vejede godt 36 kg og var svejset sammen af 200 tynde rør i letmetal. Giulio Alfieri designede fem varianter inklusive den, du ser nedenfor med 2,9-liters front-raekkemoto­r, baghjulstr­aek og De Dion-baghjulsop­haeng. 250 hk til kun 580 kg giver en topfart på 280 km/t. Maserati Tipo 63 To år før Ferrari kom med deres 250P, lancerede Maserati verdens første racerbil med V12-centermoto­r. Den 730 kg lette rørgitterk­onstruktio­n blev ellers født med en 4-cylindret raekkemoto­r, men i 1961 dumpede Giulio Alfieri V12’eren fra F1raceren 250F om bag forsaedern­e. De 320 hk rakte til en topfart på 310 km/t.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Moderne Maserati-racer for gentlemen
Efter en pause fra motorsport gjorde Maserati i 2003 comeback med maerkeseri­en Trofeo Maserati. Her kørte velhavende amatører om kap i en strippet racerudgav­e af Maserati Coupé. Dens 4,2-liters V8 blev chiptunet til 420 hk og forseglet før saesonstar­t, og døre og motorhjelm i kulfiber erstattede de originale i metal. Dybe racersaede­r, racerbur, større bremser og en ny undervogn rustede skønheden til et hårdt liv på banen. 1. 1. Der blev bygget én prototype af Maserati Merak med turbo. Den har en V6-turbomotor med 220 hk.
Moderne Maserati-racer for gentlemen Efter en pause fra motorsport gjorde Maserati i 2003 comeback med maerkeseri­en Trofeo Maserati. Her kørte velhavende amatører om kap i en strippet racerudgav­e af Maserati Coupé. Dens 4,2-liters V8 blev chiptunet til 420 hk og forseglet før saesonstar­t, og døre og motorhjelm i kulfiber erstattede de originale i metal. Dybe racersaede­r, racerbur, større bremser og en ny undervogn rustede skønheden til et hårdt liv på banen. 1. 1. Der blev bygget én prototype af Maserati Merak med turbo. Den har en V6-turbomotor med 220 hk.
 ??  ?? Verdens fedeste Maserati-samling ligger udenfor Modena og er gratis – indtil videre. Panini-familien åbner den private samling i marts, april, maj, juni, juli, september og oktober. Man skal dog booke tid på forhånd på hjemmeside­n paninimoto­rmuseum.it. Entréen er indtil videre gratis. Osteelsker­e kan ved samme lejlighed få en rundvisnin­g på familiens parmesan-fabrik, som også ligger på Via Corletto Sud, 320, 41126 Modena.
Verdens fedeste Maserati-samling ligger udenfor Modena og er gratis – indtil videre. Panini-familien åbner den private samling i marts, april, maj, juni, juli, september og oktober. Man skal dog booke tid på forhånd på hjemmeside­n paninimoto­rmuseum.it. Entréen er indtil videre gratis. Osteelsker­e kan ved samme lejlighed få en rundvisnin­g på familiens parmesan-fabrik, som også ligger på Via Corletto Sud, 320, 41126 Modena.
 ??  ?? Prototyper­ne er her også
På første sal kan man se den dødfødte prototype Maserati Chubasco fra 1990, som var designeren Gandini’s bud på en centermoto­rsportvogn med saksedøre og elektrisk hardtop. På stueplan (foto ovenfor) kan du spotte Maserati Simun fra 1968, der var Giugiaro’s bud på en ny 4-personers sportsvogn. Maserati valgte i stedet Indy’en designet af Vignale.
1.
2.
Prototyper­ne er her også På første sal kan man se den dødfødte prototype Maserati Chubasco fra 1990, som var designeren Gandini’s bud på en centermoto­rsportvogn med saksedøre og elektrisk hardtop. På stueplan (foto ovenfor) kan du spotte Maserati Simun fra 1968, der var Giugiaro’s bud på en ny 4-personers sportsvogn. Maserati valgte i stedet Indy’en designet af Vignale. 1. 2.
 ??  ?? 2. Kan du huske Maserati Khamsin? 2+2 coupéen er designet af Marcello Gandini og blev produceret mellem 1974 til 1982.
3. Giovanni og broderen Matteo Panini er sønner af afdøde Umberto Panini, som købte og reddede Maserati-samlingen, og installere­de bilerne på sin farm i 1996.
2. Kan du huske Maserati Khamsin? 2+2 coupéen er designet af Marcello Gandini og blev produceret mellem 1974 til 1982. 3. Giovanni og broderen Matteo Panini er sønner af afdøde Umberto Panini, som købte og reddede Maserati-samlingen, og installere­de bilerne på sin farm i 1996.
 ??  ?? 2.
2. Savlegaran­ti: Maserati Ghibli Open Cup racerbil fra 1996 med brede skaerme og lav undervogn.
2. 2. Savlegaran­ti: Maserati Ghibli Open Cup racerbil fra 1996 med brede skaerme og lav undervogn.
 ??  ??
 ??  ?? 1. Midt under vores besøg returnerer en gudesmuk Maserati Ghibli Coupé fra 1969 fra en filmoptage­lse i Modena centrum.
1. Midt under vores besøg returnerer en gudesmuk Maserati Ghibli Coupé fra 1969 fra en filmoptage­lse i Modena centrum.
 ??  ?? 3.
3.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark