Bil Magasinet (Denmark)

STATIONCAR­S

For familien er en af de mest populaere biler en stationcar fra mellemklas­sen. Flere nye modeller er ankommet, og det giver anledning til, at vi pakker en god portion tålmodighe­d og drager mod Ikea for at se hvilken af dem, der er bedst til at angribe hve

- Tekst Frederik T. Frey Foto Anders Richter & Mikkel Thomsager

Vi samler en stribe stationcar­s i samme størrelse foran Ikea i Taastrup, men drivlinern­e er forskellig­e.

De små SUV- og crossoverm­odeller buldrer frem på salgsliste­rne, og man kunne frygte, at bilproduce­nterne som resultat ville begynde at negligere de klassiske biltyper i mellemklas­sen. Jeg har derfor sat mig for at tage temperatur­en i den tidligere så populaere mellemklas­se for stationcar­s.

På parkerings­pladsen foran Ikea i Taastrup falder testens fem biler helt diskret ind i det generelle billede af en praktisk familiefly­tter – noget af det eneste, der skiller dem fra kunderne i den svenske møbelgigan­ts butik, er det faktum, at de er nyvaskede. Her er et par friske indslag såsom opladnings­hybriden Kia Ceed SW som plug in-hybrid og den netop facelifted­e Opel Astra Sports Tourer. Nyhederne får følgeskab af Seat Leon ST, der er på vej på pension og derfor fås i en yderst attraktiv farvel-og-tak-version til en skarp pris. Den konvention­elle hybrid Toyota Corolla Touring Sports og den tidligere testvinder Ford Focus stationcar står også klar til at dyste.

Alle testvarian­ter koster fra 260.000 kr. til 287.990 kr., hvilket gør dem rimeligt sammenlign­elige. Men øvelsen i dag går lige så meget ud på at afdaekke mangfoldig­heden inden for udvalget af mekanik, hvorfor bilerne ikke vil vaere 100 pct. sammenlign­elige på alle punkter. Netop derfor bliver der i testarbejd­et inddraget tidligere testerfari­nger samt skelet til de enkelte modellers øvrige spaendvidd­e og facetter i variantog versionsud­valget.

Kia Ceed er ikke bare en Kia Ceed. Det har flere tidligere test vist redaktione­n. Den koreanske familiebil kan baere mange masker, og de forskellig­e varianter og versioner kører som nat og dag. Senest testede vi den almindelig­e hatchback i BM1907, hvor den fik en blandet modtagelse. Få måneder tidligere var vi utroligt begejstred­e over den elegante men knap så praktiske Proceed, der høstede roser for et saet dynamiske køreegensk­aber, vi ikke var vant til at forbinde med Ceed-modellerne.

Det er derfor med et helt åbent sind, jeg slynger mig ind bag rattet af den Ceed med ladestik på venstre forskaerm og i den rummelige Sw-karrosse. Det første, jeg møder, er en kabine, der er utroligt veludstyre­t men ellers tager sin almindelig ud. Det er befriende, at vi langt om laenge er nået til et punkt, hvor elektrific­erede biler af den ene eller anden art ikke laengere behøver skrige til himlen, at de er “anderledes”.

Det samme gør sig gaeldende i en af stortesten­s andre biler: Toyota Corolla Hybrid. Hybrid-kia’en er som sagt veludstyre­t. Både dobbeltkob­lingsgeark­asse, Led-lygter, adaptiv fartpilot,

varme i rattet samt digitalins­trumenteri­ng er standard på Ceed PHEV, der har frapriser på 259.999 kr. Den sølvfarved­e testbil har derudover glassoltag samt en pakke, der bl.a. giver køling i forsaedern­e, større infotainme­ntsystem samt laedersaed­er.

Jeg befinder mig godt i kabinen, og selv om designet er til den konservati­ve side, falder alle betjeninge­r mig naturligt. Bagsaedet er ikke det mest rummelige i testen, til gengaeld er støtten og ryglaenet rigtig godt. Sammenlign­et med både Ford Focus og Toyota Corolla mangler koreaneren fem centimeter mellem akslerne, hvilket kan vaere med til at forklare den sparsomme rummelighe­d på bagerste saederaekk­e, og at bagagerumm­et i denne stortest er til den klejne side, uanset om bagsaedern­e er i brug eller faeldet ned.

Drivlinen i Ceed PHEV er uden tvivl det mest interessan­te. Til at hjaelpe benzinmoto­ren uden turbo har stationcar­en en elmotor samt et batteri, der kan lades gennem en stikkontak­t eller ladestande­r. Batteriet er på 8,9 kwh og giver bilen ekstra 117 kg at slaebe rundt.

Den samlede systemydel­se er 141 hk og 265 Nm, når de to motorer samarbejde­r. Den kraftmaess­ige overarm placerer Ceed i den øvre ende af power-kapløbet i denne stortest – men det står hurtigt klart, at Ceed PHEV er en udpraeget fornuftshy­brid, hvor det handler om at køre langt på literen fremfor kvikke mellemacce­lerationer uden tøven.

Ceed PHEV er opgivet til at kunne køre 76,9 km/l ved blandet kørsel. Vores test på over 600 km kaster dog et noget andet billede af sig. Kia’en er nøjsom, når der er strøm på batteriet. Men selv om vi er flinke til at lade på enheden, når muligheden byder sig, rammer vi blot et snit på 17,7 km/l, da testugen er slut. Som forsøg kører vi batteriet så fladt, som det tillader, og foretager en ny måling. Her er resultatet 13,5 km/l, hvilket bliver din realitet, hvis der ikke er strøm på batteriet. Ceed PHEV giver derfor kun mening, hvis dit kørselsmøn­ster passer til batteriets formåen.

Man kan vaelge selv at lade bilen veksle mellem brugen af forbraendi­ngsmotor og elmotor eller tvinge den i ren eldrift, så laenge der er strøm på batteriet. I denne indstillin­g kan koreaneren køre op til 60 km. Elektrific­eringen af familiebil­en laegger flere kg på sidebenene. Sammenlign­et med en Ceed i samme karrosse men med 1,4-liters turbomotor og dobbeltkob­lingsgeark­asse vejer opladnings­hybriden 226 kg mere. De ekstra kg gør intet godt for bilens sportslige ambitioner og de tidligere testerfari­nger fra andre Ceed’er, der

kan virke direkte køreglade og entusiasti­ske, er forsvundet som dug for solen. Ceed PHEV kører hverken naevnevaer­digt spaendende eller komfortabe­lt. Faktisk bliver forbraendi­ngsmotoren flere gange tydelig i lydbillede­t, selv om jeg havde håbet, at valget af dobbeltkob­lingsgeark­asse frem for CVT ville fjerne den gene.

Toyota Corolla Hybrid falder på mange måder ind i samme kategori som Kia’en – begge er udpraegede fornuftsbi­ler, når det kommer til drivlinen. Højere oppe i variantpro­grammet har Toyota en større hybridmoto­r med en samlet systemydel­se på 184 hk – den motor traeder mere i karakter med sit større kraftovers­kud.

I denne test er valget faldet på den 1,8-liters 4-cylindrede motor med el-assistance, der skubber systemydel­sen op på 122 hk. Til forskel fra Kia Ceed PHEV har Toyota Corolla ikke mulighed for at lade strøm på batteriet via en stikkontak­t. Det betyder, at man ikke kan give forbruget et forspring, før turen starter, men det giver samtidig et langt mere fladt og gennemskue­lig forbrugsmø­nster.

Da Toyota'en ikke kan påvirkes med ladekabel, er den ikke helt så følsom på braendstof­forbruget og derfor også mere jaevn uanset dit kørselsmøn­ster.

Testugen afslører et samlet forbrug på 18,7 km/l, hvilket er flot. Der vil uden tvivl kunne opnås et flottere resultat i Kia Ceed PHEV – men kun under de rette omstaendig­heder.

Køreegensk­aberne er hurtigt overstået, da japaneren er letkørt og tilbyder komfort og magelighed i en maengde, der matcher den tilgang, man skal have til speederped­alen. Lad det vaere sagt med det samme – Corolla med 122 hk er ikke kvik, og piner du motoren med høje omdrejning­er, får du et monotont lydspor som gevinst takket vaere den trinløse Cvt-gearkasse. Jeg finder hurtigt en passende tilgang på doseringen af gassen. Vi vil dog anbefale den 184 hk-staerke enhed, der pt. kan fås fra 312.990 kr. med H3-udstyr som

testbilen, du kan se på disse sider.

Kabinen er blandt testens mest rummelige, og førerplads­en er velindrett­et. Jeg drømmer dog om et infotainme­ntsystem, der er mere logisk opbygget i menuerne og som reagerer hurtigere på input. Samlet set står Corolla som en staerk pakke med mange kvaliteter.

Ford Focus har optrådt flere gange før i test hos Bil Magasinet. Og ligesom i Kia’ens tilfaelde er det også foregået i forskellig­e karrosseri­typer.

Som stationcar har bilen fra maerket med den blå oval flere staerke kort på hånden. Med 270 cm mellem akslerne har Focus sammen med Toyota Corolla Touring Sports testens laengste akselafsta­nd. Det veksler Focus til stortesten­s største bagagerum uanset bagsaedefo­rmation. De tre bagerste siddeplads­er er også godkendt – men som altid er det på forreste raekke og bag rattet, de største smil kommer frem.

Testbilen er udstyret med ST Line-undervogn, der saenker karrossen 10 mm. Med det tilvalg (7.115 kr.) over en almindelig Titanium bliver de dynamiske køreegensk­aber yderligere skaerpet. Ingen kan tage fra Focus, at den uanset udstyr har et fantastisk styretøj, der på en og samme tid føles intuitivt og kvikt men uden nogensinde at blive nervøst.

Komforten er fortraeffe­lig, og måles bilerne udelukkend­e på kørestil, praktikali­tet og anvendelig­hed, saetter den efterhånde­n to år gamle Ford de nye konkurrent­er til vaegs.

Motor og gearkasse er også fint afstemt til resten af bilen. Orker du ikke selv at skifte gear, findes en konvention­el automatgea­rkasse med otte trin til 28.035 kr. ekstra. Når man betragter det øvrige variantpro­gram, traekker det ned, at Ford endnu ikke har indarbejde­t en form for hybridtekn­ologi på en så populaer model som Focus.

I kabinen er historien skrevet med samme pen. Alt fungerer fint, men sammenlign­et med klassens spidser føles Focus langt fra topmoderne, og jeg savner flere digitale løsninger. Der er også standardud­styr, f.eks. adaptiv

fartpilot, som jeg savner - saerligt sammenlign­et med Kia Ceed PHEV. Heldigvis har Ford en overskueli­g udstyrs- og pakkestruk­tur, så det er hverken svaert eller dyrt at skraedders­y en bil efter den enkeltes smag.

Opel Astra har netop modtaget et facelift. Jeg har desvaerre svaert ved at få øje på det, da jeg naermer mig den grå stationcar, der tydeligt baerer sin fortid med sig i det ydre design. Astra er en af de modeller, som endnu ikke har fået den helt store Psa-behandling.

Den franske koncern overtog Opel i 2017 og er ved at laegge meget af produktion­en sammen – f.eks. er den nye Peugeot 208 og Opel Corsa taet på identiske ud over designet. Mellemklas­sebilen

fra Opel lever lidt en skyggetilv­aerelse som Gm-skabning, hvor al mekanik har sit ophav i Tyskland frem for Frankrig. Koncernen oplyser, at man først forventer at have samtlige modeller smeltet sammen med de franske søstermode­ller i udgangen af 2024.

Selv om faceliftet har bragt flere fine forhold med sig, er det svaert at blive rigtigt begejstret over helheden. Kabinen byder på digitale løsninger i det små i instrument­eringen, som bl.a. kendes fra den større Insignia-model. Men ellers virker interiøret gammeldags, ligesom bagagerumm­et er testens naestminds­te, hvis man ønsker også at benytte bagsaedern­e.

Den 3-cylindrede turbobenzi­nmotor er ikke videre civilisere­t. Vores forbrugsmå­ling, som du kan laese i det store skema på side 51, er heller ikke prangende. Vaelger du automatgea­r i Astra, får du med denne motor et trinløst Cvt-gear. Større dieselmoto­rer byder på muligheden for en konvention­el automatgea­rkasse. Cvt-gearkassen er ikke direkte dårlig, men den bidrager ikke synderligt til køreopleve­lsen – heller ikke på komforten. Det er efterhånde­n sjaeldent, at man ser en Cvt-gearkasse uden en eller anden form for hybrid- eller mild hybrid-teknologi. Jeg foretraekk­er klart manuelt gear, hvis alternativ­et er CVT.

Køreegensk­aberne har Opel fint styr på. Astra er let at placere og en forholdsvi­s lav køreklar vaegt på 1.395 kg gør tyskeren agil og afbalancer­et, selv om den er monteret med vinterdaek i den konservati­ve størrelse 205/55R16.

Seat Leon er moden til en flyvende udskiftnin­g. Den er allerede på vej, og du kan laese meget mere om den kommende spanske søster til VW Golf på side 10 i dette magasin. Indtil den er klar, kan der traditione­n tro gøres en go’ handel hos den lokale forhandler, hvis du er villig til at køre derfra i en udgående model.

Den hvide testbil er en såkaldt Black Edition, som maerkeligt nok kan fås i farven hvid... Ovenpå den staerke 1,5-liters 4-cylindrede turbomotor med 150 hk, 250 Nm og 7-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse giver afskeds-versionen laekkert udstyr i form af bl.a. Fr-pakke med digital instrument­ering, Led-lygter, adaptiv fartpilot, 18” alufaelge, indtraek i Alcantara og Apple Carplay. Versionen findes i øvrigt også som almindelig 5-dørs hatchback, hvis du ikke er på jagt efter en stationcar.

Udstyr mangler selvsagt ikke, men integratio­nen af det og den generelle finish i kabinen er ikke på niveau med klassens bedste. Den maksimale rummelighe­d halter også en smule bagefter feltet – med bagsaedern­e sat ud af brug, sluger Leon ST 1.470 liter, hvilket er 183 liter mindre end testens mest rummelige, Ford Focus stationcar.

Med stortesten­s laveste køreklare vaegt på 1.294 kg parret til sammenlign­ingens største antal hk er der godt med skub i Leon ST. Accelerati­onstiden jorder samtlige konkurrent­er, og med en nul til 100 km/t-tid på 8,3 sekunder er testens spanske indslag den eneste under de 10 sekunder.

Motorgange­n er fin i den harmoniske 4-cylindrede turbobenzi­nmotor. Men den 7-trins dobbeltkob­lingsgeark­asse virker en smule grov ved igangsaetn­ing og får flere gange bilen til at køre med uskønne ryk, når du går på speederen eller slipper den. Affjedring­en er til den

hårde side, og forenden er ikke udstyret med megen feedback, selv om daekmonter­ingen har et dynamisk fokus. Seat Leon ST har aldrig stået staerkere, end den gør nu på vej ud af markedet. Man får meget bil for pengene men skal samtidig vaere opmaerksom på, at det man får, ikke er af nyeste aftapning.

Som dagen skrider frem, fyldes parkerings­pladsen ved Ikea med biler. Ligesom bilerne i stortesten tager mange af dem sig ens ud ved første øjekast. Men efter at have kørt de fem stationcar­s og betragtet deres variant- og versionspr­ogram er fortaellin­gen en ganske anden. Det er muligt at få naesten lige, hvad man peger på: Benzin, diesel eller hybrid – tilmed som konvention­el eller opladnings­type. Og hvad med gearkassen? Dropper du den manuelle, skal du tage stilling til, om du vil have konvention­el automatgea­rkasse, dobbeltkob­lingsgeark­asse eller trinløs Cvt-gearkasse.

Jeg har ro i sindet med visheden om, at den konvention­elle stationcar­klasse lever i bedste velgående for os, der ikke behøver en haevet kørestilli­ng.

 ??  ?? Ikea i Taastrup har i stortesten besøg af fem biler, der er af en type, som ofte er at finde på p-pladsen foran møbelhuset.
Ikea i Taastrup har i stortesten besøg af fem biler, der er af en type, som ofte er at finde på p-pladsen foran møbelhuset.
 ??  ??
 ??  ?? Kia Ceed som opladnings­hybrid koster fra 259.999 kr. Drivlinen er ens, men du kan vaelge i mellem flere forskellig­e udstyrspak­ker.
Kia Ceed som opladnings­hybrid koster fra 259.999 kr. Drivlinen er ens, men du kan vaelge i mellem flere forskellig­e udstyrspak­ker.
 ??  ?? ▲
Overskueli­g og med masser af udstyr. Plus-pakken giver bl.a. køling i forsaedern­e samt laeder.
▲ Overskueli­g og med masser af udstyr. Plus-pakken giver bl.a. køling i forsaedern­e samt laeder.
 ??  ?? ◀
Bagsaedet er ikke testens mest rummelige, men støtten er mere end godkendt.
◀
Med et volumen på 437-1.506 liter er bagagerumm­et, som også gemmer på batterier, blandt de mindst rummelige.
◀ Bagsaedet er ikke testens mest rummelige, men støtten er mere end godkendt. ◀ Med et volumen på 437-1.506 liter er bagagerumm­et, som også gemmer på batterier, blandt de mindst rummelige.
 ??  ??
 ??  ?? Der er rift om pladserne ved ladestande­ren hos Ikea i Taastrup – både rene elbiler og hybrider holder her. ▲
Batteripak­ken i Ceed PHEV er på 8,9 kwh. Batteriet alene tillaegger stationcar­en en mervaegt på 117 kg.
Der er rift om pladserne ved ladestande­ren hos Ikea i Taastrup – både rene elbiler og hybrider holder her. ▲ Batteripak­ken i Ceed PHEV er på 8,9 kwh. Batteriet alene tillaegger stationcar­en en mervaegt på 117 kg.
 ??  ?? Corolla fås med to forskellig­e hybridmoto­rer – 122 hk eller 184 hk. Den hurtigste af de to har frapriser på 312.990 kr.
Corolla Touring Sports har testens naeststørs­te bagagerum med bagsaedern­e i brug: 598-1.606 liter.
◀
Bagsaedepl­adsen er rimelig i stationcar­en, der sammenlign­et med hatchbacke­n har forlaenget akselafsta­nd.
◀
Navigation koster 8.275 kr., men ellers er meget med i H3-udstyrsniv­eauet. ▼
Corolla fås med to forskellig­e hybridmoto­rer – 122 hk eller 184 hk. Den hurtigste af de to har frapriser på 312.990 kr. Corolla Touring Sports har testens naeststørs­te bagagerum med bagsaedern­e i brug: 598-1.606 liter. ◀ Bagsaedepl­adsen er rimelig i stationcar­en, der sammenlign­et med hatchbacke­n har forlaenget akselafsta­nd. ◀ Navigation koster 8.275 kr., men ellers er meget med i H3-udstyrsniv­eauet. ▼
 ??  ?? Den nuvaerende og fjerde generation Focus blev lanceret i 2018, og priserne begynder ved 234.770 kr. for en stationcar.
Den nuvaerende og fjerde generation Focus blev lanceret i 2018, og priserne begynder ved 234.770 kr. for en stationcar.
 ??  ?? ▲ Sublim førerplads med laekkert rat. Den mangler digitale løsninger som f.eks. instrument­ering.
▲ Sublim førerplads med laekkert rat. Den mangler digitale løsninger som f.eks. instrument­ering.
 ??  ?? ▶ Bagsaedet i Focus kunne have bedre lårstøtte, men ellers er komforten acceptabel, og der er fin knaeplads.
▶ Bagsaedet i Focus kunne have bedre lårstøtte, men ellers er komforten acceptabel, og der er fin knaeplads.
 ??  ?? ▶ Raumwunder! Med 608-1.653 liters kapacitet er Ford'en mest rummelig uanset brug af bagsaeder.
▶ Raumwunder! Med 608-1.653 liters kapacitet er Ford'en mest rummelig uanset brug af bagsaeder.
 ??  ?? Caption source sans reg 7,7/8,5 dam earumquo con rerum reperum illapbåo.vejen Aliqbuei dhoalguepl­tigenmdeun ciisqeulli­earqsupiae­annisdneon­nd-e sequa nim sumal.
Opel Astra har netop modtaget et facelift, men på trods af det, kan alderen stadig tydeligt maerkes.
Caption source sans reg 7,7/8,5 dam earumquo con rerum reperum illapbåo.vejen Aliqbuei dhoalguepl­tigenmdeun ciisqeulli­earqsupiae­annisdneon­nd-e sequa nim sumal. Opel Astra har netop modtaget et facelift, men på trods af det, kan alderen stadig tydeligt maerkes.
 ??  ?? ▲ I kabinen ses det tydeligt, at Astra er Gm-arv og endnu ikke har fået Psa-behandling.
▲ I kabinen ses det tydeligt, at Astra er Gm-arv og endnu ikke har fået Psa-behandling.
 ??  ?? ▶ De tre bagerste siddeplads­er er monteret dejligt højt, men er ikke på forsaedern­es komfortniv­eau.
▶ Astra har med 500 liter naestminds­t bagagerum. Laegger du bagsaedet ned, er det dog naeststørs­t med 1.630 liter.
▶ De tre bagerste siddeplads­er er monteret dejligt højt, men er ikke på forsaedern­es komfortniv­eau. ▶ Astra har med 500 liter naestminds­t bagagerum. Laegger du bagsaedet ned, er det dog naeststørs­t med 1.630 liter.
 ??  ??
 ??  ?? Du kan laese om den kommende Seat Leon på side 10. Netop derfor er der gode rabatter på den udgående, der nu fås som Black Edition.
Du kan laese om den kommende Seat Leon på side 10. Netop derfor er der gode rabatter på den udgående, der nu fås som Black Edition.
 ??  ??
 ??  ?? Bagsaedepl­adsen føles en smule skramlet i Leon, hvor der ikke er kraeset for passagerer­ne.
◀
Black Edition giver bl.a. 10,25" digitalins­trumenteri­ng, adaptiv fartpilot og alcantara-indtraek.
▼
Bagsaedepl­adsen føles en smule skramlet i Leon, hvor der ikke er kraeset for passagerer­ne. ◀ Black Edition giver bl.a. 10,25" digitalins­trumenteri­ng, adaptiv fartpilot og alcantara-indtraek. ▼
 ??  ?? Bagagerumm­et sluger mellem 5871.470 liter, hvilket giver den spanske stationcar en sidsteplad­s med bagsaedern­e slået ned.
◀
Bagagerumm­et sluger mellem 5871.470 liter, hvilket giver den spanske stationcar en sidsteplad­s med bagsaedern­e slået ned. ◀
 ??  ?? Tilsammen kan de fem biler rumme 7.865 liters bagage – de er derfor helt oplagte til en tur i Ikea efter saml-selvmøbler.
Tilsammen kan de fem biler rumme 7.865 liters bagage – de er derfor helt oplagte til en tur i Ikea efter saml-selvmøbler.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark